Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cursuri afectate de secetã si vrãghii

Cursuri afectate de secetã si vrãghii

• DSP a fãcut un control în scolile din judet • din pãcate, au constatat cã în multe unitãti copiii învatã în conditii mizere, iar altele stau sã cadã pe elevi • douã scoli au rãmas fãrã autorizatie sanitarã • directorii se scuzã si dau vina pe lipsa banilor n

O parte dintre scolile din judet aratã jalnic, fãrã apã potabilã, fãrã toalete curate, cu peretii si tavanele gata sã se prãbuseascã pe copii etc. Aceasta este concluzia celor de la Directia de Sãnãtate Publicã Neamt, care pe parcursul ultimelor douã sãptãmîni din septembrie au fãcut verificãri. Controlul a fost cerut de Ministerul Sãnãtãtii la nivel national si s-a dorit a fi vãzute (cã de schimbat nu se prea pot schimba multe) care sînt conditiile igienico-sanitare în care învatã copiii. Dupã cum era de asteptat, în multe localitãti scolile sînt într-o stare avansatã de degradare, iar cursurile se fac în conditii mizere. Ca urmare a verificãrilor, cei de la DSP au dispus retragerea autorizatiei sanitare de functionare pentru douã scoli: Scoala nr.1 Bicaz Chei si Liceul Tehnologic Dãmuc, motivul fiind lipsa apei potabile si toaletele nefunctionale.

La Bicaz Chei jumãtate din fîntîni au secat

Reprezentantii DSP recunosc cã aceste probleme au fost cauzate de seceta prelungitã, dar au dispus retragerea autorizatiei pînã cînd se vor remedia lucrurile. Directorul Scolii Bicaz Chei a declarat cã problema s-ar rezolva cel mai simplu dacã ar ploua, dar nu se poate miza pe ajutorul divin, asa cã s-a gãsit o altã sursã de apã, din apropiere. „Dupã ce a început scoala, am mai avut apã trei-patru zile, dupã care din cauza secetei si a consumului, am rãmas fãrã. Nivelul din fîntîna care ne deservea a scãzut foarte mult si hidroforul nu mai face fatã. Asteptãm sã plouã ca sã scãpãm de aceastã problemã, dar între timp am gãsit altã sursã. Existã o fîntînã în vecinãtate, care va deservi o clãdire care se construieste acum si vom lua apã din ea pentru scoalã. Avem avizul primãriei în acest sens. Pînã vom avea din nou apã în scoalã am decis sã închidem grupurile sociale din interior. Cînd terminãm de pus la punct furnizarea apei în scoalã, vom rechema reprezentantii Directiei de Sãnãtate pentru constatãri si intrãm din nou în posesia autorizatiei sanitare de functionare. Am mai trecut prin aceastã experientã, a lipsei apei în instalatie, dar se întîmpla în perioada vacantei de varã si copiii nu erau afectati“, a spus directorul Scolii Bicaz Chei. ÃŽn comunã, jumãtate din fîntîni au secat în aceastã varã si situatia va reveni la normal doar dupã ploile de toamnã sau la topirea zãpezii, la primãvarã.

La Oniceni, directorul dã vina pe vrãbii

ÃŽn alte comune au fost depistate probleme mult mai grave, precum pereti crãpati ori ziduri instabile. La Bozieni, de exemplu, DSP a constatat cã „structura de rezistentã a unui corp de clãdire al scolii este afectatã, peretii sînt fisurati, fiind aprobat un plan de reparatii, dar este realizat doar acoperisul. Lucrãrile s-au sistat din lipsa fondurilor si prezintã pericol de prãbusire“. Nici scoala din comuna Oniceni nu a fost tocmai asa cum ar fi trebuit, peretii exteriori de aici avînd nevoie urgentã de reparatii. Directorul Dan Vîntu vede cu alti ochi constatãrile fãcute de reprezentantii DSP: „Parcã n-am trãi în România! Vin controale de peste tot si mi se pare cã se cam exagereazã cu concluziile! S-a scris în procesul verbal cã scoala nu are gard, dar e vorba de o portiune de vreo sase metri, unde e locul unei porti pe care sã intre masinile cu lemne. Vom pune si poarta aceea... Au mai scris cã e distrusã fatada scolii, în conditiile în care niste vrãbii au ciupit polistirenul! Dar asta nu înseamnã cã va cãdea fatada si cã e pusã în pericol viata copiilor. Au mai gãsit si un robinet defect si au scris în procesul verbal cã instalatia sanitarã e distrusã. Se exagereazã! Cînd nu ai bani, faci cum poti ca sã rezisti. N-am nici un an de cînd sînt director si cîtã vreme nu ai un mandat, nu ai un concurs la bazã, nu poti sã te impui, sã ceri în Consiliul Local ajutor pentru scoalã!“. La Scoala Oniceni sînt înscrisi 655 de elevi cu tot cu cei din cele cinci structuri. Din pãcate, aceste controale nu au nici o finalitate beneficã elevilor. Asa cum vin, asa trec iar scolile rãmîn în aceeasi mizerie, pusã comod pe seama lipsei banilor de primari, directori etc.

Articol afisat de 1683 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S.TÃRNÃ, M.VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective