Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FANTOMA CARE ERA SÃ UCIDÃ

FANTOMA CARE ERA SÃ UCIDÃ

• autorul unei tentative de omor este pe cale de a fi tras la rãspundere dupã mai bine de cinci ani de la comiterea faptei • la data sãvîrsirii infractiunii acuzatul nu avea nici certificat de nastere, nici buletin • initial a fost scos de sub urmãrire penalã • ÃŽnalta Curte a dispus continuarea cercetãrilor • dupã dobîndirea actelor, tînãrul a fost inculpat •

Un tînãr din Piatra Neamt a trãit timp de 26 de ani fãrã nici un act care sã-i ateste identitatea. Nu a deranjat pe nimeni si nimeni nu l-a deranjat pe el, nu exista în scriptele oficiale, nu a fost numãrat la nici un recensãmînt si poate asa ar fi rãmas, o fantomã, dacã nu ar fi comis o tentativã de omor. Chiar si asa, în momentul în care a ajuns în fata anchetatorilor acestia nu au putut stabili dacã îl au în fatã pe Cãtãlin Sava sau pe Cãtãlin Scutaru, pentru cã acesta nu se putea legitima, nu avea certificat de nastere si nici buletin de identitate. La acea vreme, în septembrie 2006, anchetatorii nici nu si-au bãtut capul prea tare sã afle cu cine stau de vorbã. Chiar dacã victima, o minorã de 17 ani, a fost înjunghiatã si a suferit leziuni care i-au pus viata în primejdie, în cauzã s-a dat o solutie de neîncepere a urmãririi penale, pe motiv cã fapta nu a fost sãvîrsitã de acuzat. Înalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat solutia si a dispus continuarea cercetãrilor pentru identificarea autorului.

Altercatie banalã cu urmãri grave

Totul s-a întîmplat în zorii zilei de 3 septembrie 2006, în statia de la Tic-Tac, în cartierul Dãrmãnesti. La ora 4.30 acolo se aflau Ana Maria T., la acea vreme în vîrstã de 17 ani, aceasta fiind însotitã de Cristian D. La un moment dat de cei doi s-a apropiat un grup de etnici tigani. Pe fondul consumului de bãuturi alcoolice doi din acestia au intrat în conflict cu tînãra. Pentru a transa disputa învinuitul a scos briceagul si a lovit la întîmplare. Ghinionul a fãcut ca minora sã fie rãnitã, suferind leziuni care au dus-o imediat pe patul de spital. Acolo a fost diagnosticatã cu plagã înjunghiatã hemitorace si homopneumotorax. Legistii au stabilit cã pentru vindecare a fost nevoie de 13-14 zile de îngrijiri medicale, iar prin natura lor au pus în pericol viata victimei. Învinuitul a ajuns în fata anchetatorilor, a fost audiat, dar pentru cã nu avea nici certificat de nastere, nici buletin de identitate, nu s-a putut stabili în nici un fel dacã este vorba de Cãtãlin Sava ori de Cãtãlin Scutaru. La circa doi ani de la faptã s-a dat si solutia, adicã s-a dispus neînceperea urmãririi penale. A mai trecut mai bine de un an, pînã ce în cauzã s-a dat un alt verdict, de aceastã datã de cãtre Înalta Curte de Casatie si Justitie. Pe 28 iunie 2010 instanta supremã a infirmat solutia initialã ca nelegalã, si magistratii au dispus continuarea cercetãrilor cu privire la stabilirea identitãtii autorului.

Primul act de identitate, la 26 de ani

Împins de la spate de necazuri, autorul a fost nevoit sã-si facã rost de acte, iar pentru acest lucru s-a adresat Judecãtoriei Piatra Neamt, unde a solicitat înregistrarea tardivã a nasterii. În urma probelor administrate, anchetatorii au stabilit cã cel care stã în fata lor este Cãtãlin Sava, care s-ar fi nãscut în Piatra Neamt, la data de 23 martie 1984. Acest lucru se întîmpla la finele lunii octombrie 2010, pe cînd proaspãtul detinãtor de acte de stare civilã avea deja 26 de ani. Cînd hotãrîrea instantei a devenit definitivã si irevocabilã, s-a clarificat situatia civilã a învinuitului, acesta devenind cetãtean cu drepturi depline, dar si cu obligatii pe mãsurã. Altfel spus, a putut fi tras la rãspundere penalã. Atunci procurorii au avut certitudinea cine a înjunghiat-o pe minorã, chiar dacã aceasta nu a mai putuit fi audiatã în cauzã, deoarece la putin timp de la incident a plecat în Italia de unde nu s-a mai întors. Sava nu a mai scãpat de repercusiunile faptei si procurorii nemteni l-au deferit justitiei sub acuzatia de tentativã de omor calificat. El a fost cercetat în stare de libertate, dar dacã va fi gãsit vinovat poate primi o pedeapsã cu închisoare între 7 ani si jumãtate si cel mult 12 ani si sase luni.

Articol afisat de 1809 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective