Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãpusi de depresie

Rãpusi de depresie

• o adolescentã din Ion Creangã si-a pus capãt zilelor, spînzurîndu-se în cãmara casei • se pare cã fata suferea enorm din cauza bolii incurabile a mamei sale • din ceea ce se vorbeste în scoala unde era elevã, ea a mai avut o tentativã de suicid acum doi ani • la Sanatoriul Bisericani, un pacient din Satu Mare si-a cãutat si el moartea • s-a spînzurat la etajul II al pavilionului în care era internat de vreo douã luni •

O tînãrã din Ion Creangã si un sãtmãrean care venise la Sanatoriul Bisericani pentru a se trata de o formã rezistentã de tuberculozã n-au mai vrut sã îsi trãiascã zilele si si-au decis sfîrsitul. Fata era elevã în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Petru Poni Roman, iar pacientul de la Satu Mare se trata de douã luni în Neamt. Ambii si-au luat zilele sîmbãtã, 6 octombrie, rãpusi de depresie.

Sinucigasa s-a despãrtit prieteneste de colegi

Comunitatea din Ion Creangã este învãluitã de tristete de cîteva zile, de cînd s-a auzit cã o fatã de 16 ani din localitate s-a spînzurat. Adolescenta a fost gãsitã spînzuratã sîmbãtã, în jurul orei 14 în propria locuintã. Desi echipajul Ambulantei a fost chemat, a fost prea tîrziu, fata fiind decedatã de mai bine de jumãtate de orã. Luni, la începerea cursurilor, aceeasi uluire avea sã cadã pe capul elevilor si a cadrelor didactice de la Colegiul Petru Poni. Cei din unitatea de învãtãmînt romascanã - colegi si profesori - sînt cu atît mai mirati cu cît la sfîrsitul sãptãmînii trecute, cînd au vãzut-o pentru ultima datã pe fatã, nu au sesizat nimic ciudat în comportamentul ei. „Sîntem extrem de tristi de cînd am aflat cã eleva noastrã a decis sã nu mai fie printre noi. Era un suflet vesel, un copil comunicativ, care se implica în activitãtile clasei si ale scolii. Am vorbit cu colegii care au sustinut ore joi si vineri, la clasa ei, si nu a observat nimeni ceva ciudat la ea. Nici colegii nu au avut vreo bãnuialã cã ar putea avea asa ceva în minte. ÃŽncercãm, la nivel de colegiu, sã strîngem niste bani si sã ajutãm familia greu încercatã“, a declarat profesor Mioara Stoia, director al Colegiului Tehnic Petru Poni Roman. Din cîte am aflat, adolescenta a mai avut o tentativã de sinucidere în urmã cu circa 2 ani, cînd a încercat sã îsi taie venele. Pentru cã dupã acel incident pãrea cã si-ar fi revenit, apropiatii nu s-au temut de o recidivã. Pe de altã parte, se pare cã mama fetei suferã de o boalã incurabilã, iar durerea sufleteascã a copilei a fost mult prea mare ca sã mai reziste unei asemenea situatii. Cadavrul fetei a fost descoperit sîmbãtã, de tatãl sãu, într-o cãmarã a casei din comuna Ion Creangã.

Bolnav de tuberculozã, a clacat în fata necazurilor

Tot sîmbãtã si-a pus capãt zilelor si un pacient de 50 de ani de la Sanatoriul Bisericani. Bãrbatul era de loc din Satu Mare si se afla internat la unitatea sanitarã nemteanã de peste douã luni, deoarece suferea de o formã de tuberculozã multidrogrezistentã, boalã care se trateazã în doar cîteva centre din tarã, unul dintre acestea fiind si la Bisericani. Tragicul eveniment s-a produs în noaptea de vineri spre sîmbãtã, în jurul orei 4 dimineata. Pacientul a iesit la o tigarã din salonul sãu în jurul orei 4, asa cum fãcea de obicei. Colegii de salon tocmai de aceea nu si-au fãcut nici un fel de griji. Din nefericire, la 6 dimineata, bãrbatul a fost gãsit spînzurat de un stîlp al terasei de la etajul doi, terasã aflatã la capãtul holului. Medicii si pacientii nu stiau ca acesta sã aibã vreun fel de probleme, iar comportamentul omului din ultimele zile nu le-a dat nimic de bãnuit. „Era vizitat destul de rar de familie, lucru însã perfect explicabil deoarece distanta era foarte mare. Pe de altã parte, pacientii nostri beneficiazã constant de consiliere psihologicã dar, pentru cã bolnavul respectiv era surd, el nu a putut avea parte de aceste sedinte care poate l-ar fi ajutat“, a precizat medicul Ecaterina Ganea, directorul medical al Spitalului Bisericani. Tuberculoza MDR este o formã de TBC care nu mai rãspunde la medicamentele uzuale si necesitã o altfel de medicatie, de ultimã generatie. Din pãcate, tratamentul este de foarte lungã duratã, de pînã la 2 ani si destul de greu de îndurat, pacientii fiind nevoiti sã ia zi de zi între 15 si 20 de pastile si o injectie. Toate acestea au efecte adverse si sînt greu de tolerat, motiv pentru care unii abandoneazã.

Articol afisat de 2049 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective