Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SATELIT AL ELEVILOR DE LA INFO

SATELIT AL ELEVILOR DE LA INFO

• lansarea acestuia se va produce în cadrul unui proiect propus de Agentia Spatialã Europeanã, echipajul nemtean intrînd într-o competitie alãturi de alte 19 echipe europene • cu ajutorul satelitului se va simula cãutarea de forme de viatã pe alte planete • pentru a-si putea trimite creatia în spatiu, elevii au nevoie de cinci mii de euro, bani de care deocamdatã nu dispun • „Echipa noastrã a fost selectatã pentru a construi propriul satelit, care va trebui sã fie introdus într-un recipient de dimensiunile unei doze de suc. CanSat-urile finalizate vor fi lansate dintr-o rachetã de la altitudinea de o mie de metri, în aprilie 2013“, a declarat profesoara Diana Bejan n

Un grup format din nouã liceeni de la Colegiul National de Informaticã din Piatra Neamt, coordonat de profesoara de fizicã Diana Bejan, va realiza cel mai important proiect scolar din judet, întrucît vor lansa un satelit a cãrui menire va fi sã simuleze cãutarea de forme de viatã pe alte planete. Cei nouã bãieti sînt elevi în clasele a X-a si a XI-a si se numesc Claudiu Neculau, Matei Bosîncianu, Alexandru Tudose, Andrei Mihães, Alexandru Gherghelas, Stefan Arãdãvoaicei, Tudor Ciurezu, Iulian Botã si Claudiu Rosu. De „isprava“ lor s-a auzit deja în Europa, pentru cã pînã a fi selectati ca sã intre în proiectul Agentiei Spatiale Europene, care coordoneazã proiectul la nivel de continent, au avut de trecut de multe evaluãri. Adolescentii sperã sã dea lovitura în prima parte a lunii aprilie, cînd vor merge în Olanda, la Competitia Europeanã CanSat. „ÃŽn perioada 9-14 aprilie 2013, un grup de nouã elevi ai Colegiului National de Informaticã, reuniti sub numele de echipã INFOSAT, va participa la Competitia Europeanã CanSat, organizatã de Agentia Spatialã Europeanã în colaborare cu T-Minus Engineering, în Noordwijk, Olanda (www.cansat.eu). INFOSAT este una din cele 20 de echipe europene selectate pentru a participa la Competitia Europeanã CanSat 2013. Echipa noastrã a fost selectatã pentru a construi propriul satelit, care va trebui sã fie introdus într-un recipient de dimensiunile unei doze de suc. CanSat-urile finalizate vor fi lansate dintr-o rachetã de la altitudinea de o mie de metri de la t’Harde Rocket Range, Olanda, în aprilie 2013“, a declarat profesoara Diana Bejan, coordonatoarea proiectului.

Copii cu viziuni de oameni mari

Discutiile cu cei nouã liceeni pe seama proiectului sînt destul de greu de purtat de cãtre un nespecialist în electronicã, electrotehnicã, programare, în senzori si cîmpuri electromagnetice. Fiecare dintre ei are partea sa de interventie în proiect, pe care o controleazã în amãnunt, dar este ajutat îndeaproape de cãtre colegi. Dupã cum a mai declarat profesoara Diana Bejan, munca elevilor în cadrul echipei va fi distribuitã astfel: trei-patru proiecteazã si realizeazã sistemul de coborîre-aterizare si designul structurii mecanice a satelitului, doi se ocupã de partea de senzori si hardware, doi pentru programarea senzorilor si doi pentru analiza datelor achizitionate. „Bineînteles, toti vom lucra ca o echipã, pentru realizarea întregului proiect. Pentru participarea la competitie, va trebui sã realizãm douã misiuni: misiunea primarã, comunã tuturor participantilor la concurs, constã în achizitionarea de date privind valorile temperaturii si presiunii în timpul coborîrii si misiunea secundarã, specificã fiecãrei echipe în parte. Misiunea principalã a ajuns la final si am realizat-o pe baza unor etape impuse de organizatorul competitiei. De acum urmeazã misiunea secundarã, pe care si-o asumã fiecare echipã în parte, nemaifiind coordonatã de cineva. De acum fiecare face cum crede cã e mai bine. Pentru misiunea secundarã, echipa INFOSAT si-a ales simularea cãutãrii conditiilor de viatã pe alte planete. ÃŽn acest scop vom folosi senzori pentru colectarea de date privind umiditatea atmosferei, structura reliefului si cîmpul magnetic. Datele achizitionate vor fi analizate si comparate cu cele ale celorlalti participanti la competitie. ÃŽntorsi acasã, vom împãrtãsi experienta noastrã colegilor si vom prezenta rezultatele în diferite concursuri“, a spus unul dintre elevii pietreni care va contribui la lansarea satelitului în spatiu.

„Sîntem mîndri cã elevii de la CNI au ajuns atît de departe cu un proiect propriu“

Profesoara Diana Bejan a mai spus cã participarea la aceastã competitie este o mare oportunitate a elevilor Colegiului National de Informaticã, de a experimenta elemente de tehnologia spatiului, de a-si dezvolta abilitãtile de rezolvare de probleme, de lucru în echipã si gîndirea criticã, de a aplica într-un mod creativ si inovativ cunostintele dobîndite în cadrul scolii în realizarea designului unui proiect stiintific de cooperare internationalã. „Proiectul va fi realizat în întregime de cãtre echipa INFOSAT, sub îndrumarea ESA si T-Minus Engineering. Experienta acestei competitii o vom descrie în revista INFOPULS a colegiului si pe site-ul scolii. Sîntem mîndri cã elevii de la CNI au ajuns atît de departe cu un proiect propriu si tocmai de aceea si noi, conducerea unitãtii, ne dãm toatã silinta sã le asigurãm conditii optime în laboratoare, sã le asigurãm o parte din cele necesare si facem asta nu doar cu echipa INFOSAT ci cu toti copiii si colegii care se implicã în orice fel de activitate care aduce plus-valoare unitãtii noastre“, a declarat Daniela Neamtu, director al Colegiului de Informaticã.

Toate-s frumoase pînã la bani

Dacã vor iesi cu bine din acest experiment exceptional, elevii nemteni ar putea spune cã sînt deschizãtori ai unui „drum“ de cãutare a vietii în spatiu, pentru cã de fapt, proiectul lor se reduce la o astfel de incursiune, la scarã mai micã. Satelitul va aveo o înãltime de 25 de centimetri si un diametru de sase. „Am lucrat mult la acest proiect si sper sã reusim sã îl ducem cu bine la cãpãt. Din pãcate, cu toatã dãruirea noastrã, nu merg toate cum ar trebui, pentru cã nu detinem suma de cinci mii de euro, care ne-ar rezolva problema transportului si a cazãrii pentru cele cinci zile cît vom sta în Olanda. Prin proiect se asigurã cazarea pentru patru dintre noi si pentru doamna profesoarã care ne coordoneazã. Rãmîne de acoperit diferenta de cheltuieli si nu stim cum sã procurãm banii. Am mers la mai multi oameni de afaceri sã îi rugãm sã ne sponsorizeze si ne-au spus cã ei nu cîstigã nimic de pe urma satelitului nostru, cã proiectul nu se desfãsoarã în România ca sã afle lumea de el... Nu prea stim unde sã mai încercãm. Dar avem speranta cã vom rezolva si acest aspect. Nu e putin lucru sã ducem numele judetului, al orasului, al Colegiului National de Informaticã într-o competitie de o astfel de anvergurã! Ca sã nu mai vorbim de sansa noastrã de a vedea o bazã militarã spatialã, de a intra în legãturã cu specialistii din Centrul European Spatial!“, a spus un alt membru al echipei INFOSAT. ÃŽn cazul în care vor reusi sã învingã prin capacitãtile lor celelalte 19 echipaje, elevii nemteni nu sperã la vreo recompensã, sustinînd cã participarea la acest experiment este cea mai bunã rãsplatã de care se pot bucura la cei 16-17 ani ai lor.

Ce este un CanSat si ESA

Un CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul si forma unui recipient de bãuturã rãcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a se potrivi toate subsistemele majore identificate într-un satelit, cum ar fi puterea si comunicatii într-o cutie de suc de 350 ml. Dupã eliberarea de pe o rachetã sau un balon captiv CanSat trebuie sã efectueze o anumitã misiune. Primul concurs de CanSat a avut loc în 1999 în Statele Unite, dupã care si în tãri europene. Întrecerea oferã oportunitatea elevilor de liceu si studentilor de a avea o primã experientã a unei misiuni în spatiul real, începînd cu proiectarea, testarea, lansarea, analiza datelor si prezentarea rezultatelor. Agentia Spatialã Europeanã (ESA) este o organizatie interguvernamentalã creatã în 1980, cu sediul la Paris, în scopul asigurãrii si dezvoltãrii cooperãrii, exclusiv pasnice, între statele europene în domeniile cercetãrii si tehnologiei spatiale. Agentia îsi desfãsoarã activitatea în trei centre: Noordwijk aan Zee (Olanda), Darmstadt (Germania) si Frascati (Italia) si este o organizatie independentã de Uniunea Europeanã. Tãri membre sînt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România (din 20 ianuarie 2011), Spania si Suedia.

Articol afisat de 2169 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective