Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
12 VICTIME

12 VICTIME

12 VICTIME

• un microbuz în care se aflau 12 persoane a fost implicat într-un grav accident petrecut la Grumãzesti • pasagerii se întorceau dintr-un pelerinaj la o mãnãstire din Suceava • scãpat de sub control, într-o curbã periculoasã, microbuzul s-a izbit violent de un cap de pod • bilantul: patru persoane rãnite grav si opt usor •

Vremea nefavorabilã si neatentia în conducere a dus la producerea unuia dintre cele mai grave accidente înregistrate în acest an pe soselele din judetul Neamt. Tragedia a avut loc duminicã searã, în jurul orei 23,15, pe DJ 155 I, în localitatea Topolita, comuna Grumãzesti, si a mobilizat importante forte de interventie. La fata locului s-au deplasat cinci ambulante, echipajele fiind nevoite sã facã mai multe drumuri pentru a transporta rãnitii. Nici una din persoanele aflate în microbuzul groazei nu a scãpat fãrã leziuni. Patru pasageri au fost rãniti grav, în timp ce alte opt persoane au fost diagnosticate cu leziuni usoare. Din cercetãrile politistilor a reiesit faptul cã cei 11 pasageri, plus soferul, se întorceau din judetul Suceava, unde vizitaserã Mãnãstirea Rarãu si avea ca punct de destinatie un lãcas de cult din comuna Petricani. Microbuzul, marca Volkswagen Caravelle, era condus, pe directia Tîrgu Neamt-Petricani, de cãtre Ion B., în vîrstã de 52 de ani, din Focsani. Ajuns în localitatea Topolita, în conditii de vizibilitate redusã, pe timp de noapte si ceatã densã, într-o curbã periculoasã la stînga, în apropierea de intersectia cu DJ 155 J, soferul a pierdut controlul asupra volanului. În aceste conditii, microbuzul a pãrãsit partea carosabilã si a intrat în coliziune cu un cap de pod din beton si gardul împrejmuitor al unei locuinte. În urma impactului, deosebit de violent, patru dintre cele 12 victime au rãmas încarcerate între fiarele contorsionate. La fata locului au ajuns si douã autospeciale prevãzute cu module de descarcerare, aflate în dotarea Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt. Pentru scoaterea persoanelor prinse între fiarele contorsionate, echipajele de salvatori au fost nevoite sã taie si sã îndepãrteze elemente de caroserie.

Microbuzul nu avea RCA si nu avea voie sã transporte decît 8 persoane

ÃŽn cazul accidentelor colective intrã în vigoare un protocol care necesitã interventii speciale. Astfel, primul echipaj sosit la fata locului transmite un bilant care confirmã sau infirmã gravitatea cazului si, în functie de aceste date, se alocã resurse umane si materiale. Asa s-a întîmplat si duminicã seara cînd sefii SAJ au intrat în prizã, organizînd preluarea si transportul victimelor. ÃŽn plus, evenimentul a fost anuntat si Centrului Operativ pentru Situatii de Urgentã al Ministerului Sãnãtãtii. „Imediat dupã ce evenimentul rutier a fost anuntat, am organizat transportul victimelor si s-a fãcut un triaj al victimelor, împãrtindu-se în functie de gravitatea leziunilor suferite. Am intervenit cu mai multe autosanitare din cauzã cã multi pacienti erau încarcerati. Astfel, a fost nevoie sã asteptãm efectiv sã fie scosi dintre fiare de cãtre echipajul de descarcerare de la ISU si imediat cum era eliberatã o victimã era transportatã la spital. Fiecare autosanitarã a fãcut astfel mai multe drumuri si ne-am miscat cît de rapid s-a putut. Din fericire, majoritatea victimelor rãnite în accident nu au fost în stare foarte gravã, opt dintre ele rãmînînd la spitalul din Tîrgu Neamt iar patru fiind transferate la Spitalul Judetean pentru cã erau în stare mai gravã sau necesitau interventii chirurgicale complexe“, a declarat medicul Letitia Damoc, managerul Ambulantei Neamt. Stana M., de 56 de ani, din Gura Calitei, judetul Vrancea, a fost diagnosticatã cu fracturã deschisã gambã stîngã, fracturi costale cu deplasare; Vasilica C., de 57 de ani, din Focsani - fracturã gambã dreaptã; Petrita T., de 65 de ani, din Focsani, - fracturã deschisã gambã dreaptã si fracturã cu deplasare cubitus; Georgeta V., de 53 de ani, din Slobozia - Ciorãsti - plagã copasã dreaptã, fractutã deschisã antebrat drept; Aurica D.,, de 57 de ani, din Focsani - politcontuzii, traumatism cranio cerebral si fracturã femur stîng; Ionica M., de 59 de ani, din Focsani - traumatism cranio cerebral acut, fracturã gambã stîngã, fracturã brat drept, fracturã arc costal C5. Conducãtorul auto si pasagerii Didina F., de 52 de ani, Luminita G., de 36 de ani, Nicu R.,, de 35 de ani, si Lenuta B., de 46 de ani au suferit leziuni usoare. Soferului i s-a întocmit dosar penal, urmînd sã fie cercetat sub aspectul comiterii infractiunii de vãtãmare corporalã din culpã.
În plus, conducãtorul va trebui sã dea socotealã si pentru faptul cã în autovehicul se aflau mai multe persoane decît era prevãzut în certificatul de înmatriculare - opt. Si cum microbuzul nu avea nici asigurare obligatorie, politistii îl vor sanctiona cu amendã si pentru acest lucru. Oamenii legii au concluzionat cã accidentul a avut la bazã mai multi factori: viteza neadaptatã la conditiile de trafic, neatentia în conducere, posibil si oboseala.

Articol afisat de 1975 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective