Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 28 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Despre tãcere

La vita e bella

• Cã trãim într-o societate dezaxatã si total tembelã, o stim cu totii. Diferenta o face faptul cã unii recunoastem asta, iar altii nu; cã pe unii ne afecteazã acest nesfîrsit cosmar, în timp ce altii se scaldã fericiti în apele lui tulburi; cã unii sînt lucizi si scîrbiti de mizeria cotidianã, în vreme ce unora le prieste de minune. Cã, asa cum se poartã în democratia asta perversã, e mai bine sã taci ca sã nu-ti faci dusmani si pentru a putea trãi fericit pînã la adînci bãtrînete, sperînd cã vei intra în spatiul Sengãn pe brînci si vei putea cãlãtori fãrã restrictii în patru labe. O armatã întreagã de oligofreni, printre care unii cãrora întîmplãtor le-am fost profesor, bîntuie prin jurul urbei tãind copaci, vînzînd rahaturi, cãlãtorind nestingheriti în virtutea unui drept cucerit prin slugãreala la occident, învîrtind lei, euro, tigãri netimbrate, curi de muieri si alte cele. Trecute sub tãcere.

• Un impresionant sivi. Expresia asta, pe care am întîlnit-o de curînd printre rîndurile unei gazete, m-a dãrîmat. Auzi, domã'le! Impresionant... Pentru cine?! Probabil pentru ziarista îndoielnicã si îndatoritoare care, posesoare a bacalaureatului fiind, îsi închipuie cã lumea începe si se sfîrseste la gazeta ei de provintie de unde cîstigã cît sã-si permitã o pîine si o pereche de crenvursti. Cît de impresionant poate fi sivi-ul unei persoane arhinecunoscute care, departe de a fi descoperit dinamita, si-a dedicat momentele libere din uichend întru propãsirea ideilor tembele ale unei elucubratii numite de cãtre unii partid? Si, în plus, spre lauda ei, a învãtat femeile colege de conclav la ce interval sã-si schimbe chilotii spre a avea o viatã sãnãtoasã si plinã de satisfactii. ÃŽn tãcere.

• Ignoranta românilor este exemplarã si, în acelasi timp, un motiv de subliniere grosolanã a personalitãtii îndoielnice. „Bravo, primaruã'! Bravo, ministrul de interne!“ spune un exaltat la televizor. E din Bucuresti si e foarte mîndru cã a fost solicitat sã debiteze cîteva prostii pe un post central de televiziune specializat pe stiri si pe împuierea capului si asa bolînd al natiei. Si le spune cu patimã, gîndindu-se cã peste circa o orã va primi felicitãrile membrilor familiei, adunati în jurul mesei unde troneazã, în lipsa somonului, un pangatus file. Cu lãmîie. Cã asta, se stie, taie greata!

• Da, este evident cã pe acest lucru se bazeazã hienele care vor sã cîstige bani nemunciti; pe tãcerea celor care le sînt victime. Fiind o problemã personalã, construitã fatidic într-un moment de slãbiciune financiarã si parafatã legal de un contract pe care multi abia acum îl citesc, pare a fi o impudicitate sã faci caz de situatia ta jalnicã.
Stimabilele bãnci, cu nume generice impresionante în lumea subdezvoltatã a acestei nefericite tãri, fac apel la mijloace foarte ieftine de supravietuire. Si pentru cã fu adineaori vorba de nume „celebre“, ne încãpãtînãm sã rãmînem în acest teritoriu al celebritãtilor total necunoscute. Cine stie, de pildã, cine este Maria Cojucar? De la o bancã cu un frontispiciu ironic dedicat, nici mai mult nici mai putin decît... dezvoltãrii. Sau Florentina Ionescu. De la o alta, pripãsitã aici prin jocul de interese al celor care au uitat cã Germania datoreazã României cîteva miliarde de euro. Ei bine, per satisfatione dei pedanti! aflati cã aceste nume apartin unor persoane însãrcinate cu amenintarea clientilor, cu înjurarea lor si cu crearea unei stãri de nesigurantã psihologicã în raport cu consecintele legale, de altfel prea putin cunoscute de cãtre marea masã a populatiei. Si, peste toate, cu propunerea de solutii discutabile si, mai ales, sinistre: „Dacã aveti asigurare la firma agreatã de noi, aveti solutia sinuciderii! Astfel, scãpati de toate grijile!“ O înregistrare cinicã ce poate fi probatã de cãtre justitia tembelã a României poate face dovada cã stimabilele angajate au obligatia de a speria clientii si a le propune solutii care sã faulteze concurenta. Cum? Simplu: „Dupã ce vã aprobã actele pentru refinantare, în baza adeverintei noastre cã nu mai aveti nici o datorie la noi, vã eliberãm un alt card de credit pe care îl puteti folosi dupã cum doriti! Fãrã nici o cerere, în baza aceluiasi contract pe care tocmai l-am anulat.“ Legal, nu-i asa?! De bunã seamã, întregul proces de tembelizare a clientului se face si cu sprijinul filialelor locale conduse de tipe scolite vara la Istanbul si iarna în Austria, chiar dacã restul timpului si-l petrec în Precista, Dãrmãnesti sau Mãrãtei. Si tot atît de probabil este faptul cã, dupã cîte stim si ne-am informat, aceste lepãdãturi este posibil sã aibã acasã un sot betiv, în primul caz, o familie tembelã, în cel de al doilea, si un copil cu probleme psihice în cel de al treilea. Sotul blond teutonic al canotoarei scoase la pensie prematur, unul dintre cei mai mari belitori preste natia românã, proaspãt îmbãiat, este curtat de un lamentabil fost ministru al culturii, care nu întîmplãtor îsi tezaurizeazã economiile la banca pomenitului teuton, pentru simplul fapt cã se înduplecã a da un cec infim unui actor din capul locului ratat. Domnule blond, mare mahãr peste o bancã ce chinuie sufletul românilor, lãsati escrocheriile deoparte si tineti-vã departe de fiorul teatral al natiei! Ceea ce dãruiti cu atîta nonsalantã sînt, de fapt, banii poporului ãsta nefericit. Care, generoas fiind, poartã în suflet si bucuriile artei. Avem deja escrocii nostri si nu ne mai trebuie încã unul; de import. Dis iz zã chesãn! Ex ministrul, sîntem siguri, poate sã se descurce si singur. Chiar si cu îndoielnicele premii date la începutul primãverii, în celebrele de acum, gale. ÃŽn rest, e tãcere.

• Ati auzit, cred, de un stabiliment select situat pe calea de rulare cãtre Bicaz. Stiti cine sînt clientii cei mai fideli ai acestui distins asezãmînt? Dacã nu aveti cunostintã, am aflat noi. Politistii. Adicã bugetarii. Adicã cei ca noi, cu multi bani. Aici, Ministerul din Interior cu vedere la Exterior si intrare la Posterior este la el acasã. Dacã intri aici, prin locul pomenit sau prin fatã, n-are a face, la orice orã vei avea satisfactia întîlnirii cu un tip de la circulatie, de la moravuri, de la ordine publicã, sau pur si simplu cu un politist de proximitate care, fireste, îsi poate permite a lua mic dejunul într-un cadru select si de o mare frumusete naturalã, ornat cu lebede si, în curînd, se aude, cu pelicani. Densitatea de politisti prognozatã este comparabilã cu austerul si sinistrul asezãmînt de pe Borzoghean. Un studiu fãcut de noi în ultimele luni demonstreazã - cu date elocvente si, evident, probate chiar si cu casetele nuntasilor, dacã nu considerati cã asta s-ar numi intruziune în viata privatã - cã cei mai multi clienti ai stabilimentului sînt politisti, lucrãtori ai serviciilor secrete si, abia pe locul trei, bisnitarii si oamenii de afaceri. ÃŽntelegînd prin aceastã sintagmã si pe detinãtorii de buticuri din cartierele proletare ale municipiului, unde se vînd Eugenii, pixuri si lame de ras de unicã folosintã. De bunã seamã, vom reveni cu amãnunte si cu probe edificatoare. Dacã folosesc cuiva, evident! Pînã atunci, tãcere!

• N-am crezut niciodatã cã în zona ruralã a judetului, condusã de cãtre cei mai vajnici dintre tãrani - care, în treacãt fie spus, detin manufacturi de bijuterii în partea de nord a tãrii sau afaceri de familie consacrate în teritoriul pãstorit cu cerbicie - atmosfera de lucru poate sã fie una asemãnãtoare cu teritoriul sicilian. Disputele partizane, întretinute cu sîrg de la „sentru“ ating dimensiuni alarmante. Afacerile locale proteguiesc un sistem pe cît de putred pe atît de înfricosãtor. Prostia ridicatã la rang de putere executivã este de-a dreptul deprimantã. Pe vremea cînd conduceam o scoalã nu as fi angajat pe unii dintre actualii primari nici mãcar pe post de muncitor de întretinere. Primul prostovan al comunei, dotat cu masinã quatro, gipies si, bineînteles, punga cu seminte de floarea soarelui în torpedo, taie si spînzurã, cum zice românul, în teritoriul îndobitocit de canalele TV de asa zis divertisment si revistele tabloide. Cu exceptia spatiilor dubioase unde se petrec orgii lîngã grajdul în care adastã în melanholie juninca Tatei Maria. Si despre care nici mãcar mai marii comunei nu stiu nimic. Cum nu stiu nici lucrãtorii postului de politie ce-si beau adãlmasul pe prispa cu prospãturi, printre garniturile de chiloti expuse la zvîntat. Ca dovezi indubitabile referitoare la datoriile pe care o asemenea afacere, si prohibitã si ilegalã, le are cãtre bugetul public.
Dar, precum spuneam mai sus, tãcerea e de aur. Iar aurul, se stie, este o investitie bunã. Mai ales cînd este tezaurizat în si prin tãcere.

Articol afisat de 2077 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective