Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

COCOSATI DE GHIOZDANE

• specialistii în sãnãtate publicã reamintesc cum ar trebui sã arate o clasã de scoalã • potrivit acestora, ghiozdanul nu trebuie sa aibã mai mult de 2,5 kilograme, în clase trebuie 8 tipuri de bãnci în functie de înãltimea copiilor etc • medici si profesori deopotrivã cred însã cã este aproape imposibil de realizat aceste standarde •

Vã doriti pentru copiii dumneavoastrã clase mari, luminoase, cu bãnci adaptate înãltimii elevilor, cu ghiozdane de cel mult 2,5 kilograme si cu teme putine? Asta viseazã si specialistii în sãnãtate publicã, îngrijorati de sãnãtatea fizicã si psihicã a copiilor. Din pãcate, doctori si profesori deopotrivã cred cã toate aceste standarde nu sînt decît un vis care nu se va materializa prea curînd în scolile publice din România. Un ordin comun al Ministerului Sãnãtãtii si Ministerului Educatiei stabileste încã din 1995 niste reguli de bun simt care ar trebui sã fie respectate în toate scolile din tarã. Cu toate acestea, de 17 ani, toate aceste criterii sînt încãlcate zi de zi, ba chiar de la un an la altul tot mai mult, iar medicii si cadrele didactice ridicã din umeri si dau din colt în colt cînd vine vorba de pus piciorul în prag pentru bunãstarea copiilor nostri. Periodic însã, Directia de Sãnãtate Publicã Neamt tine sã reaminteascã celor care vor sã audã despre prevederile acestei legi si considerã cã astfel si-au fãcut treaba. Ultima reamintire de acest gen a fost fãcutã luna trecutã si a fost justificatã de grija pentru sãnãtatea fizicã si psihicã a copiilor. Potrivit unui comunicat al acestei institutii, fiecare copil va trebui sã aibã la dispozitie opt metri cubi de aer în sãlile de curs sau în sãlile de grãdinitã, iar în dormitoarele din grãdinite se admite un cubaj de cel putin sase metri. Temperatura în grãdinite nu trebuie sã fie mai micã de 20-22 de grade Celsius, iar în sãlile de curs din scoli de minimum 18-20 de grade. Acelasi ordin prevede cã la grãdinitã ar trebui sã existe trei tipuri de mãsute si tot atîtea feluri de scaune adaptate în functie de vîrsta si înãltimea copiilor. Si scolile vor trebui sã aibã mobilierul adaptat si sã nu fie otova, asa cum este acum. Astfel, specialistii în sãnãtate publicã recomandã ca în fiecare clasã sã existe „trei dimensiuni de bãnci asezate în amfiteatru pentru evitarea aparitiei deformãrilor de coloanã vertebralã la elevi si studenti. Dimensiunile bãncilor vor fi de opt mãrimi pe grupe de înãltime a elevilor“, se aratã în comunicatul DSP Neamt. Tot acesta precizeazã si faptul cã ghiozdanele copiilor din clasele primare nu trebuie sã fie mai grele de 2-2,5 kilograme si trebuie sã fie de bunã calitate astfel încît sã previnã deformãrile coloanei. „Ca specialisti în sãnãtate publicã trebuie sã promovãm toate aceste reglementãri care sînt absolut corecte si justificate. Din pãcate, este greu de crezut cã acestea se pot aplica si practic, din cauza lipsei banilor, unitãtile de învãtãmînt neavînd posibilitatea de a face astfel de investitii“, a declarat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt.

Teoria-i minunatã, practica ne omoarã

Desi teoretic ghiozdanele copiilor nu pot fi mai grele de 2,5 kilograme, practica aratã cu totul altfel. Am fãcut un experiment si am cîntãrit ghiozdanele a trei copii, unul din ciclul primar si doi de gimnaziu. Geanta celui mic cîntãrea într-o zi „bunã“ cam trei kilograme, aici intrînd douã manuale - abecedar si matematicã, douã culegeri, douã caiete speciale, patru caiete de clasã si acasã, numãrãtoarea, un bloc de desen, acuarele, penar etc. ÃŽn plus, de douã ori de sãptãmînã carã copilul si o boccelutã cu echipamentul de sport. Lucrurile stau la fel si la gimnaziu numai cã aici situatia se complicã, fiind mult mai multe materii. Pentru un copil de clasa a V-a si a VI-a de exemplu, ghiozdanul cîntãreste între patru si cinci kilograme, în functie de numãrul de ore. ÃŽntr-o zi plinã existã cinci manuale, zece caiete, majoritatea format mare, dictionare, un penar, cel putin douã culegeri, un volum de beletristicã, dar si alte cãrti suplimentare, diverse portofolii etc. Una peste alta, toate aceste genti cãrate zi de zi de copii aflati în crestere îi cocoseazã la propriu, motiv pentru care nu de putine ori ajung la medic cu tot felul de probleme printre care si deformãri ale coloanei. „Coloana vertebralã a unui copil în crestere nu trebuie suprasolicitatã cu nimic. Din pãcate, se întîmplã frecvent acest lucru si astfel apar tot felul de afectiuni ale coloanei care se remediazã greu sau niciodatã. Avem astfel de cazuri, copii sau adolescenti care au ajuns la spital abia cînd deformãrile sînt vizibile cu ochiul liber, ceea ce este destul de tîrziu. De cele mai multe ori, acestea sînt o consecintã a purtãrii pe termen lung a unor ghiozdane prea grele pentru puterile unui copil. Pe vremuri se fixa un corset ghipsat, acum se practicã mai putin aceastã metodã si se merge mai mult pe fizioterapie sau gimnasticã medicalã. Din pãcate, scoliozele sau cifozele, afectiunile cel mai des întîlnite la elevi se corecteazã destul de greu si de multe ori nu în totalitate“, a declarat medicul Sorin Ciobanu, seful Sectiei Radiologie din Spitalul Judetean Neamt.

Usurarea ghiozdanelor tine si de cadrele didactice

Maria Claudia Moroiu, învãtãtoare la clasa I la Scoala nr. 1 Piatra Neamt, este de pãrere cã ordinul Ministerului Sãnãtãtii va putea fi pus în aplicare atunci cînd Educatia va dispune de banii necesari cu care sã doteze toate scolile. „Posibilitãtile pãrintilor sînt reduse si cîtã vreme nu vin bani dinspre scoli pentru dotãri, e greu de spus cum se va putea realiza amenajarea sãlilor de clasã. Dar poate cã se întrevãd vremuri mai bune pentru învãtãmînt. Cît despre greutatea ghiozdanelor, acesta este un aspect care poate fi controlat si corectat de cãtre cadrele didactice. Caietele pentru scriere suplimentarã se tin în clasã si nu trebuie cãrate acasã. E musai sã fie avute în ghiozdane manualele scolare, pentru cã se lucreazã pe ele si în clasã si acasã, dar se poate renunta la culegeri! Eu, de exemplu, nu le folosesc la clasã. Am recurs la fisele de lucru. Sînt de pãrere cã mult mai potrivite sînt fisele, care se concep dupã posibilitãtile fiecãrui copil. Mult control trebuie sã aibã dascãlii si pe temele de acasã. Din pãcate, acestea se dau pentru pãrinti, nu pentru copii. Cîteva rînduri sînt suficiente. Este foarte important sã i se dea elevului atîta cît poate, sã nu fie fortat la eforturi inutile sau sã fie nevoiti pãrintii sã lucreze cu ei“, a declarat învãtãtoarea Maria Claudia Moroiu. Cît despre bãncile care în cam toate scolile se fac pe banii pãrintilor, ar fi culmea sã li se mai impunã acestora sã fie realizate pe dimensiuni, eventual sã realizeze si stabilimentul sub formã de amfiteatru pentru ca pozitia finalã a pupitrelor sã dea o asezare în semicercuri concetrice. Ordinul care a impus toate aceste reguli a apãrut în anul 1995, dar din pãcate, de 17ani, profesorii si cei care au gîndit programele scolare parcã au fãcut exact în ciuda legii, „încãrcînd“ ghiozdanele la refuz. Desi Directia de Sãnãtate Publicã are posibilitatea de a aplica amenzi, pînã acum nici o unitate de învãtãmînt din judetul Neamt nu a fost sanctionatã pentru cã nu are opt feluri de bãnci, cã elevii stau înghesuiti, cã nu au cãldurã ori luminã suficiente în clasã sau pentru cã încarcã ghiozdanele mai ceva ca pe geamantane.

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective