Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2012
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

PERCHEZITIA,O CACEALMA?

• profesorul a cărui locuintă a fost perchezitionată de anchetatori a intrat în posesia autorizatiei emisă de Judecătoria Deva • în document, nemteanul este catalogat „numitul“, nu învinuit, inculpat sau martor • „Am înteles, poate căutau coiful lui Burebista, dar dacă nu l-au găsit, de ce mi-au luat alte bunuri care nu au nici o treabă cu perioada respectivă?“, se întreabă Ionită • acesta spune că este victima unui abuz si a depus plîngere penală pentru furt, abuz în serviciu, violare de domiciliu si distrugere • „În procesul verbal de perchezitie nu regăsesc bunuri de valoare pe care eu le detineam“, afirmă profesorul •

Pe 24 iulie se împlinesc trei săptămîni de cînd o echipă de politisti nemteni, însotiti de un lucrător de la IJP Hunedoara, au efectuat o perchezitie domiciliară la locuinta profesorului Dumitru Ionită din Farcasa. Si tot în ziua mentionată se împlinesc trei săptămîni de cînd profesorul doarme pe unde apucă, întrucît autoritătile nu s-au grăbit să limpezească lucrurile în acest caz. „Stau în lanul de porumb sau în fînar. Eu nu stiu ce mai am în casă, însă trebuie să o păzesc. Sigiliile care sînt aplicate pe usă pot fi rupte foarte usor. Astept în continuare acea persoană autorizată, asa cum scrie pe sigilii, ca împreună să intrăm în casă si să facem un inventar. Să vedem ce mai am din lucrurile pe care le-am strîns o viată întreagă“, a declarat Ionită. Acesta spune că si autoritătile din Neamt sînt confuze. Unii îi spun să intre în casă fără probleme, chiar dacă usile i-au fost sigilate. Altii îi recomandă să nu o facă, pentru că poate deveni infractor rupînd sigiliile. Alte voci i-au recomandat să se adreseze parchetului, ceea ce a si făcut de altfel. Cu toate acestea, profesorul încă nu are acces la propria locuintă. Cît priveste ancheta în sine si motivul pentru care i-a fost spartă casa pentru a-i fi perchezitionată, profesorul a intrat în posesia autorizatiei emise de Judecătoria Deva, dar si a procesului verbal de perchezitie.
Din ordonanta întocmită de judecător nu reiese că profesorul Ionită ar face parte dintr-un grup de traficanti si nici că ar exista informatii în acest sens. Omul legii aminteste numele unor persoane care ar valorifica bunuri arheologice si monede antice, acest lucru fiind făcut prin intermediul internetului.

„Nu am avut obiecte din Muntii Orăstiei“

În autorizatia de perchezitie de la locuinta nemteanului, acesta este gratulat cu calitatea de „numit“, ceea ce înseamnă că nu este nici învinuit si nici inculpat în cauză. De asemenea, procurorul le cere politistilor să identifice la locuinta profesorului „bunuri ce formează obiectul material al infractiunii“. „Nu am înteles din document care au fost motivele pentru care casa mea a fost spartă de politisti si perchezitionată. Mi-am clădit o imagine cu trudă, iar acum am fost terfelit în ultimul hal de acele autorităti care ar trebui să protejeze patromoniul cultural national si să-i prindă pe adevăratii făptasi. Repet, nu am avut nici o treabă cu vreo persoană din Hunedoara, fie ea colectionar sau traficant de obiecte de artă. Nu am avut obiecte din Muntii Orăstiei si nici nu cunosc vreo persoană care să fi detinut sau să detină astfel de obiecte. Am înteles că autoritătile au emis un comunicat prin care se afirmă că la locuinta mea ar fi găsit 2.400 de monede antice, susceptibile a face parte din patrimoniul national cultural. Este absolut fals! Nu s-a găsit asa ceva. Au ridicat de la locuinta mea, din ce am ăzut în procesul verbal, 14 monede din colectia personală pe care le-am achizitionat în decursul timpului din diverse tîrguri. Mi-au ridicat săbii, iatagane, arme de foc, care în nici un caz nu fac parte din perioada antică. Îi înteleg, poate căutau coiful lui Burebista, dar dacă nu l-au găsit la mine, de ce mi-au luat colectia muzeală care nu contine elemente antice căutate de acestia?“.

„Nu era nevoie să se ajungă aici“

Profesorul spune că este victima abuzului politistilor si că-i va actiona în instantă. „Simt că la mijloc este vorba de o cacealma, iar politistii nu au urmărit altceva decît să intre în casa mea si să-mi ridice colectia. Nu era nevoie să se ajungă aici, pentru că cei care si-au expirmat dorinta să-mi admire obiectele din colectia personală au beneficiat de toată deschiderea mea. Puteau să-mi solicite si îi invitam să o admire. Ar fi constatat că nu am obiecte de patrimoniu descoperite în Muntii Orăstiei. Nu trebuia să-mi rupă usa, poarta si să-si bată joc de mine, transformîndu-mi casa într-o cocină“, a mai sustinut Ionită. Acesta afirmă că a depus deja plîngere penală împotriva celor care i-au spart casa pentru a-i face perchezitie: „Am depus la procuror plîngere penală împotriva celor care mi-au înscenat toată această poveste. Îi acuz pe politistii care mi-au intrat în casă de furt, abuz în serviciu, violare de domiciliu, uz de fals, distrugere, pentru că cineva trebuie să răspundă pentru cele întîmplate. Dacă eu, după atîta muncă, timp pierdut si bani cheltuiti din salariul de profesor pentru a salva de la distrugere mii de bunuri cu valoare de patrimoniu, lucruri care au fost publicate de-a lungul timpului în diverse publicatii, am ajuns bătaia de joc a autoritătilor, oamenii simpli la ce tratament să se astepte? Repet, tot ceea ce am făcut am făcut pentru istoria României si nu mai accept să fiu tratat ca un infractor de acesti oameni“.

Lipsesc bunuri?

Dumitru Ionită spune că dacă nu i se va face dreptate în tară se va adresa instantelor europene. „Mă văd obligat ca în cazul în care autoritătile din România nu vor face lumină în acest caz, să mă adresez CEDO. Este pentru a patra oară cînd mi se distruge colectia muzeală si mi se încalcă proprietatea fără nici un temei legal. De fiecare dată după ce politistii mi-au spart casa am constatat lipsa unor bunuri de valoare. De exemplu, pumnalul lui Constantin Brîncoveanu mi-a dispărut în urma unei actiuni a Politiei din 1995. Acum, după ce am intrat în posesia procesului verbal de perchezitie am constatat că nu se regăsesc multe alte bunuri de valoare. Si dacă mi-au luat un ceas electronic din 2010, un cutit de vînătoare cumpărat din bazar si un binoclu nou, mă îndoiesc că nu au fost interesati de obiecte vechi. Nu văd pe lista cu obiectele ridicate sigiliul lui Alexandru Ioan Cuza, butonii domnitorului, ceasurile de valoare, ceasul de buzunar al lui Carol I. Icoana lui Daniil Sihastru de la Sihăstria, matricea sigilară a lui Ilias Rares, decoratiile din aur si argint. Am avut în casă 11 icoane, iar în procesul lor apar doar 8“, spune Ionită, care a încheiat spunînd că nu va intra în casă decît însotit de autorităti si cu o cameră video, pentru că are serioase semne de întrebare privind bunurile care i-au fost ridicate de politisti. „Munca mea a fost apreciată de istorici renumiti din România. Descoperirile mele au făcut obiectul unor articole publicate în importante reviste si cărti si am fost răsplătit cu diplome pentru munca mea, iar acum am ajuns să fiu tratat ca un infractor. Lucrurile nu vor rămîne asa, iar vinovatii vor răspunde pentru ce mi-au făcut“, a conchis profesorul.

Ce au spus anchetatorii

Reamintim că pe 3 iulie locuintele a sase colectionari din Neamt, Arges, Buzău si Hunedoara au fost perchezitionate. Actiunea a fost coordonată de Directia de Investigatii Criminale din cadrul IGPR si a vizat identificarea mai multor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice si monede antice. „Activitătile sînt desfăsurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de Inspectoratul Judetean al Politiei Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara. În acest dosar se efectuează cercetări sub aspectul săvîrsirii infractiunilor de complicitate la furt calificat si nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri fată de mai multe persoane bănuite de implicare în operatiuni de trafic cu bunuri arheologice si monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national, sustrase din situri arheologice“, declara subcomisarul Raluca Claudia Seucan - sefa Centrului de Informare si Relatii Publice al Politiei Române. Perchezitiile s-au soldat cu confiscarea a 2.400 de monede antice din aur, argint si bronz, precum si 140 de artefacte arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul national. Politistii cred ca o parte din monede si artefacte au fost sustrase din siturile arheologice, în urma cu mai multi ani, iar apoi vîndute colectionarilor ori altor persoane interesate de aceste valori. „Este vorba despre monede grecesti, ce datează din secolul V - Inainte de Hristos, monede dacice din secolul II I.Hr., monede romane, din secolele II - V D.Hr. si monede romano-bizantine si medievale. Cît despre artefacte, în cazul acestora este vorba despre fibule romane, ceramică neolitică si vîrfuri de săgeti getice din secolul V I.Hr.“, mai sustinea subcomisarul Claudia Raluca Seucan. Numai că, profesorul Ionită spune răspicat că nu a detinut sau detine astfel de obiecte si că este victima unui abuz.

A pătimit si-n trecut

De-a lungul timpului, nemteanul a avut de pătimit din cauza pasiunii sale pentru istorie si arheologie. Un articol apărut în Monitorul de Neamt, în care prezentam unele descoperiri arheologice făcute de profesor, a avut urmări de-a dreptul neasteptate. Se petrecea pe 17 august 1996, cînd politistii nemteni dădeau buzna în locuinta acestuia pentru a ridica si vedea dacă respectivele obiecte sînt sau nu de patrimoniu. Atunci, profesorul Ionită sustinea că a fost bruscat, jignit si îmbrîncit: „Pentru că eu am spus că nu am făcut nici un rău, m-a bruscat si m-a scos pe poartă, dîndu-mi un brînci în umăr. Pînă la soseaua natională sînt vreo 30 de metri si, pînă acolo, la masina lor, m-au făcut borfas, infractor, m-au luat de mînă si m-au bruscat, m-au băgat în spate de mînă, au blocat usa si m-au dus la Postul de Politie. Se uitau oamenii care erau în centrul comunei ca la panaramă. Am cerut să văd plîngerea penală, iar ei mi-au scos Monitorul de Neamt si mi-au arătat textul despre mine si m-au întrebat: «Dumneata ai descoperit ce scrie aici?». «Am descoperit si mai multe!». «Stii că ai încălcat Legea Patrimoniului Cultural National?». «Eu nu am încălcat legea! Eu stiu mai bine decît dumneavoastră legea. Intră sub incidentă penală dacă fac săpături, dar eu am făcut descoperirile la suprafată, după surparea unui mal, în urma unor viituri». M-au făcut capsoman, mi-au zis că mă cred destept, dar că îmi scot ei doctoratele din cap“. Politistii au avut o versiune total diferită, spunînd că după articolul din Monitorul s-au autosesizat si au mers la Farcasa pentru a vedea despre ce obiecte este vorba si pentru a-i lua o declaratie descoperitorului. Cum Ionită a refuzat, a fost invitat civilizat la post. Cert este că, la vremea respectivă, ancheta declansată nu s-a soldat cu nimic concret. În nenumărate rînduri, colectionarul nemtean ne-a spus că este nemultumit de legislatia din România în domeniu si de tratamentul la care sînt supusi cei care încearcă să salveze de la disparitie obiecte cu valoare imensă, nu neapărat tradusă în cifre cu multe zerouri. Dumitru Ionită sustine că acest lucru interesează prea putin, în unele situatii mergîndu-se pînă la stigmatizare. „De-a lungul activitătii stiintifice si publicistice am fost hărtuit de nenumărate ori de organele de cercetare penală cu privire la provenienta obiectelor de patrimoniu. Însă, aceste persoane nu realizează că eforturile mele au salvat de la pieire sute de piese ce au îmbogătit major patrimoniul cultural-stiintific al României. Încă din liceu am bătut tîrgurile de vechituri, am făcut studii pe cont propriu si pe cheltuiala mea, însă nimeni nu vrea să înteleagă acest lucru. Stau si mă întreb, oare cîte persoane realizează adevărata valoare a unor obiecte pe care eu le-am salvat din diverse tîrguri ale Moldovei? Nu am înselat pe nimeni niciodată si mă bucur că prin activitatea mea am făcut ceva. În primul rînd, pentru Istoria României. Cred că am salvat foarte multe obiecte de la distrugere, pentru că exista riscul ca acestea să nu mai fie recuperate niciodată. Păcat că legislatia din România îi incriminează pe cei care iubesc istoria acestei tări“, ne declara Ionită acum ceva vreme. Si, din cîte se vede, nimic nu pare să se fi schimbat.

Articol afisat de 4012 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective