Atentie la pesta porcinã africanã!
• primul focar s-a înregistrat în Ucraina, iar veterinarii se tem sã nu se extindã, motiv pentru care au intrat în alertã • Autoritãtile române se tem de drobul de sare, adicã de posibilitatea ca virusi ce afecteazã porcii ucraineni sã nu dea iama si în suinele noastre. Drept pentru care Directiile Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din întreaga tarã au primit dispozitie pentru luarea unor mãsuri de urgentã în vederea prevenirii aparitiei unor focare de pestã porcinã africanã în tara noastrã. Dispozitia a fost datã de Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) zilele trecute, în urma primirii din partea Organizatiei Mondiale pentru Sãnãtatea Animalã, a unui mesaj de alertã privind semnalarea, într-o provincie din Ucraina, a unui focar de pestã porcinã africanã. „ÃŽn România nu evolueazã aceastã boalã, însã se impun mãsuri clare pentru a preveni aparitia ei, care chiar dacã nu afecteazã omul, are impact economic dramatic“, se specificã printr-un comunicat de presã publicat pe site-ul ANSVSA. Institutia apreciazã cã „în urma analizei de risc realizate de cãtre specialisti, a reiesit cã pericolul în ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane în România, poate fi reprezentat de vecinãtatea acesteia cu Ucraina“. Factorii de risc pentru aparitia bolii sînt porcii mistreti, izvorul natural de virus pestos porcin si circulatia transfrontalierã necontrolabilã a acestora, actiunile de vînãtoare, comertul ilegal de porci, circulatia persoanelor si a vehiculelor, îndeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontierã, riscul prezentat de „micul trafic“ privind introducerea în tarã de carne proaspatã, congelatã sau alte produse provenite de la suine. Tinînd cont de acesti factori, Directiile Sanitare Veterinare judetene trebuie sã întreprindã mãsurile de prevenire a aparitiei bolii, conform atributiilor specifice. ÃŽn ceea ce-i priveste pe cetãteni, acestia pot contribui, la rîndul lor, la prevenirea aparitiei bolii. Una dintre mãsurile importante în acest sens este anuntarea de cãtre proprietarii de porci, imediat, a medicului veterinar, dacã se constatã semne de boalã la animalele din gospodãrie. De asemenea, este indicat ca porcii sã nu fie scosi în afara gospodãriei, iar sacrificarea lor în vederea consumului, ca de fiecare datã de altfel, sã nu se facã fãrã a fi anuntate autoritãtile competente.
|