Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
INTERCEPTÃRI   ÎN DOSARUL   FÃRCÃSANU

INTERCEPTÃRI ÎN DOSARUL FÃRCÃSANU

• 10.000 de euro pentru un post de consilier judetean • atît cerea Mihai Fãrcãsanu, presedintele PPDD de la cei care doreau functii • interceptãrile dintre acuzat si cei care au cotizat aratã negocieri ca la piatã pentru functii • la anchetã acuzatul a declarat cã selectia candidatilor pentru posturile de consilieri judeteni s-a bazat pe „notorietatea, carisma, moralitatea, credibilitatea si imaginea bunã în societate“ a acestora •

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în cazul fostului presedinte al Partidului Poporului, PPDD, si fost vicepresedinte al Consilului Judetean Neamt, Mihai Fãrcãsanu, inculpat pentru fapte de coruptie, aratã cum s-au negociat posurile de consilieri judeteni în campania electoralã. Cei care doreau sã se înscrie pe liste trebuiau sã cotizeze sume de ordinul miilor si a zecilor de mii de euro. Procurorii spun cã Fãrcãsanu si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia sa si a desfãsurat o amplã activitate de strîngere de fonduri, atît în folosul partidului, cît si în folosul sãu personal, prin pretinderea de bani de la candidati. El a fost denuntat pe 29 martie 2012 de cãtre o persoanã de la care ceruse bani pentru înscrierea pe listele electorale. Pentru 10.000 de euro denuntãtorul a obtinut de la Fãrcãsanu promisiunea cã va fi pe locul sapte pe liste.
Mihai Fãrcãsanu: Deci eu merg... ti-am spus, pe 20% cu totul. realizabil îs 35 de consilieri judeteni ori...ãã...20%, sînt 7. La redistribuire noi scoatem 8. Minim. Matale esti urmãtorul pe listã si numãrul 8.
Denuntãtorul C.M.V: M-ati pus la pozitia 7 pe mine?
M.F.: Pe 7, acum te trec.
C.M.V.: Da.
Din discutie a mai reiesit numele persoanelor care erau pe primele pozitii, dupã care inculpatul îi spune doritorului cã trebuie sã dea 10.000 de euro. „Dar contributia la fiecare listã eligibilã e 10.000 de euro la plecare. Nu la mine. O sã... Asta-i trezoreria partidului“, îi spune Fãrcãsanu doritorului , asa cum se aratã în rechizitoriul DNA. Simultan acuzatul îi spune denuntãtorului cã parte din bani nu vor fi cu acte. „Banii îi dai... o sã intre în cont, o sã intre la negru. Cã dacã noi mergem pe cont, asa ...noi n-avem voie sã...decontãm decît vreo...200 de milioane. Cu 200 de milioane faci...ãã...campanie? N-ai face niciodatã. De partid“, mai spune Fãrcãsanu. Imediat dupã aceastã discutie doritorul completeazã actele si dã asigurãri cã va face rost de bani de la rude, din Italia. ÃŽnvinuitul îi dã si el asigurãri cã a reusit sã-l înscrie pe pozitia 7 pe liste si „fiecare listã e eligibilã, la Consiliul Judetean, fiecare depune cîte 10.000 de euro. 5.000 de euro o datã, 5.000 de euro a doua oarã. Dar nu la F (Fãrcãsanu n.r), la trezorier. Deci F...“.

Spagã sau campanie electoralã

Apoi acuzatul precizeazã cã banii nu sînt pentru el, ci pentru partid. „Cã zic... spune altii, cã îi dai spagã lui F (Fãrcãsanu n.r) Nu dai. Asta-i campanie electoralã. Deci 5.000 se depun sîmbãtã, avînd în vedere cã tu tre sã primesti nu stiu de unde si diferenta de 5.000 pînã la data de 20. Noi am fãcut tot bugetul de campanie“, spune Fãrcãsanu. Cu toate acestea denuntãtorul îsi exprimã temerea cã nu va fi ales, iar Fãrcãsanu pluseazã si îi dã asigurãri cã îl înscrie pe pozitia 6, în locul altui candidat, deoarece era sigur cã PPDD va învinge la alegeri. Cel putin asa reise din interceptãri.
M.F: Si ca sã nu riste, am sã te pun pe tine pe 6. Da?
C.M.V.: Daã' nu le-ati dus listele? Sau se poate modifica?
M.F: Una.. ãã... o persoanã pot s-o modific.
Procurorii anticoruptie au arãtat cã acuzatul s-a comportat ca o persoanã care detine controlul deplin asupra organizatiei, vointa lui fiind decisivã în luarea oricãrei decizii. În discutiile pentru negocierea pozitiei pe liste nu a fãcut nici o referire la faptul cã definitivarea si aprobarea listelor pentru CJ este atributia Biroului Permanent si a Adunãrii Generale. Mai mult, Fãrcãsanu decidea pe loc schimbarea pozitiilor pe liste, pentru a-si sublinia autoritatea si puterea de decizie.
M.F: Daã' unde mã mai suna vreodatã XX pe mine? Mã suna pe mine XX?
C.M.V: Nu stiu. Vã sunã acuma?
M.F: Pãi...
C.M.V: Se sfãtuieste cu dumneavoastrã.
M.F: Pãi negociem functiile în Consiliul Judetean. Eu negociez cu BB si cu CC. Da... Functia de vicepresedinte. La 7 consilieri.
C.M.V: Dumneavoastrã doriti. Da.
M.F: Nu eu. Omuã' nostru din partid.
C.M.V: Aa...Da. Partiduã'. Da, da, da.
M.F: Mã suna vreodatã pe mine?
C.M.V: Daã' eu stiu? De unde sã stiu cine vã sunã pe dumneavoastrã? ... (rîde)... Îi bun, înseamnã cã mi-am mai...ãã...revenit asa oleacã.
Pentru a-i înlãtura denuntãtorului îngrijorarea privind banii pe care trebuie sã-i dea, Fãrcãsanu i-a arãtat beneficiile functiei pe care o cumpãra. „Ce?...Lucrãri cu statul? O sã ajungem si noi. Ajungem ...o functie de vicepresedinte în Consiliul Judetean ... Si lucrãri si aia, aia...“.

Tinta, succesul propriei candidaturi

Într-o altã convorbire telefonicã acuzatul vorbeste cu o altã persoanã despre victoria propriei candidaturi si de faptul cã va deveni vice la CJ Neamt.
S.T: Aa! Si deci mergem ... mergem la U., la ... la Consiliul Judetean, da?
M.F: Da.
S.T: Bine
M.F: Si eu numãrul unu pe listã.
S.T: Numai cã... bun. Si ceilalti care? Pe mine unde m-ai pus?
M.F: Poftim?
S.T: Pe mine unde m-ai pus la Consiliul Judetean? Sau nu m-ai pus?
M.F.: Pãi la Consiliul Judetean am pus în spate. Fiecare presedinte sã tragã lista.
S.T.: În spatele tãu? Sau cum... cã nu înteleg.
M.F: Nu, domle! N-am ...ãã... Nu te-am pus. Pãi am pus o echipã de tineri. Primii sapte. 28, 30, 32 de ani. Oameni de afaceri.
S.T.: Er...
M.F: Alo?
S.T: Da, da, aud, Aud, da.
M.F: Pãi am pus oameni care sã-mi facã campanie. Da îmi trebuie 100.000 de euro. Eu de unde sã dau 100.000? Nu?
S.T: Da înteleg. Da, da, înteleg. Ããã
M.F: Pãi noi te protejãm. Te pun unuã' pe listã la ..ãã... Mã...la Consiliul Local la Tîrgu Neamt, eu unu pe listã la Consiliul Judetean si cu asta basta.

Audieriele realizate în acest caz au relevat faptul cã Fãrcãsanu dispunea discretionar înscrierea sau schimbarea unor persoane pe listele de partid. La anchetã acuzatul a declarat cã selectia candidatilor pentru posturile de consilieri judeteni s-a bazat pe „notorietatea, carisma, moralitatea, credibilitatea si imaginea bunã în societate“ a acestora. Anchetatorii au concluzionat cã singurul criteriu a fost „forta financiarã“ a doritorilor, atît pentru sustinerea propriei campanii, cît si pe cea a învinuitului. De altfel, Fãrcãsanu nu l-a cunoscut pe denuntãtorul C.M.V anterior acestor discutii decît ocazional, deci nu a avut posibilitatea de a-l evalua, si cu toate acestea i-a oferit o pozitie pe care o considera eligibilã pe listele de candidati. ÃŽn acest context s-a concluzionat cã singurul criteriu era disponibilitatea de a contribui cu sume mari de bani. ÃŽntr-o discutie cu o altã persoanã Fãrcãsanu spune: „Vezi cã ... o campanie decentã si un buget de campanie ...asa... ãã... dacã vrei o campanie cîstigãtoare... deci fãrã 7-8 miliarde de lei nu... ãã...nu faci. Deci ei dacã bagã mãcar 150.000 de euro pe candidatii cu sanse la Consiliul Judetean si la primãrii, e de mers. Dacã nu... dacã-s abureli de 2 lei cã nu stiu care...cã...spui: Bãi! Vrei om acolo? Vrei acolo?“. ÃŽn editia de mîine vom prezenta alte interceptãri din acest dosar, despre ce numea Fãrcasanu „taxa de smecher“ si cît a cerut pentru Primãria Piatra Neamt.

Articol afisat de 2329 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective