Gata cu povestea hramului toxic de la Mãnãstirea Tazlãu
• vinovati de îmbolnãvirile apãrute: stafilococii si enterococii de pe alimente • acestea au fost contaminate de cei care au manipulat mîncarea • „Aviz organizatorilor: cei care preparã mesele sã se spele pe mîini“, spun cei de la DSP • Povestea hramului de la Mãnãstirea Tazlãu, de duminicã, 9 septembrie, si în urma cãruia 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare s-a finalizat, toate analizele de laborator fiind gata. Concluzia finalã a specialistilor în sãnãtate publicã de la DSP care au efectuat ancheta epidemiologicã în acest caz a fost cã oamenii au avut de suferit din cauza stafilococilor si enterococilor de pe alimente, microbi proveniti de la cei care au mînuit sau preparat bucatele. „Toatã lumea are pe mîini astfel de stafilococi sau enterococi numai cã, spãlîndu-ne, acestia dispar si astfel nu mai ajung în organism. La Tazlãu, anumite persoane ce erau purtãtorii unor astfel de microbi nu s-au spãlat pe mîini dupã care au manipulat alimentele si astfel au produs contaminarea. ÃŽn organizarea hramului de la Tazlãu au fost mai multe erori care ar trebui sã dea de gîndit celor care mai organizeazã astfel de evenimente. Regula esentialã pentru prevenirea îmbolnãvirilor este una elementarã si anume spãlatul pe mîini cu apã si sãpun. Nu trebuie neapãrat ca mîncarea sã fie preparatã de bucãtari ci doar de oameni care au mare grijã la igienã. Organizatorii trebuie sã le punã acestora la dispozitie apã si sãpun si sã insiste cu spãlatul pe mîini. ÃŽn plus, nu trebuie puse alimentele pe masã cu mult timp înainte asa cum s-a întîmplat la Tazlãu. Stafilococii, în conditiile în care au stat atît timp în soare si la cãldurã, s-au înmultit rapid si astfel au cauzat aceste probleme“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt. Cu alte cuvinte, cei care au pus mîna pe pestele, icrele, casul, carnea etc., servite la hramul de la Tazlãu le-au contaminat pentru cã nu s-au spãlat pe mîini si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, portiile au fost asezate pe masã, în corturi, în plin soare, cu vreo douã ore înainte de venirea pelerinilor. Persoana sau persoanele care efectiv au cauzat aceste contaminãri nu au putut fi identificate prin testele efectuate. La masa de hram au participat 320 de persoane, iar 30 dintre acestea s-au simtit suficient de rãu încît sã cheme ambulanta si sã ajungã la spital. Cu totii au fost diagnosticati cu toxiinfectie alimentarã.
|