Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PE BISTRITÃ, DEZASTRU!

PE BISTRITÃ, DEZASTRU!

• pescarii care au iesit pe malul Bistritei sîmbãtã si duminicã au avut parte de un peisaj dezolant • tone de pesti, din toate speciile, pluteau pe luciul apei • oficial se spune cã nimic grav nu s-a întîmplat, doar o banalã deversare a barajului de la Reconstructia • pescarii spun însã cã apa era plinã de dejectii si mirosea a sodã causticã • „Este jalnic si în acelasi timp trist“, ne-a declarat un pescar • comisarii de Mediu spun cã nu au primit nici o sesizare în ceea ce priveste poluarea Bistritei •

Nemtenii care au iesit sîmbãtã dimineatã la o partidã de pescuit pe rîul Bistrita, în aval de comuna Dumbrava Rosie, au avut parte de un peisaj dezolant. Mii de pesti morti, amestecati cu tot felul de deseuri - PET-uri, resturi textile, crengi, papuci, spray-uri goale, pluteau pe luciul apei. Sau erau de-a valma prin locurile de unde apa se retrãsese. ÃŽn tot acest tablou grotesc si-au fãcut aparitia si sãracii din comunele apropiate. ÃŽnarmati cu saci, oamenii au asteptat sã se retragã apa pentru a strînge pestele mort. Nu s-au gîndit o clipã cã pestele (mreanã, clean, caras, boistean etc.) ar putea fi toxic. Si-au umplut sacii si au plecat linistiti spre case, bucurosi cã vor avea ce pune pe masã cîteva zile bune de acum înainte. Mirosul pestilential i-a pus la grea încercare pînã si pe cei mai rezistenti pescari. „Mirosea îngrozitor, cã nu puteai sã stai mai mult de cîteva minute pe malul apei. Mã si mir cum de au stat oamenii ãia sã adune pestele mort. Au cules zeci de saci cu peste mort, care în nici un caz nu era comestibil“, ne-a declarat unul dintre pescarii care au ajuns pe marginea Bistritei, în zona orasului Roznov, la putin timp dupã ce s-a oprit deversarea. Oficial, autoritãtile spun cã nimic rãu nu s-a întîmplat sîmbãtã, la mijloc fiind vorba doar de o deversare controlatã a barajului de la Reconstructia. „Doar dacã barajul era plin de fecale ar fi plutit pe Bistrita rahatii, altfel este de neînteles. Nici varianta cu mizeria adusã de pe versanti nu stã în picioare, pentru cã este greu de crezut ca muntii din zonã sã fie plini de fecale spãlate acum de ploi. Este clar cã cineva s-a jucat cu vreo fosã septicã sau o statie de epurare si, folosindu-se de deversare, a scãpat de dejectii. Este jalnic si în acelasi timp trist. Nici pe vremea lui Ceausescu, cînd functiona Reconstructia, n-am vãzut asa ceva. Mii de pesti morti, de la porcani la caras, mreanã, scobar si clean. Am vãzut peste mort si de peste 30 de centimetri. Noi, pescarii, stim bine cã atunci cînd deverseazã mai rãmîn pesti prin ghioluri, iar ãia mici se încurcã în vegetatie. Pestele mare nu cade niciodatã în capcana asta, decît dacã este ajutat. Iar mirosul de fecale, amestecat cu sodã causticã spune multe. Apa era nu tulbure, ci cenusie spre neagrã. Putea si dupã 5-6 ore de la deversare. Cine a fãcut asa ceva este de o nesimtire fãrã margini, iar autoritãtile ar trebui sã facã o anchetã. Mãcar sã nu se mai întîmple lucruri din astea, cã pescuitul pe Bistritã în acest an s-a cam dus“, a conchis supãrat pescarul.

„Nu este exclus sã fi fost si otrãvit“

Ioan Nistor, un alt pescar de Bistritã nu exclude varianta otrãvirii pestelui, însã crede mai mult într-o altã ipotezã. „Duminicã dimineatã (n.n. - la aproape o zi dupã deversare) am iesit la o partidã de pescuit pe Bistrita. Initial nu mi-am dat seama ce se întîmplã, malurile fiind pline de zeci de persoane care adunau pestele mort în sacose. De cînd pescuiesc în aceastã zonã nu am mai vãzut asa ceva. Cred cã totul s-a datorat viiturii. Aceasta a fost foarte mare, iar valul a împins pestii în mal. La retragerea apei, pestele a rãmas prins în vegetatie si a murit. Poate au scãpat vana, nu stiu. Cert este cã nu am mai vãzut vreodatã un nivel de atît de crescut al apei în urma unei deversãri controlate. Debitul a fost foarte mare, iar pestele a fost împins în mal. Si acum (n.n. - ieri dupã amiazã) este plin de peste mort. ÃŽntr-o bãltitã aflatã lîngã locul în care pescuiesc sînt vreo 10 kilograme, de la peste mare la puiet. Nu este exclus sã fi fost si otrãvit, pentru cã nu am mai vãzut atît de multi pesti morti. Dacã cineva vrea sã vadã ce s-a întîmplat, poate sã vinã si sã ia probe, cã peste mort mai este, însã nu am vãzut pe nimeni sã se intereseze, în afarã de dv. de la ziar. N-am vãzut nici de la Mediu si nici de la filialã (n.n. - AJVPS)“, a declarat Ioan Nistor. Pescarul mai spune cã cel putin 2 ani de acum înainte Bistrita nu va mai avea peste. „Asa s-a întîmplat si la inundatii, cînd am asteptat 2 ani ca sã-si revinã fauna acvaticã. De acum, doar ce o sã mai pescuim prin bãlti. Stau de cîteva ore bune pe baltã si nu am prins nimic, iar vremea este foarte bunã. ÃŽnainte de viiturã vedeai niste sãrituri superbe. Pãcat cã a murit si foarte mult puiet. Ce mai, este alb de peste mort pe maluri si pe luciul de apã“, a conchis Ioan Nistor.

Seful Gãrzii de Mediu face presupuneri

Cît priveste deversarea de sîmbãtã, Nicolae Petrescu, purtãtorul de cuvînt al Sucursalei Hidrocentrale Bistrita a declarat cã aceasta a fost controlatã. „A fost o deversare planificatã si controlatã, cu acordul celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Sistemul de Gospodãrire a Apelor si ceilalti factori de rãspundere. Actiunea a durat între 9 si 10, perioadã în care au fost executate lucrãrile tehnologice programate“, a declarat Nicolae Petrescu. Garda de Mediu Neamt nu a primit nici o sesizare în acest sens, nici de la cetãteni si nici de la Serviciul de Gospodãrire a Apelor, care monitorizeazã calitatea apelor din tot judetul 24 de ore din 24. Imediat cum vor primi astfel de sesizãri, comisarii vor face verificãrile de rigoare si vor stabili dacã a fost vorba cu adevãrat de poluare. Pe seful Gãrzii de Mediu nu l-a sensibilizat nici mãcar interesul ziaristilor pentru acest caz, care ar putea fi o poluare accidentalã sau voitã. El s-a multumit sã declare cã vor fi dispuse verificãri dupã ce va primi reclamatii scrise. Probabil cã nici luni si marti nu ar fi fost prea tîrziu pentru un control pe teren si, poate, nici astãzi. „SGA are un dispecerat care monitorizeazã permanent calitatea apelor din judet, iar noi sîntem primii anuntati în cazul în care ar apãrea o problemã de acest gen. Nu am fost sesizati, dar cu sigurantã, dacã sînt probleme, vom fi anuntati si vom face verificãrile ce se impun. Este posibil sã nu fie vorba despre poluare ci doar despre mici viituri care s-au format pe Bistrita si care au luat de pe maluri dejectii sau alte mizerii aruncate de oameni. Din pãcate, multi nu înteleg cã nu au voie sã facã asa ceva si atunci cînd vine apa mai mare adunã toate mizeriile de pe maluri“, a declarat Nicolae Bucsã, comisarul sef al Gãrzii de Mediu Neamt. ÃŽn sprijinul celor afirmate, comisarul Bucsã a povestit ce s-a întîmplat la sfîrsitul sãptãmînii trecute la granita dintre Neamt si Suceava, pe rîul Bistrita. Ploile au dus la umflarea rîurilor si la un moment dat, cei de la SGA au crezut cã apa Bistritei ar putea fi poluatã din cauza culorii sale foarte închise. Probele de apã analizate în laborator au arãtat de fapt cã nu era vorba despre asa ceva, ci doar de apã cu multe aluviuni, aduse de pe versanti.

NOTÃ: Ieri dupã amiazã, pe Bistrita încã pluteau sute de pesti morti din toate speciile, de la porcani, la scobari, mrene si cleni de toate dimensiunile.

Articol afisat de 2487 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective