 Primarul Stefan a mazilit „trădătorii“
• cele două adjuncte ale Primăriei Piatra Neamt nu mai au birourile în clădirea nouă a institutiei conduse de Gheorghe Stefan • mai veche în functie, Monica Anton a rămas fără sarcini de serviciu, acestea fiindu-i retrase de către primar • pepededista s-a plîns Prefecturii si probabil va ajunge si în instantă • primarul a declarat că nu putea sta „în aceeasi casă cu trădătorii“ si de aceea si-a trimis adjunctele în clădirea în care a activat si el cîndva • Situatie fără precedent în Primăria Piatra Neamt, acolo unde, după o ruptură verbală între primar si adjunctele sale s-a produs si una fizică. Luni, 1 aprilie, fără a fi o păcăleală, primarul Gheorghe Stefan a decis ca birourile viceprimăritelor Monica Anton (PPDD) si proaspăta aleasă în functie Aurelia Simionică (PSD) să fie mutate în clădirea veche a Primăriei, în care au rămas compartimentele institutiei. Decizia alesului local a lezat orgoliile doamnelor adjuncte, si în special pe cel al Monicăi Anton, obisnuită să lupte pentru apărarea drepturilor prin instantele de judecată.
Primarul nu vrea să stea cu „trădătorii“
Primarul a declarat că a luat decizia de a-si îndepărta adjunctele pentru că nu putea colabora cu ele, cîtă vreme nu mai sînt pe aceeasi lungime de undă, ele fiind majoritare în CL Piatra Neamt, iar el în minoritate. „Eu am respectat legea si cred că e normal să îmi aduc aproape consilierii cu care lucrez pentru a conduce primăria. Nu pot colabora cu cei care m-au trădat. Eu am avut un protocol cu PPDD si doamna Monica Anton l-a încălcat. De o lună nu a mai vorbit cu mine si a luat decizii unilaterale. Eu nu pot sta în aceeasi casă si nici la aceeasi masă cu trădătorii“, a declarat primarul. Gheorghe Stefan a invocat prevederile din protocolul încheiat în iunie 2012 între APEL si PPDD, în baza căruia cele două formatiuni intrau în aliantă în legislativul local, fiecare punîndu-si cîte un viceprimar pe functie. Asta a fost valabil pînă la finele săptămînii trecute, cînd PPDD si-a dat mîinile cu USL si au format o nouă majoritate locală, a cărei primă mutare a fost schimbarea viceprimarului agreat de primar, a lui Dragos Chitic. El a fost înlocuit cu pesedista Aurelia Simionică.
Fiecare cu clădirea lui
De luni, 1 aprilie, birourile adjunctelor primarului se găsesc în clădirea veche a Primăriei, unde rămăseseră functionarii. Rămasă fără spatiul luxos, pepededista Monica Anton s-a arătat extrem de nemultumită de decizia sefului ei. Dar supărarea si mai mare i se trage de la faptul că primarul Stefan i-a anulat, printr-o decizie, toate sarcinile de serviciu. „Comportamentul primarului este unul care denotă infantilism. Primăria nu este proprietate privată si nu dispune nimeni de ea ca de un bun propriu. Si nici nu depinde nimeni de starea de spirit a primarului. Clădirea în care am avut biroul pînă acum a fost realizată din fondurile proprii din bugetul local si menirea ei este să asigure spatiile în care îsi desfăsoară activitatea primarul, viceprimarii, secretarul general si city-managerul. Are destinatie precisă“, a declarat viceprimarul Monica Anton. Aurelia Simionică s-a dovedit mai blîndă în declaratii, poate pentru că este proaspătă în functie: „Eu îmi iau în primire biroul, încerc să aflu atributiile viceprimarului, să îmi cunosc colegii etc. Astept o decizie cu atributiile pe care le voi avea. Referitor la schimbarea clădirii în care există biroul meu, consider că e mai bine asa, pentru că am toate compartimentele la îndemînă. Problemele pe care le voi avea eu de rezolvat implică obligatoriu o colaborare cu colegii si consider că e mai potrivit să îi am aproape, pentru a fi mai eficienti“, a declarat viceprimarul Simionică.
Monica Anton s-a plîns Prefecturii
Monica Anton a primit două lovituri din partea primarului Stefan. Pe lîngă faptul că nu mai are biroul în sediul nou, ea a rămas si fără sarcini de serviciu. Primarul Stefan a emis o decizie prin care a anulat toate atributiile pe care le-a avut vicele pepededist încă de la instalare. „Primarul a fost prost sfătuit cînd i s-a spus că poate să îmi retragă atributiile. El nu poate emite o dispozitie de anulare a delegării mele, pentru că există o hotărîre de Consiliu Local în baza căreia a fost avizată organigrama si în aceasta viceprimarii sînt prinsi cu compartimentele din subordine. Am sesizat Prefectura cu privire la acest demers la primarului si astept un răspuns privind legalitatea deciziei“, a mai spus Monica Anton. Primarul a precizat că în baza Legii administratiei locale are dreptul să delege atributiile city-managerului, inclusiv pe cele care tin de calitatea de ordonator de credite.
|