Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POETUL TEMNITELOR ESTE ÎNGROPAT LA PETRU VODÃ

POETUL TEMNITELOR ESTE ÎNGROPAT LA PETRU VODÃ

• Radu Gyr, pe numele adevãrat Radu Demetrescu, a fost reîngropat la mãnãstirea ctitoritã de pãrintele Iustin Pîrvu • el a fost supranumit Poetul temnitelor comuniste si a fost condamnat la moarte pentru poezia „Ridicã-te Gheorghe, ridicã-te Ioane!“ • „Am fost cîndva, o ramurã-amîndoi/ si amîndoi un singur conifer./ Ne-au frînt vîntoase, grindinã si ploi,/ azi alte crengi cresc dincolo de noi,/ dar rãdãcina ne-a rãmas în cer“, sînt versurile compuse de poet si scrise pe crucea mormîntului • tot la Petru Vodã îsi aflã odihna vesnicã pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, un alt martir al neamului românesc •

Radu Gyr, apostolul poet al închisorilor comuniste, si-a aflat linistea de pe urmã în tãrîna din Poiana Hasca, la umbra zidurilor Mãnãstirii Petru Vodã, situatã la o azvîrliturã de bãt de mãretia Ceahlãului. Despre faptul cã poetul pãtimirilor, cel care L-a adus pe „Iisus în celulã“, îsi aflã de putinã vreme osemintele de martir îngropate la Petru Vodã, aveam s-o aflãm de la poetul Adrian Alui Gheorghe. „Putinã lume stie cã în cimitirul Mãnãstirii Petru Vodã se aflã îngropate rãmãsitele pãmîntesti ale unuia dintre marii poeti ce au cunoscut chinul închisorilor comuniste, Radu Gyr, cel ce si-a creat opera sa poeticã între zidurile temnitei“, a spus Adrian Alui Gheorghe, cu prilejul lansãrii cãrtii „Aiud însîngerat“, editia a IV-a, avîndu-l alãturi pe autorul acesteia, Grigore Caraza, istoria încã vie a unei generatii ce a înfruntat, la rîndu-i, cu un curaj de neimaginat prigoana comunistã. Retragerea sufletului zbuciumat al poetului, dar vesnic încrezãtor în Dumnezeire si a celor rãmase din trupu-i, în locul de liniste si verdeatã a plaiului moldav, s-a petrecut în 29 aprilie 2012 într-o discretie totalã, astfel încît, astãzi, multi dintre pelerinii locului se întreabã: „De unde vii, Doamne, din ce veac?“. Si întrebarea lor se justificã cunoscîndu-se faptul cã Radu Gyr, de obîrsie muscelean, trecuse în vesnicie cu multi ani în urmã, fiind atunci îngropat în Belu catolic, chiar dacã „a fost si va rãmîne de-a pururi ortodox“. Acelasi mormînt adãposteste astãzi si trupul Florei Gyr, sotia poetului. „Am fost cîndva, o ramurã-amîndoi/ si amîndoi un singur conifer./ Ne-au frînt vîntoase, grindinã si ploi,/ azi alte crengi cresc dincolo de noi,/ dar rãdãcina ne-a rãmas în cer“. Sînt cuvintele agãtate de cruce, alcãtuind elogiul defunctului, compus chiar de sine înainte de plecarea spre vesnicie. Locul de odihnã a celor doi din cimitirul de la Petru Vodã este alãturat celui în care îsi doarme somnul de veci un alt luptãtor anticomunist, pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, trecut în lumea celor drepti în urmã cu sase ani. Epitaful de mai sus se potriveste parcã de minune si pentru tandem-ul anticomunist al poienii eternitãtii din Hasca: Radu Gyr - Gheorghe Calciu Dumitreasa. „Sau, strînsi în miezul aceleasi fãpturi,/ o scoicã-am fost într-un ocean amar.../ Ne-a spart un val de coltii stîncii duri,/ dar lacrima tîsnitã sub spãrturi/ ne-a re-ntregit într-un mãrgãritar“, continuã epitaful.

„Morti sfinti în temnite si prigoane...“

Asadar, aflînd vestea cã mormîntul lui Radu Gyr se aflã la Hasca, într-una din trecutele duminici ne-am abãtut într-acolo. La sosirea noastrã, curtea mãnãstirii era presãratã de lume. Sfînta Liturghie tocmai se apropia de final. Printre mireni, unele fete religioase mai purtau discutii cu crestinii dornici de un sfat în plus. Ne-am strecurat usor, purtînd în suflet fiorul respectului omului simplu fatã de locul sfînt si ne-am îndreptat spre cimitir. Acolo ne-a învãluit o liniste desãvîrsitã, tulburatã într-un mod plãcut, aproape ceresc, de dangãtul clopotelor ce anuntau încheierea slujbei. Si de freamãtul pãdurii înfioratã de-o palã de vînt. Mormîntul lui Radu si al Florei Gyr ni s-a deschis privirii prin prospetimea tãrînei si a florilor ce-si pãstrau încã ceva din coloritul natural. Lîngã crucea celor doi pãstra un moment de reculegere un om, ã'nalt ca bradul, despre care am aflat mai apoi cã-si iubeste istoria si glia strãmoseascã, precum pe Dumnezeu. „Stam si mã gîndeam, ce fel de oameni or fi fost acestia, de-au avut atîta curaj sã-i înfrunte pe comunisti? Cu riscul vietii si a atîtor ani de privare de libertate... Atît pãrintele Calciu Dumitreasa, cît si Radu Gyr. Asta, ca sã nu mai spun de pãrintele Iustin, cel care este duhovnicul nostru sfînt. Cinste lor!“, ne-a spus Teodor Dandu, de loc din Tasca, care purta sub brat una din lucrãrile închinate martirilor închisorilor comuniste, proaspãt achizitionatã de la magazinul din curtea mãnãstirii. Omul era bine informat. „Imi place istoria, dar cea adevãratã, nu cea mãsluitã de interesele unora sau altora. De aceea am cumpãrat cartea asta, sã mai aflu cîte ceva“, a adãugat acesta la plecare, lãsîndu-ne la ale noastre. Ne-am recules si noi, prin gînd trecîndu-ne vorbele pline de întelesuri ale lui Dandu amestecate cu frînturi din versurile lui Radu Gyr: „Morti sfinti în temnite si prigoane,/ morti sfinti în lupte si furtuni,/ noi ne-am fãcut din voi icoane/ si vã purtãm pe frunti cununi“.

„Abia acum s-a împlinit visul sãu întru liniste sufleteascã“

Am aprins o lumînare, am pãstrat un moment de reculegere, am trecut în revistã si celelalte morminte si ne-am îndreptat spre curtea mãnãstirii. N-am facut doi pasi si am dat de unul dintre tinerii truditori ai obstii monahale, care, spre surprinderea noastrã, se abãtuse de la cele treburi mãnãstiresti pentru aprinderea unei lumînãri la proaspãtul mormînt vizitat si de noi. „Unde poate fi mai frumos pentru trãirea vesniciei sufletesti decît în acest colt de rai pãmîntean îndumnezeit prin osteneala si binecuvîntarea Pãrintelui Iustin, cel care, alãturi de cei doi trecuti acum la ceruri, a cunoscut prigoana, trecînd si el prin calvarul detentiei comuniste? Nu întîmplãtor, familia poetului Radu Gyr a dorit ca scriitorul sã-si afle linistea în acest loc“, ne-a spus cãlugãrul, care a adãugat în treacãt, fãcîndu-si semnul crucii: „Din pãcate, cu ani în urmã, nu si-a gãsit un mormînt ortodox în sînul acestui neam, pe care l-a slujit cu pretul vietii sale. A fost înmormîntat între catolici, acolo unde familia avea rãmas un loc de cimitir al unui cumnat. Abia acum s-a împlinit visul sãu întru liniste sufleteascã. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!“. Impresionant! Trecerea sa rapidã pe lîngã noi aducea a vis trãit cu ochii deschisi ori a minune. Ne-am cãutat cu privirea pentru a desprinde unele întelesuri ascunse. N-am descoperit nimic. ÃŽn cimitir, aceeasi liniste. La fel si-n curtea mãnãstirii. Am fãcut semnul crucii si am pornit cuminti spre casã. Mintea ne-a rãmas pentru mult timp la mormîntul lui Radu Gyr, acel loc de pelerinaj care este mai mereu împodobit cu flori, iar lumina plãpîndã a lumînãrilor arde încã nestins. Verdele crud al crucii se armonizeazã perfect cu cel al poienii, adîncind si mai mult discretia locului. Dincolo însã de cele descoperite cu privirea, la capul celor înmormîntati la Petru Vodã, retrãisem sigur o paginã din istoria tãrii. Asa cum ne dãduse de înteles Teodor Dandu în doar cîteva cuvinte. La vorbele omului le-as adãuga acum si pe cele ale poetului nemtean Adrian Alui Gheorghe: „Un motiv ca de-acum încolo, acel loc de închinãciune sã devinã si un loc de pelerinaj pentru generatia tînãrã dornicã de a cunoaste adevãrata istorie“.

Condamnat la moarte pentru poezia „Ridicã-te Gheorghe, ridicã-te Ioane!“

Radu Demetrescu-Gyr s-a nãscut în anul 1905 la Cîmpulung Muscel. Licentiat în Litere, a debutat în anul 1924 odatã cu aparitia volumului „Linisti de schituri“, volum care s-a bucurat de o mare apreciere, atît în rîndul publicului cît si al criticii literare. Colaborator statornic în perioada de dupã debut la revista Universul literar si apoi la alte reviste de orientare nationalistã (Gîndirea, Gînd Românesc, Sfarmã-Piatrã, Decembrie, Vremea, Revista Mea, Revista Dobrogeanã, precum si la ziarele: Cuvîntul, Buna Vestire, Cuvîntul Studentesc etc. A publicat numeroase studii literare si poezii. Membru de seamã al Miscãrii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia, conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Este autorul versurilor cîntecelor Sfînta Tinerete Legionarã, Imnul Mota - Marin, Imnul Muncitorilor. Laureat al mai multor premii ale Societãtii Scriitorilor Români si ale Academiei Române. ÃŽn 1940, pe timpul guvernãrii legionare a fost director general al teatrelor. ÃŽn aceastã calitate a luat initiativa înfiintãrii Teatrului Evreiesc. Dupã detentia de sub regimul lui Carol al II-lea este închis si de Antonescu, apoi este eliberat si trimis spre „reabilitare“ în batalioanele de la Sarata. ÃŽn 1945, regimul comunist îl încadreazã în „Lotul ziaristilor“ si îl condamnã la 12 ani de închisoare. Revine acasã în 1956, dar dupã doi ani este arestat si condamnat la moarte pentru poezia „Ridicã-te Gheorghe, ridicã-te Ioane!“, consideratã de autoritãti drept mijloc de instigare la luptã împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i se comutã la 25 de ani de muncã silnicã (dar nu aflã de aceasta decît la 11 luni dupã modificarea sentintei). Sub regimul comunist a executat aproape 16 ani de detentie. A suferit chinuri inimaginabile în închisoarea de la Aiud, cu un regim de celulã asprã. Bolnav grav, cu un prolaps rectal gangrenat, cu hepatitã, infiltrat pulmonar TBC, hemofilic, i s-a refuzat orice ajutor medical. Cãrturarul Radu Gyr a lãsat în urma sa o operã poeticã de valoare unicã, la care se alãturã o multime de studii si eseuri critice, rãspîndite în periodicele românesti de-a lungul anilor si care, desigur, vor fi publicate într-un volum antologic cît de curînd. A trecut în vesnicie în 28 aprilie 1975.

Pãrintele Calciu Dumitreasa si-a gãsit si el linistea la Petru Vodã

La mãnãstirea ctitoritã de pãrintele Iustin Pîrvu odihneste de aproape sase ani un alt martir al credintei neamului românesc - preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa. Staretul lãcasului de la Poale de Ceahlãu i-a oferit acestuia un loc de vesnicã odihnã, între cei doi slujitori ai Domnului fiind o strînsã legãturã. Au un destin asemãnãtor, ambii dovedindu-si credinta si învingînd închisorile si prigoana comunistã. Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si au trecut prin puscãriile tristului regim. Dar iatã ce scriam în decembrie 2006 despre înmormîntarea pãrintelui Calciu Dumitreasa. Mãnãstirea Petru Vodã, pãstoritã duhovniceste de pãrintele Iustin Pîrvu, a fost, duminicã, 3 decembrie, loc de pelerinaj pentru multime de credinciosi. Monahi si monahii, dar si peste o 1.500 de mireni au tinut sã fie alãturi de pãrintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, pe ultimul sãu drum. În curtea mãnãstirii, obstea de truditori ai locului a înãltat un adevãrat altar de rugãciune pentru ca Sfînta Liturghie de duminicã si apoi cea de înmormîntare a marelui povãtuitor, pãrintele Calciu, sã aibã loc în aer liber. Si efortul n-a fost în zadar, deoarece dincolo de gerul brumat al începutului de decembrie, timpul a fost deosebit de frumos. Soarele a pogorît cu dragoste peste multime si a zãbovit cu generozitate deasupra locului. În fata acelui altar provizoriu se afla încã din zori depus sicriul cu trupul neînsufletit al pãrintelui Calciu, pentru ca toti cei care l-au iubit si pretuit sã poatã sã îi vadã chipul blajin si luminos pe care nimeni si nimic nu îl va mai putea atinge de acum încolo, în afarã de bunul Dumnezeu. Pînã spre amiazã, atît cît a tinut Sfînta Liturghie la care a participat un sobor de preoti si monahi condusi duhovniceste chiar de staretul Iustin Pîrvu, sicriul celui adormit, slujitor al ortodoxiei si pãstrãtor al constiintei neamului, a constituit un adevãrat loc de pelerinaj.

„Pãrintele Calciu a fost un adevãrat apostol al credintei ortodoxe“

Fiecare credincios chemat de constinta sa religioasã la Petru Vodã a tinut sã îl petreacã dincolo cu privirea pe pãrintele Calciu, vãrsînd o lacrimã de pãrere de rãu pe vesmîntul monahal al acestuia.
Printre cei prezenti s-au aflat si bunã parte dintre colegii de suferintã ai pãrintelui Calciu Dumitreasa atunci cînd a îndurat ani grei de temnitã. „A fost un om cu o deosebitã capacitate intelectualã si sufleteascã. Si aceste calitãti cu care l-a înnobilat Dumnezeu s-au dezvoltat pe parcursul vietii sale. A trecut prin încercãri groaznice care l-au aplecat, dar a stiut sã se ridice si sã se înalte prin credintã profundã astfel încît a ajuns sã fie un model pentru toti cei care l-au cunoscut. Se poate spune acum cã pãrintele Calciu a fost un adevãrat apostol al credintei ortodoxe. L-am revãzut în ã'90 si pe patul de suferintã. S-a cãit pentru greselile sale si nu stiu dacã un om putea sã facã mai mult bine decît a fãcut el pentru neamul sãu“, a declarat Gheorghe Jijie, unul dintre colegii de temnitã ai pãrintelui Dumitreasa.

Staretul Iustin s-a despãrtit de un prieten

Cuvîntul de despãrtire rostit de pãrintele Iustin, la rîndul sãu martir al neamului, a emotionat întreaga suflare prezentã la acest eveniment. „ÃŽndurerati de faptul cã s-a luat aceastã luminã de la noi, ne mîngîiem cu gîndul cã Maica Domnului a intrat în Bisericã purtînd în brate sufletul Pãrintelui Gheorghe si L-a dus Fiului ei, ca mãrturie a jertfei Bisericii sale si neamului românesc“, a spus pãrintele Iustin, iar multimea a adãugat cu piosenie rugãciunea „Dunnezeu sã îl ierte!“. Pãrintele Iustin Pîrvu, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, bun prieten si frate întru Hristos cu pãrintele Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihnã vesnicã la cunoscutul lãcas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Vodã spun cã între cei doi exista o relatie extrem de strînsã, ei avînd un destin asemãnãtor, ambii dovedindu-si credinta învingînd închisorile comuniste. Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si ambii au trecut prin închisoarea de la Pitesti. Cãlugãrii de la Petru Vodã mai spun cã pãrintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cîteva sãptãmîni, „fratele“ - staretul Iustin. Alãturi de cel ce a slujit biserica în România si mai apoi în America, a fost sotia sa, aflatã si ea în mare suferintã, dar si fiul acestora, cuprins de durere. ÃŽn jurul orei 14 cortegiul funerar avea sã ia calea cimitirului, situat în vecinãtatea biseriii Mãnãstirii „Petru Vodã“, asta însã dupã ce sfîntul lãcas a fost înconjurat întru despãrtire vesnicã. Crucea care va fi de acum încolo semnul trecerii prin aceastã lume a celui care a fost pãrintele Calciu Dumitreasa, a fost purtatã în spate de cãtre un cãlugãr. Prin dimensiunile ei, amintea de crucea purtatã de Iisus, în drumul spre Golgota. De altfel, întreaga ceremonie a înmormîntãrii a purtat în ea ceva anume care a amintit de înãltarea la ceruri a Fiului Omului. Poate datoritã simplitãtii si curãteniei sufletesti a multimii de slujitori ai bisericii, prezenti la înmormîntare, sau de ce nu, prin tãcerea adîncã si grãitoare a lumii care s-a arãtat deosebit de evlavioasã pe tot parcursul solemnitãtii momentului. Odatã slobozit în tãrînã sicriul cu trupul neînsufletit al apostolului de neam, pãrintele Calciu Dumitreasa, a fost închisã încã o paginã de înaltã dãruire într-ale ortodoxiei.

Portret de martir

Pãrintele Calciu s-a nãscut pe 23 noiembrie 1925. A îndurat peste
21 de ani de inchisoare. Dupã amnistia din 1964, a avut
posibilitatea sã urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul
preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din
Bucuresti. Cînd a fost dãrîmatã Biserica Enei din Bucuresti, în mai
1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindcã în
favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil
Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost
ajutat si de cãtre lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald
Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. În 1984 a fost eliberat, iar în 1985
i s-a impus sã pãrãseascã tara, stabilindu-se în Statele Unite. Dupã
revolutie, a cãlãtorit mult în tarã. A slujit la biserica ortodoxã românã
Sfînta Cruce din Alexandria, Washington DC.
Cu douã zile înainte de împlinirea venerabilei vîrste de 81 de ani, în
23 noiembrie, a trecut la cele vesnice, în seara zilei de 21
noiembrie, ora 20, în Spitalul Fairfax din Virginia, USA. În luna
octombrie a.c., pãrintele Calciu s-a aflat pentru cîteva sãptãmîni în
tarã, pentru a sustine o serie de conferinte duhovnicesti. În a doua
jumãtate a lunii, a fost internat la Spitalul Militar Central si supus
unei interventii chirurgicale. Dupã o serie de investigatii medicale în
Spitalul Militar Central, s-a constatat cã pãrintele Calciu era grav
bolnav, avînd diagnosticul sever de cancer la pancreas.

Articol afisat de 2456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective