Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iarna cu ale sale mici sau mari neajunsuri

Iarna cu ale sale mici sau mari neajunsuri

• noul ministru al MAI le-a trasat prefectilor sarcina de a-i pune la treabã pe primari • prognozele meteo nu mai anuntã ger • o bãtrînã, de 73 de ani, este în stare gravã din cauza hipotermiei • ninsorile vor decide programul prin scoli •

Iarna n-a pãrãsit Neamtul, desi nici mari probleme nu creeazã, comparativ cu alte zone ale tãrii. Prefectul Mihai Archip a fost sfãtuit sã le cearã primarilor sã îsi rezolve problemele cu zãpada în localitãtile pe care le conduc. Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a tinut sã le precizeze prefectilor cã în calitate de sefi ai comitetelor pentru situatii de urgentã nu trebuie sã tolereze ineficienta autoritãtilor locale: „Primarii, din orase, comune, nu uitati cã îi puteti scoate la treabã pe cei care primesc ajutoare sociale. E perfect legal, normal si e chiar cazul. Scoateti-i la muncã fiindcã pentru comunitatea lor o fac. Nu trebuie sã asteptãm numai de la Guvern, cã nu dã zãpada de pe strãzi Guvernul. Vã rog, domnilor prefecti, sã fiti fermi si sã nu ezitati sã luati mãsuri!“, a precizat ministrul. Ieri, 13 februarie, patru drumuri judetene au tronsoane cu circulatie pe un singur fir, la care se lucra pentru deblocare: DJ 157 Hoisesti - Fãurei, DJ 155I Tupilati - Baratca, DJ 157 H Bãlusesti - Itrinesti, DJ 155L Bîrgãuani - Grumãzesti. Pe rîul Bistrita, fenomenul de zãpor se manifestã pe o lungime de 12,45 km, începînd de la viaductul Poiana Largului, pînã în aval 0,4 km de podul Vadu Rãu, Farcasa.

Hipotermii, cazuri sociale, cardiaci...

Gerul si zãpezile abundente par a fi fãrã sfîrsit, iar oameni si salvatori deopotrivã nu pot sã nu se întrebe cît va mai dura aceastã iarnã grea. Din pãcate, zilnic medicii contabilizeazã si victime ale temperaturilor extreme. Asa s-a întîmplat si la sfîrsitul sãptãmînii trecute cînd zeci de persoane fãrã adãpost au ajuns la spitale sau la centrele sociale, iar altii, mai ghinionisti, au suferit degerãturi ori hipotermii severe. ÃŽn starea cea mai gravã este o bãtrînã de 73 de ani, din Dumbrava Rosie. Aceasta a fost gãsitã de vecini vineri dupã amiazã în zãpadã, cel mai probabil dupã ce iesise prin curte, fãrã sã realizeze ce face deoarece are dementã senilã. Bãtrîna avea în momentul internãrii la Spitalul Judetean o temperaturã a corpului de doar 25 de grade si a fost diagnosticatã cu hipotermie, cu o fracturã a colului femural mai veche si netratatã. Weekendul trecut ambulantele au transportat la adãposturile sociale din tot judet 41 de persoane fãrã adãpost. Tot la sfîrsitul sãptãmînii trecute, la Ambulantã s-au primit aproximativ 500 de apeluri, mai bine de o treime fiind de la cardiaci. „Mã bucur cã nu avem decese ca urmare a hipotermiei si nici nu au fost situatii medicale foarte grave. Am avut si noroc, vremea fiind mai blîndã decît în alte judete“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt.

Vremea se mai îndreaptã

Pînã astãzi la ora 14 sîntem încã sub avertizare cod galben de ninsori abundente si ceva intensificãri ale vîntului, dar în ansamblu temperaturile au mai crescut, iar în urmãtoarele zile va fi ceva mai bine din punct de vedere termic. Ieri, 13 februarie 2012, mercurul din termometre s-a ridicat cu cîteva grade bune în mai tot judetul. Dacã duminicã dimineatã, la ora 7.30, la Roman se înregistrau -25,7 grade, ieri la aceeasi orã erau -15,7 grade. Mai cald a fost si în Piatra Neamt unde s-au înregistrat -14,8 grade, precum si pe Toaca unde erau numai -10 grade. La aceeasi orã, cel mai frig era la Tîrgu Neamt unde au fost aproape -16 grade. Peste zi a fost chiar mai bine si în jurul orei 14 erau -8 grade. Dupã amiazã ninsoarea s-a întetit si precipitatiile vor continua pînã azi la prînz. Pe 14 februarie vor fi maxime de -6 grade, dar noaptea va fi din nou geroasã, cu minime de -14 grade. Miercuri, 15 februarie, va fi una din cele mai cãlduroase zile din ultimele sãptãmîni, pentru cã sînt anuntate maxime de -1 grad Celsius. Si noaptea va fi mai blîndã, minima fiind de numai -5 grade. Joi, 16 februarie este foarte posibil sã cadã din nou cîtiva fulgi de nea, neînsemnati cantitativ, la maxime diurne de -1 grad. Noaptea va fi mai rece decît precedenta, si se vor înregistra valori de -9 grade.

Mai bine prin scoli

Dupã mai bine de zece zile în care învãtãmîntul nemtean a fost afectat de iarnã, zeci de scoli fiind închise pentru cã elevii n-au putut ajunge la cursuri, luni, 13 februarie, a fost prima zi în care activitatea s-a desfãsurat în conditii normale. „Au fost unitãti de învãtãmînt în care cursurile au început mai tîrziu pentru cã au ajuns elevii mai greu, dar nu am mai avut unitãti închise. Nu putem spune cã situatia va rãmîne asa si pe mai departe. Programul scolilor va tine strict de evolutia vremii. Si avînd în vedere cã se anuntã ninsori, cred cã vom fi nevoiti sã luãm unele decizii astfel încît copiii sã nu fie expusi vreunui risc“ a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan. Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã Roman s-a reunit luni dimineatã, 13 februarie, la solicitarea primarului Laurentiu Leoreanu, urmare a instituirii unui nou cod galben, de ninsoare, valabil cel putin pînã astãzi, 14 februarie. „Multumesc pentru colaborarea de pînã acum cu toti cei implicati în mentinerea în functiune a retelelor de utilitãti si stiu cã au fãcut mari eforturi în acest sens. Vom asigura, pentru persoanele netransportabile ceai, apã si produse alimentare de urgentã“, a specificat primarul Romanului.

Articol afisat de 1351 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective