Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gheorghe Vadana - artistul la 82 de ani

Gheorghe Vadana - artistul la 82 de ani

A împlinit o vîrstã respectabilã dupã ce a strãbãtut tãrîmurile, cuprinsurile si, mai ales, necuprinsurile acestei vieti în dulcea tovãrãsie a culorilor risipite cu generozitate în spatiul imaculat al pînzei; pe care a însufletit-o cu harul îngãduit de Dumnezeu, întru bucuria si satisfactia privitorilor. Si chiar si acum, în plinã, dar activã senectute, maestrul Gheorghe Vadana se învredniceste a transpune cu sîrg impresiile pe care le-a trãit în mijlocul locurilor natale si al cãror spirit nu l-a pãrãsit nicicînd.
Au fost alãturi de el, prietenii, colegii de generatie, multi dintre pictorii nemteni, familia si fratele sãu mai mare, iubitorii de frumos si de artã, toti cei care îi sînt recunoscãtori pentru picãtura de liniste dãruitã cu generozitate de tablourile sale. A fost un prilej si pentru noi de a mai zãbovi o clipã în preajma unui om care, la venerabila sa vîrstã, priveste cu nostalgie înapoi si cu sperantã si încredere înainte.

Reporter: Nea Puiu - îngãduie-mi sã-ti spun asa, cum am fãcut-o de-a lungul mai multor zeci de ani de cînd te cunosc - stiu cã nu crezi în singurãtatea artistului.
Gheoeghe Vadana: Am fost un om de societate, de colectiv si consider cã cel rãmas singur e ca o frunzã în codru, rãmasã în voia vîntului. Asta este esential, ãsta este secretul: senzatia de singurãtate. Cum spunea Eminescu, atunci cînd te simti singur mã duc în lumea mea si creez.
Eu consider cã întotdeauna un creator, un om care vrea sã facã ceva, trebuie sã vinã cu lucruri noi, ca sã nu ai senzatia cã te-ai plictisit de el. În domeniul creatiei artistice, eu am simtit întotdeauna cã o iau de la început. Mereu si mereu. Iar începutul devine esential si m-a terorizat de multe ori pentru cã nu apucam sã iau startul cum trebuie. Pe parcurs te redresezi. Toatã pictura asa zisã naivã - cãci nu existã picturã naivã, de fapt, - se zice cã e fãrã o culturã prea dezvoltatã
Rep.: Mai sincerã, poate...
Gh. V: Da, mai sincerã. Si, în plus, nu este asa de amestecatã, nici poluatã de unele asa zise încercãri. Dar încercãrile, niciodatã nu trebuie sã aparã în public. Încercarea este cea pe care o fac eu, în laboratorul artistic. Si apoi destãinui dacã am descoperit. Dacã am descoperit ceva, dacã nu rãmîn acelasi; cu aceleasi sperante, cu aceleasi idei, cu aceleasi sentimente. În cea ce mã priveste, fac apel la naturã. Eu sînt un om al naturii, nãscut în Poiana Largului, educat de mic în spiritul muncii, cu oile si cîrlanii pe munte. Dar asta a avut si o parte bunã. Cînd mã întorceam de pe munte, eram plin de frumusetea naturii. Era un adevãrat balsam, care mi-a dat o permanentã stare de prospetime.
Rep.: Care balsam si care prospetime au fost cele care au mentinut si nota picturii cu rãdãcinile înfipte acolo, undeva departe...
Gh. V.: Da, m-am adãpat la aceste frumuseti. Eu n-am trãdat niciodatã acest spirit. Ce gresim noi pictorii deseori? Cã vrem sã facem natura mai frumoasã. Si acest lucru nu se poate. Doar o filtrezi prin tine, imaginînd acele culori care sã ne reprezinte starea. Artele, fie cele vizuale, fie cele auditive, adãpostesc sufletul, într-un fel sau altul. Dar îl linistesc. Uite, eu cînd mã aflu în fata sevaletului uit de toate relele. Sînt acolo eu cu imaginea mea, cu copilãria mea, cu frumusetile pe care le-am asimilat. De multe ori, chiar dacã am vãzut si chiar sînt în mijlocul naturii, o asemãn cu cea de la Poiana Largului. Aia e trãitã, e simtitã m-m am adãpat la ea si, pe lîngã ea le mai trãiesc si pe celelalte pe care le vãd.
Rep.: Din acest punct de vedere, iatã cã pictura poate fi si o terapie.
Gh. V.: Sigur cã da. Pentru mine este mare bucurie si o deschidere spre viitor. Adicã eu tot mã mai uit spre vitor. Multi ar zice: „mã, dar ce mai vrei, la 82 de ani de acum înainte poti sã-ti faci copîrseul“, cum fac în Ardeal.
Rep.: În ciuda acestor hîtrosenii mai rãscolitoare, iatã cã Puiu Vadana apare în fata iubitorilor de artã cu imaginea proaspãtã a unui pictor lucid si care dovedeste cã îsi cunoaste menirea. Ca pe vremea cînd, harnic si neobosit, organiza tabere de creatie.
Gh. V.: Fiecare iesire a colectivului nostru era o sãrbãtoare care acum a dispãrut. Cum au dispãrut si unii dintre noi, din pãcate. Si mã refer la Simionescu, la Dan Cepoi sau la Costicã Filimon, care este într-o stare jalnicã acum.
Rep.: Era copilul teribil al acestui conclav artistic.
Gh. V.: Era un, cum sã spun, un om care umplea de spirit spatiul dintre noi. Un clovn frumos, pitoresc din toate punctele de vedere. Deranja doar pe cei care nu aveau umor. Dan Cepoi era un maestru al ironiei, uneori nepercepute ca atare. Asa se întîmplã, unii ard repede, altii...
Rep.: ... sînt mai cuminti.
Gh. V.: Nu sînt cuminte. Sînt disciplinat. A fi cuminte înseamnã a sta în banca ta. Or eu trec dintr-o bancã într-alta. Cum s-a întîmplat cu mine care am trecut de la didacticã la munca de creatie, care e cu totul deosebitã.
Rep.: Mai existã astãzi boema aceea artisticã ce caracteriza viata grupului sau grupurilor artistice?
Gh. V.: Dragul meu, boema trebuie sã-si permitã sã existe. Adicã sã nu-ti fie teamã de ziua de mîine. Sã n-ai grijã. Or pentru noi acest lucru este în mod deosebit cu totul altceva.
Rep: Cu alte cuvinte, epoca de astãzi, pe care o trãim cu atîta fericire si cu atîta superbie, nu ne mai permite nici mãcar sã fim boemi.
Gh. V.: Nu, chiar nu-ti permite. Si dacã ti-ar permite, te-ai duce în tagma celorlalti: a boschetarilor sau a oamenilor fãrã rost.
Rep.: Asta chiar cã-mi place: boschetarii au rãmas ultimii boemi.
Un fel de a privi si din alte unghiuri viata.
Gh. V.: Viata nu trebuie sã fie lungã si chinuitoare. Sã fie atît cît trebuie, dar sã fie sãnãtate. Si dacã existã sãnãtate, si fizicã si spiritualã, atunci le avem pe toate.

Articol afisat de 2143 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective