Scolile, atacate de inspectorii sanitari veterinari
• ca la fiecare început de an scolar, si de aceastã datã au fost demarate controale tematice ale inspectorilor sanitari în unitãtile de învãtãmînt •
Treabã multã pe linia de control a securitãtii alimentare în institutiile de învãtãmînt si pe lîngã acestea. Inspectorii sanitari veterinari au demarat controale ce vizeazã unitãtile de vînzare cu amãnuntul din incinta sau din vecinãtatea scolilor, precum si blocurile alimentare din cadrul creselor, grãdinitelor, internatelor, centrelor after-school etc. Prin aceste controale se urmãresc, în special, aspectele referitoare la existenta documentului de înregistrare sanitarã veterinarã si pentru siguranta alimentelor; respectarea conditiilor generale de igienã referitoare la aspectele structurale si facilitãtile obiectivului controlat, precum si a spatiilor unde sînt depozitate si manipulate produsele; originea materiilor prime precum si existenta documentelor însotitoare care atestã provenienta produselor alimentare (unitãti autorizate sau înregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, evidente privind furnizorii, categorii de produse, data receptionãrii, cantitatea, termenul de valabilitate si alte date de identificare a produselor); respectarea conditiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor; respectarea conditiilor de transport (asigurarea temperaturii, autorizarea sanitarã veterinarã a mijlocului de transport precum si starea de igienã a mijlocului de transport, etc); modul de depozitare al produselor alimentare, în special al celor care necesitã conditii deosebite de temperaturã, congelare sau refrigerare (carne, peste, produse lactate, ouã etc), neîntreruperea lantului frigorific; monitorizarea si eliminarea deseurilor si a subproduselor alimentare; existenta echipamentelor de protectie sanitarã a personalului care manipuleazã produsele alimentare de origine animalã si non-animalã, precum si existenta documentelor care sã ateste starea de sãnãtate a acestuia. De asemenea, se va acorda o atentie deosebitã si modului în care sînt respectate cerintele generale si specifice de igienã în unitãtile de catering care furnizeazã alimente unitãtilor de învãtãmînt.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sînt identificate neconformitãti, inspectoii sanitar-veterinari vor dispune mãsuri în conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor în vigoare.
|