Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 12 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iatã cine ne vrea votul în decembrie

• pînã în prezent, USL are mai multi candidati certi, micile probleme urmînd sã se limpezeascã • informatiile indicã faptul cã PSD va avea 5 candidati la deputãtie, în timp ce PNL-ul minim 2 • la Senat, proportia va fi 2 la 1 în favoarea PSD • ecuatia poate suferi modificãri ca urmare a protocolului dintre PSD si UNPR • ultima formatiune politicã ar vrea 2 candidati •

Mai sînt trei zile pînã cînd USL Neamt va trimite la Bucuresti listele cu candidati de la parlamentarele din decembrie, însã situatia se pare cã s-a clarificat în mare parte. Majoritatea candidatilor sînt cunoscuti, singura problemã apãrutã venind pe filiera UNPR. Conform protocolului încheiat la centru între PSD si UNPR, în cadrul Aliantei de Centru Stînga (ACS), uneperistii ar trebui sã aibã candidati acolo unde sînt titulari de colegii în prezent. La Neamt situatia este putin mai complicatã, în sensul cã din cei 30 de parlamentari pe care îi are UNPR, doi provin din judetul nostru. Acest lucru înseamnã automat cã PSD ar trebui sã cedeze douã candidaturi. Ar fi vorba de cele de pe Colegiul 6 Camera Deputatilor - Valea Muntealui, unde deputat este Emil Bostan si colegiul 3 Senat (Bicaz, Tîrgu Neamt si Valea Muntelui), unde senator este uneperistul Ovidius Mãrcutianu. Ionel Arsene, liderul PSD Neamt si copresedinte al USL la nivel judetean, a declarat cã va avea discutii la Bucuresti în aceste zile si va încerca sã-si convingã sefii cã douã colegii pentru UNPR în Neamt sînt prea multe. „Pãrerea mea este cã UNPR nu ar trebui sã aibã în Neamt mai mult decît un colegiu, însã sã nu uitãm cã la nivel central existã un protocol încheiat între PSD si UNPR care prevede cã cel din urmã va avea candidati pe colegiile pe care au parlamentari în prezent. Sper sã conving la Bucuresti cã un singur colegiu este suficient pentru aceastã formatiune“, a declarat Ionel Arsene. Pe de altã parte, PSD este prins si în USL, unde este aliat cu ACD (Alianta de Centru Dreapta), în care se aflã PNL si PC. Asadar, colegiile vor fi împãrtite si cu ACD. Desi liderul USL nu a confirmat informatia, se pare cã PSD va avea 4 sau 5 colegii la deputati, iar PNL-ul restul pînã la 8. Cît priveste Senatul, raportul ar fi de 2 la 1 în favoarea PSD, dacã nu cumva PNL ar ceda locul în schimbul unuia la Camera Deputatilor.

UNPR schimbã harta candidaturilor

Unul dintre cei mai afectati politicieni în urma protocolului încheiat de PSD cu UNPR este Vlad Marcoci. Acesta si-a declarat intentia de a candida la deputati în Colegiul 8 (Valea Muntelui) în urmã cu mai bine de 2 ani. Acum, el se vede nevoit sã se retragã pentru a lãsa locul uneperistului Bostan. În aceste conditii, Marcoci trebuie sã se reorienteze, urmînd sã candideze, cel mai probabil, pe Colegiul 3 (Roznov), pe care l-a pierdut în urmã cu 4 ani în fata lui Culitã Tãrîtã. Certe sînt candidaturile lui Ioan Munteanu - Colegiul 5 (Roman), Ionel Arsene - Colegiul 7 (Tîrgu Neamt), Ioan Chelaru -Colegiu 2 Senat (Roman). Colegiile 1 si 2 (Piatra Neamt si cîteva comune limitrofe) vor fi împãrtite între PSD si PNL. Aici, certã ar fi candidatura liberalului Andrei Ignat. Pentru Colegiul 6, favorit este Dan Manoliu (PSD). Pe Colegiul 4 la deputati ar urma sã candideze Dorinel Ursãrescu, presedintele PNL. Trebuie spus cã liberalii vor avea si un colegiul la Senat, candidatul urmînd sã fie stabilit în cel mai scurt timp. Nu ar fi exclus ca acesta sã fie Serban Strãtilã, care si-a exprimat intentia de a candida la parlamentarele din acest an. El si-ar fi dorit sã candideze în Colegiul 6 (centrul judetului) si nu ar fi exclus sã se întîmple asa dacã Dan Manoliu ar ceda si ar candida la o functie pentru Senat. Cert este cã în mare parte candidaturile sînt conturate, iar Ionel Arsene sperã cã USLl va obtine 9 din cele 11 functii de parlamentar din Neamt.
Dacã USL îsi va definitiva lista de candidati în aceastã sãptãmînã, la PDL nu existã ultimatum. Adrian Nitã, purtãtorul de cuvînt al PDL Neamt spune cã nimic nu este bãtut în cuie si cã partidul se va orienta si va alege cei mai buni candidati. Pînã în prezent si-au anuntat intentia de a candida deputatul Mihaela Stoica (Colegiul 2) si senatorul Toader Mocanu (Colegiul 1 Senat). Lucrurile nu au fost clarificate nici la PP-DD, formatiunea politicã fiind încã în faza de analizã a posibililor candidati.

Articol afisat de 1891 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective