Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SECURITATEA, ÎNVINSÃ DE DOCTORUL HUIANU

• instanta de judecatã i-a acordat medicului Octavian Huianu daune ce totalizeazã 4,5 miliarde de lei vechi • buni de platã sînt trei fosti securisti în solidar cu Ministerul Administratiei si Internelor si Politia Neamt • Tribunalul a considerat cã doctorul a fost urmãrit si efectiv hãituit ani de zile fãrã nici un temei •

Rãzboiul pe care medicul pietrean Octavian Huianu îl poartã cu cei care l-au urmãrit, hãituit si terorizat ani de zile, fosti ofiteri ai Securitãtii, se apropie de final si foarte aproape de ultima sutã de metri doctorul a repurtat o victorie importantã. Tribunalul Neamt i-a obligat pe trei fosti ofiteri sã achite cãtre Octavian Huianu despãgubiri de cîte 1,5 miliarde de lei vechi. Instanta a stabilit cã obligatia celor trei este în solidar cu Ministerul Administratiei si Internelor si Politia Neamt. Asta dupã ce prima instantã, Judecãtoria Piatra Neamt, respinsese actiunea doctorului ca nefondatã. De mentionat este faptul cã decizia Tribunalului Neamt a fost deja a fost atacatã de aproape toti cei buni de platã. O hotãrîre irevocabilã în aceastã cauzã va fi datã de magistratii Curtii de Apel Bacãu. Trebuie spus cã judecãtorii nemteni au acordat medicului fix cît a cerut. Hotãrîrea a fost postatã pe site-ul instantei de judecatã si în ea se aratã cererea medicului, apãrãrile formulate de cei trei fosti ofiteri, dar si considerentele pe care le-au avut în vedere judecãtorii atunci cînd au admis actiunea. Conform datelor oficiale, pietreanul s-a îndreptat împotriva fostului sef al Securitãtii Neamt, Aurel Mihalcea, dar si a ofiterilor Vasile Stanciu si Marian Brãdeanu, în cadrul unui proces civil.

ÃŽnscenarea unui proces

ÃŽn decizia lor, judecãtorii aratã cã medicul Octavian Huianu s-a opus tot timpul si în mod fãtis regimului comunist, pe care l-a criticat pentru mãsurile nepopulare si pentru totalitarism ori de cîte ori a avut ocazia. Acest lucru nu a rãmas neobservat de mai marii timpului, iar Securitatea l-a urmãrit pe „recalcitrant“ ani si ani la rînd. Primele necazuri serioase au avut loc în 1985, cînd Huianu a fost inculpat si condamnat la trei ani si sase luni de închisoare pentru sãvîrsirea infractiunii de luare de mitã si mai multe fapte de primire de foloase necuvenite. Dupã cãderea comunismului, în anul 1997, Tribunalul Neamt a luat o altã decizie si judecãtorii l-au achitat. Simultan, judecãtorii au încetat procesul penal pentru sãvîrsirea infractiunii de primire de foloase necuvenite. Prin aceastã hotãrîre judecãtoreascã s-a constatat o legãturã de cauzalitate între faptele celor trei ofiteri de Securitate si condamnarea nelegalã a lui Octavian Huianu, „care a suportat suferinte imense, de ordin psihic si afectiv, fiindu-i lezatã onoarea, demnitatea si prestigiul profesional de medic si de sef de sectie“, dupã cum se aratã în decizia judecãtorilor nemteni. Traseul luptei dintre doctor si „ochiul si timpanul vigilent“ al regimului nu s-a oprit aici, deoarece Huianu i-a reclamat pe cei trei ofiteri si a solicitat efectuarea de cercetãri împotriva acestora. Cauza a ajuns pe masa procurorilor din cadrul Parchetului Militar Bacãu. La finele anchetei, adicã la jumãtatea lunii aprilie 2005, în cauzã a fost datã si o solutie. Procurorii au emis o rezolutie de neîncepere a urmãririi penale, motivat prin aceea cã faptele s-au prescris. Cu toate cã ginecologul nu a reusit inculparea si condamnarea penalã a celor trei (pe care îi considerã vinovati de faptul cã i-au „otrãvit“ viata), nu a disperat. A deschis împotriva acestora un proces civil, care s-a desfãsurat în mai multe acte.

Interceptãri telefonice si ale corespondentei

Initial cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Neamt, iar prin actiunea sa medicul se referea la abuzurile la care a fost supus de ofiterii Mihalcea, Stanciu si Brãdeanu, în perioada 1978-1989. Acestia au fãcut exces de zel, si-ar fi depãsit atributiunile de serviciu si i-au interceptat corespondenta si convorbirile telefonice pentru „prevenirea unor infractiuni contra securitãtii statului“. ÃŽn martie 2006, Tribunalul a admis în parte actiunea lui Huianu si i-a obligat pe pîrîtii persoane fizice, adicã cei trei fosti ofiteri, în solidar cu Ministerul Internelor, sã plãteascã medicului suma de 200.000 lei noi (2 miliarde de lei vechi) cu titlu de daune morale. Nefiind o decizie definitivã, aceasta a fost atacatã de toti cei pe care judecãtorii i-au pus la platã, iar dosarul a ajuns pe rolul Cutii de Apel Bacãu. Acolo judecãtorii au luat o decizie opusã primeia, iar la finele anului 2006 actiunea a fost respinsã ca nefondatã. Magistratii au stabilit cã nu s-a dovedit existenta unui raport de cauzalitate necesar între activitatea desfãsuratã de cei trei fosti ofiteri si condamnarea penalã suportatã de Octavian Huianu si cã activitatea lor ar fi determinat si contribuit la cauzarea prejudiciului moral invocat de doctor. La început de 2007 „mingea“ era deja în curtea medicului, care a uzat si el de cãile de atac oferite de lege, a declarat recurs, iar dosarul a ajuns pe rolul ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie. A mai trecut aproape un an pînã ce s-au pronuntat judecãtorii instantei supreme, dar tot nu a fost datã o decizie definitivã. Pe 4 octombrie 2007 ÃŽCCJ a admis recursul reclamantului si a casat deciziile atacate, trimitînd cauza spre rejudecare la Judecatoria Piatra Neamt deoarece între timp se schimbase competenta de solutionare a litigiilor, iar cauzele civile sub 5 miliarde de lei vechi trebuiau solutionate de judecãtorii si nu de tribunale.

Filaj îndelungat fãrã nici o justificare

Asa se face cã cel de-al doilea proces cu acelasi obiect a ajuns pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt la începutul anului trecut, primul termen a avut loc în aprilie si pe 6 iunie s-a dat pronuntarea: „Respinge ca nefondatã actiunea introdusã de reclamantul Huianu Octavian fatã de pîrîtii Mihalcea Aurel, Stanciu Vasile, Brãdeanu Marian si Ministerul Administratiei si Internelor“. Asa cã medicul s-a adresat Tribunalului, unde a si avut cîstig de cauzã. „Admite apelul formulat împotriva sentintei pronuntatã de Judecãtoria Piatra Neamt, si în consecintã schimbã în parte sentinta civilã apelatã, în sensul cã admite actiunea în pretentii formulatã de reclamantul Huianu Octavian în contradictoriu cu pîrîtii Mihalcea Aurel, Brãdeanu Marian, Stanciu Vasile, Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul de Politie Neamt. Obligã pe fiecare dintre pîrîtii Mihalcea Aurel, Brãdeanu Marian si Stanciu Vasile, fiecare dintre acestia în solidar cu Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul de Politie Neamt, la plata cãtre reclamant a sumei de cîte 150.000 lei, cu titlu de despãgubiri civile“, se aratã în hotãrîrea Tribunalui. Judecãtorii si-au motivat decizia si au arãtat cã cei trei ofiteri trebuie sã plãteascã pentru faptele lor pe cale civilã, chiar dacã penal nu au mai putut fi trasi la rãspundere. „Abuzurile comise de fosta Securitate prin reprezentantii ei, sub argumentul apãrarea statului de drept, trebuie scoase la luminã, criticate si supuse dezaprobãrii publice, pentru a exista mãcar sansa cã istoria nu se va mai repeta vreodatã. Pîrîtii (fostii ofiteri - n.r.) nu pot invoca în justificarea comportamentului lor ordinul superiorului întrucît toatã activitatea lor era guvernatã si în acele timpuri de reguli, de dispozitiile legale si constitutionale pe care nu aveau voie sã le ignore, sub pretextul pãstrãrii secretului profesional, a confidentialitãtii operatiunilor desfãsurate. Nici instructiunile si nici ordinele interne nu erau în mãsurã sã înlocuiascã obligatiile imperative pe care trebuiau sã le respecte, care decurgeau din prevederile legale în vigoare la acea datã, atît în ceea ce priveste mãsura interceptãrii telefonice si a corespondentei, cît si derularea unor actiuni de filaj extinse pe perioade îndelungate, fãrã nici o justificare, care sã denote starea de pericol pe care apelantul reclamant (Huianu - n.r.) ar fi reprezentat-o pentru interesul tãrii si al cetãtenilor sãi“, se aratã în decizia magistratilor de la Tribunalul Neamt. Vom reveni în editia de mîine cu motivarea în extenso a acestei decizii judecãtoresti, dar si cu detalii despre modul de operare a fostei Securitãti si ce afla din convorbirile telefonice „ochiul si timpanul vigilent“. Medicul Octavian Huianu nu a dorit sã comenteze decizia magistratilor si a sustinut cã nu va face nici o declaratie publicã referitor la litigiu pînã ce în cauzã nu se va pronunta ultima instantã.

Articol afisat de 2907 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective