Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PERCHEZITIA,O CACEALMA?

• profesorul a cãrui locuintã a fost perchezitionatã de anchetatori a intrat în posesia autorizatiei emisã de Judecãtoria Deva • în document, nemteanul este catalogat „numitul“, nu învinuit, inculpat sau martor • „Am înteles, poate cãutau coiful lui Burebista, dar dacã nu l-au gãsit, de ce mi-au luat alte bunuri care nu au nici o treabã cu perioada respectivã?“, se întreabã Ionitã • acesta spune cã este victima unui abuz si a depus plîngere penalã pentru furt, abuz în serviciu, violare de domiciliu si distrugere • „ÃŽn procesul verbal de perchezitie nu regãsesc bunuri de valoare pe care eu le detineam“, afirmã profesorul •

Pe 24 iulie se împlinesc trei sãptãmîni de cînd o echipã de politisti nemteni, însotiti de un lucrãtor de la IJP Hunedoara, au efectuat o perchezitie domiciliarã la locuinta profesorului Dumitru Ionitã din Farcasa. Si tot în ziua mentionatã se împlinesc trei sãptãmîni de cînd profesorul doarme pe unde apucã, întrucît autoritãtile nu s-au grãbit sã limpezeascã lucrurile în acest caz. „Stau în lanul de porumb sau în fînar. Eu nu stiu ce mai am în casã, însã trebuie sã o pãzesc. Sigiliile care sînt aplicate pe usã pot fi rupte foarte usor. Astept în continuare acea persoanã autorizatã, asa cum scrie pe sigilii, ca împreunã sã intrãm în casã si sã facem un inventar. Sã vedem ce mai am din lucrurile pe care le-am strîns o viatã întreagã“, a declarat Ionitã. Acesta spune cã si autoritãtile din Neamt sînt confuze. Unii îi spun sã intre în casã fãrã probleme, chiar dacã usile i-au fost sigilate. Altii îi recomandã sã nu o facã, pentru cã poate deveni infractor rupînd sigiliile. Alte voci i-au recomandat sã se adreseze parchetului, ceea ce a si fãcut de altfel. Cu toate acestea, profesorul încã nu are acces la propria locuintã. Cît priveste ancheta în sine si motivul pentru care i-a fost spartã casa pentru a-i fi perchezitionatã, profesorul a intrat în posesia autorizatiei emise de Judecãtoria Deva, dar si a procesului verbal de perchezitie.
Din ordonanta întocmitã de judecãtor nu reiese cã profesorul Ionitã ar face parte dintr-un grup de traficanti si nici cã ar exista informatii în acest sens. Omul legii aminteste numele unor persoane care ar valorifica bunuri arheologice si monede antice, acest lucru fiind fãcut prin intermediul internetului.

„Nu am avut obiecte din Muntii Orãstiei“

ÃŽn autorizatia de perchezitie de la locuinta nemteanului, acesta este gratulat cu calitatea de „numit“, ceea ce înseamnã cã nu este nici învinuit si nici inculpat în cauzã. De asemenea, procurorul le cere politistilor sã identifice la locuinta profesorului „bunuri ce formeazã obiectul material al infractiunii“. „Nu am înteles din document care au fost motivele pentru care casa mea a fost spartã de politisti si perchezitionatã. Mi-am clãdit o imagine cu trudã, iar acum am fost terfelit în ultimul hal de acele autoritãti care ar trebui sã protejeze patromoniul cultural national si sã-i prindã pe adevãratii fãptasi. Repet, nu am avut nici o treabã cu vreo persoanã din Hunedoara, fie ea colectionar sau traficant de obiecte de artã. Nu am avut obiecte din Muntii Orãstiei si nici nu cunosc vreo persoanã care sã fi detinut sau sã detinã astfel de obiecte. Am înteles cã autoritãtile au emis un comunicat prin care se afirmã cã la locuinta mea ar fi gãsit 2.400 de monede antice, susceptibile a face parte din patrimoniul national cultural. Este absolut fals! Nu s-a gãsit asa ceva. Au ridicat de la locuinta mea, din ce am ãzut în procesul verbal, 14 monede din colectia personalã pe care le-am achizitionat în decursul timpului din diverse tîrguri. Mi-au ridicat sãbii, iatagane, arme de foc, care în nici un caz nu fac parte din perioada anticã. ÃŽi înteleg, poate cãutau coiful lui Burebista, dar dacã nu l-au gãsit la mine, de ce mi-au luat colectia muzealã care nu contine elemente antice cãutate de acestia?“.

„Nu era nevoie sã se ajungã aici“

Profesorul spune cã este victima abuzului politistilor si cã-i va actiona în instantã. „Simt cã la mijloc este vorba de o cacealma, iar politistii nu au urmãrit altceva decît sã intre în casa mea si sã-mi ridice colectia. Nu era nevoie sã se ajungã aici, pentru cã cei care si-au expirmat dorinta sã-mi admire obiectele din colectia personalã au beneficiat de toatã deschiderea mea. Puteau sã-mi solicite si îi invitam sã o admire. Ar fi constatat cã nu am obiecte de patrimoniu descoperite în Muntii Orãstiei. Nu trebuia sã-mi rupã usa, poarta si sã-si batã joc de mine, transformîndu-mi casa într-o cocinã“, a mai sustinut Ionitã. Acesta afirmã cã a depus deja plîngere penalã împotriva celor care i-au spart casa pentru a-i face perchezitie: „Am depus la procuror plîngere penalã împotriva celor care mi-au înscenat toatã aceastã poveste. ÃŽi acuz pe politistii care mi-au intrat în casã de furt, abuz în serviciu, violare de domiciliu, uz de fals, distrugere, pentru cã cineva trebuie sã rãspundã pentru cele întîmplate. Dacã eu, dupã atîta muncã, timp pierdut si bani cheltuiti din salariul de profesor pentru a salva de la distrugere mii de bunuri cu valoare de patrimoniu, lucruri care au fost publicate de-a lungul timpului în diverse publicatii, am ajuns bãtaia de joc a autoritãtilor, oamenii simpli la ce tratament sã se astepte? Repet, tot ceea ce am fãcut am fãcut pentru istoria României si nu mai accept sã fiu tratat ca un infractor de acesti oameni“.

Lipsesc bunuri?

Dumitru Ionitã spune cã dacã nu i se va face dreptate în tarã se va adresa instantelor europene. „Mã vãd obligat ca în cazul în care autoritãtile din România nu vor face luminã în acest caz, sã mã adresez CEDO. Este pentru a patra oarã cînd mi se distruge colectia muzealã si mi se încalcã proprietatea fãrã nici un temei legal. De fiecare datã dupã ce politistii mi-au spart casa am constatat lipsa unor bunuri de valoare. De exemplu, pumnalul lui Constantin Brîncoveanu mi-a dispãrut în urma unei actiuni a Politiei din 1995. Acum, dupã ce am intrat în posesia procesului verbal de perchezitie am constatat cã nu se regãsesc multe alte bunuri de valoare. Si dacã mi-au luat un ceas electronic din 2010, un cutit de vînãtoare cumpãrat din bazar si un binoclu nou, mã îndoiesc cã nu au fost interesati de obiecte vechi. Nu vãd pe lista cu obiectele ridicate sigiliul lui Alexandru Ioan Cuza, butonii domnitorului, ceasurile de valoare, ceasul de buzunar al lui Carol I. Icoana lui Daniil Sihastru de la Sihãstria, matricea sigilarã a lui Ilias Rares, decoratiile din aur si argint. Am avut în casã 11 icoane, iar în procesul lor apar doar 8“, spune Ionitã, care a încheiat spunînd cã nu va intra în casã decît însotit de autoritãti si cu o camerã video, pentru cã are serioase semne de întrebare privind bunurile care i-au fost ridicate de politisti. „Munca mea a fost apreciatã de istorici renumiti din România. Descoperirile mele au fãcut obiectul unor articole publicate în importante reviste si cãrti si am fost rãsplãtit cu diplome pentru munca mea, iar acum am ajuns sã fiu tratat ca un infractor. Lucrurile nu vor rãmîne asa, iar vinovatii vor rãspunde pentru ce mi-au fãcut“, a conchis profesorul.

Ce au spus anchetatorii

Reamintim cã pe 3 iulie locuintele a sase colectionari din Neamt, Arges, Buzãu si Hunedoara au fost perchezitionate. Actiunea a fost coordonatã de Directia de Investigatii Criminale din cadrul IGPR si a vizat identificarea mai multor persoane bãnuite de trafic cu bunuri arheologice si monede antice. „Activitãtile sînt desfãsurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de Inspectoratul Judetean al Politiei Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lîngã Tribunalul Hunedoara. ÃŽn acest dosar se efectueazã cercetãri sub aspectul sãvîrsirii infractiunilor de complicitate la furt calificat si nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri fatã de mai multe persoane bãnuite de implicare în operatiuni de trafic cu bunuri arheologice si monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national, sustrase din situri arheologice“, declara subcomisarul Raluca Claudia Seucan - sefa Centrului de Informare si Relatii Publice al Politiei Române. Perchezitiile s-au soldat cu confiscarea a 2.400 de monede antice din aur, argint si bronz, precum si 140 de artefacte arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul national. Politistii cred ca o parte din monede si artefacte au fost sustrase din siturile arheologice, în urma cu mai multi ani, iar apoi vîndute colectionarilor ori altor persoane interesate de aceste valori. „Este vorba despre monede grecesti, ce dateazã din secolul V - Inainte de Hristos, monede dacice din secolul II I.Hr., monede romane, din secolele II - V D.Hr. si monede romano-bizantine si medievale. Cît despre artefacte, în cazul acestora este vorba despre fibule romane, ceramicã neoliticã si vîrfuri de sãgeti getice din secolul V I.Hr.“, mai sustinea subcomisarul Claudia Raluca Seucan. Numai cã, profesorul Ionitã spune rãspicat cã nu a detinut sau detine astfel de obiecte si cã este victima unui abuz.

A pãtimit si-n trecut

De-a lungul timpului, nemteanul a avut de pãtimit din cauza pasiunii sale pentru istorie si arheologie. Un articol apãrut în Monitorul de Neamt, în care prezentam unele descoperiri arheologice fãcute de profesor, a avut urmãri de-a dreptul neasteptate. Se petrecea pe 17 august 1996, cînd politistii nemteni dãdeau buzna în locuinta acestuia pentru a ridica si vedea dacã respectivele obiecte sînt sau nu de patrimoniu. Atunci, profesorul Ionitã sustinea cã a fost bruscat, jignit si îmbrîncit: „Pentru cã eu am spus cã nu am fãcut nici un rãu, m-a bruscat si m-a scos pe poartã, dîndu-mi un brînci în umãr. Pînã la soseaua nationalã sînt vreo 30 de metri si, pînã acolo, la masina lor, m-au fãcut borfas, infractor, m-au luat de mînã si m-au bruscat, m-au bãgat în spate de mînã, au blocat usa si m-au dus la Postul de Politie. Se uitau oamenii care erau în centrul comunei ca la panaramã. Am cerut sã vãd plîngerea penalã, iar ei mi-au scos Monitorul de Neamt si mi-au arãtat textul despre mine si m-au întrebat: «Dumneata ai descoperit ce scrie aici?». «Am descoperit si mai multe!». «Stii cã ai încãlcat Legea Patrimoniului Cultural National?». «Eu nu am încãlcat legea! Eu stiu mai bine decît dumneavoastrã legea. Intrã sub incidentã penalã dacã fac sãpãturi, dar eu am fãcut descoperirile la suprafatã, dupã surparea unui mal, în urma unor viituri». M-au fãcut capsoman, mi-au zis cã mã cred destept, dar cã îmi scot ei doctoratele din cap“. Politistii au avut o versiune total diferitã, spunînd cã dupã articolul din Monitorul s-au autosesizat si au mers la Farcasa pentru a vedea despre ce obiecte este vorba si pentru a-i lua o declaratie descoperitorului. Cum Ionitã a refuzat, a fost invitat civilizat la post. Cert este cã, la vremea respectivã, ancheta declansatã nu s-a soldat cu nimic concret. ÃŽn nenumãrate rînduri, colectionarul nemtean ne-a spus cã este nemultumit de legislatia din România în domeniu si de tratamentul la care sînt supusi cei care încearcã sã salveze de la disparitie obiecte cu valoare imensã, nu neapãrat tradusã în cifre cu multe zerouri. Dumitru Ionitã sustine cã acest lucru intereseazã prea putin, în unele situatii mergîndu-se pînã la stigmatizare. „De-a lungul activitãtii stiintifice si publicistice am fost hãrtuit de nenumãrate ori de organele de cercetare penalã cu privire la provenienta obiectelor de patrimoniu. ÃŽnsã, aceste persoane nu realizeazã cã eforturile mele au salvat de la pieire sute de piese ce au îmbogãtit major patrimoniul cultural-stiintific al României. ÃŽncã din liceu am bãtut tîrgurile de vechituri, am fãcut studii pe cont propriu si pe cheltuiala mea, însã nimeni nu vrea sã înteleagã acest lucru. Stau si mã întreb, oare cîte persoane realizeazã adevãrata valoare a unor obiecte pe care eu le-am salvat din diverse tîrguri ale Moldovei? Nu am înselat pe nimeni niciodatã si mã bucur cã prin activitatea mea am fãcut ceva. ÃŽn primul rînd, pentru Istoria României. Cred cã am salvat foarte multe obiecte de la distrugere, pentru cã exista riscul ca acestea sã nu mai fie recuperate niciodatã. Pãcat cã legislatia din România îi incrimineazã pe cei care iubesc istoria acestei tãri“, ne declara Ionitã acum ceva vreme. Si, din cîte se vede, nimic nu pare sã se fi schimbat.

Articol afisat de 4205 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective