Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 16 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOCUMENT DE LIMBÃ VECHE  ROMÂNEASCÃ

DOCUMENT DE LIMBÃ VECHE ROMÂNEASCÃ

Pagini alese din istoria judetului Neamt

Printre documentele de o inestimabilã valoare istoricã, dar si literarã, aflate în pãstrare la Serviciul Arhivelor Nationale Neamt, se aflã un document de la sfîrsitul veacului al XVI-lea, mai precis din 16 martie 1596. Actul cuprinde douã peceti. Cea din dreapta este a bisericii lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt; cealaltã reprezintã pecetea tîrgului Piatra. Documentul priveste conflictul de hotar dintre satele vecine, Tãtãrasii si Vânãtorii, din apropierea tîrgului Piatra. Importanta lui istoricã rezidã în faptul cã, la data emiterii, urbea de pe malul stâng al Bistritei se numea deja tîrgul Piatra. Valoarea deosebitã a acestuia se datoreazã însã si faptului cã reprezintã un adevãrat document de limbã veche româneascã, de o realã frumusete si expresivitate. Iatã-l în cele ce urmeazã: „Milostive si luminate Doamne, sã hii mãria dumitale sãnãtos! Facem stire mãrii tale cum au venit egumenul de Bistriti cu cinstitã carte mãrii tale, la pîrcãlab si la soltuzul din Piatra ca sã socotim pentru o sãliste de sat, anume Tãtãrasii, ce sînt între Vânãtori si între tîrg, ce au fost sat a sfentei mãnãstiri a Bistritii si acum au împresurat Vânãtorii hotarulu a Tãtãrasilor, cât este de ceea parte de vale. Deci pãrcãlabul ne-a trimisã pe toti, pe cum scrie cinstita carte mãrii tale, si ne-au întrebat pe toti cum stim, cu sufletele noastri, avut-au Tãtãrasii hotar de cea parte de vale? Deci noi asea stim, cu sufletele noastre: cã cum au si alte sate hotar peste vale ase au avut si Tãtãrasii hotar peste vale. De va hi si pe giurãmîntul, noi vom giura si naintea dumitale pentr-acesta lucru. Aceasta facem stire mãrii tale si ce va hi mila mãrii dumitale. Sã hii mãriia dumitale sãnãtos. Si prea mare credintã am pus si pecetea târgului si a preotilor. 7104 (1596) martie 16. Rugãtorii mãrii dumitale, preotii si soltuzul cu toti tîrgovetii de tîrg de Piatra“. Asadar, si locuitorii plaiurilor de la poalele Ceahlãului sînt pãstrãtori si continuatori, prin furtunile veacurilor, asa cum o atestã si documentul din 16 martie 1596, ai limbii strãmosesti.

N.R.: Primele mentiuni scrise despre Piatra Neamt se întîlnesc în Cronica ruseascã (cca.1387-1392) sub numele de Kamena (Piatra) în Lista oraselor valahe de la Dunares si în documentele asociate cu expeditia regelui Sigismund de Luxemburg în Moldova, în anul 1395. ÃŽn actul din 31 iulie 1431 prin care Alexandru cel Bun a dat Mãnãstirii Bistrita douã prisãci, este mentionatã si o „casã a lui Craciun de la Piatra“. Se pare cã statutul de tîrg domnesc orasul îl primeste în anul 1453.

Articol afisat de 1624 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Prof. Gheorghe RADU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective