Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRIMARUL STEFAN,   RÃZBOI TOTAL CU   VICELE ANTON

PRIMARUL STEFAN, RÃZBOI TOTAL CU VICELE ANTON

• primarul Gheorghe Stefan a iesit la rampã si a lansat acuze dure la adresa viceprimarului Monica Anton, dar si a colegului acesteia de partid, Ciprian Serban • edilul afirmã cã vicele a semnat contracte în numele lui • ar fi vorba de unul, în valoare de peste 60.000 de lei • viceprimãrita mai este acuzatã cã a încheiat contracte de avocaturã cu o societate a CL Piatra Neamt si cã a mers, împreunã cu fiica, în Turcia pe banii primãriei • Monica Anton afirmã cã 90% din acuzatii sînt inventii • seful PPDD, Ciprian Serban, afirmã cã firma sotiei sale se aflã în litigiu cu societatea Perla Invest •

Lupta din Consiliul Local Piatra Neamt este acerbã, iar principalele personaje din acest rãzboi au început sã lanseze acuzatii grave. Primarul Gheorghe Stefan nu a acceptat ideea cã l-a pierdut pe viceprimarul Dragos Chitic si a hotãrît cã este momentul sã dea în vileag adevãratele motive pentru care vicele Chitic a fost schimbat din functie. În acest sens, edilul a prezentat, într-o conferintã de presã, o serie de documente care, în opinia sa, confirmã cã la baza schimbãrii viceprimarului PDL se aflã interese personale si de grup. Tinta principalã a atacului a fost viceprimarul Monica Anton, însã a fost luat în cãtare si Ciprian Serban, presedintele PPDD Neamt.
„S-a schimbat majoritatea politicã, desi nu are rost sã vã arãt cã avem un protocol de colaborare încheiat cu PPDD pe care, bineînteles, nu noi l-am rupt. L-a rupt PPDD, împreunã cu cei de la USL, pentru cã avem aici trei persoane importante care se dau Albã ca Zãpada, dar cred cã sînt „alba-neagra“. Deocamdatã mã ocup de PPDD si o sã vã arãt cine sînt acei oameni care conduc acest partid si ce interse au. Vorbim pe documente. La ei e mai greu cu documentele“, si-a început tirul Gheorghe Stefan. Prima acuzatie adusã Monicãi Anton a fost de implicare la Politia Localã, unde atributii avea fostul viceprimar Chitic. „Doamna Anton si-a dorit foarte mult si si-a permis sã cheme la ordine Politia Localã si sã le dea dispozitii. S-au fãcut niste lucruri, depãsire de competentã sau abuz în serviciu, dar asta o sã stabileascã juristii si avocatii. Si-a permis sã semneze în numele primarului, desi nu avea aceastã calitate, un contract de prestãri servicii cu un domn Nenciu Vasile, cu domiciliul în Oradea. Curios, mai apare un contract de 15.000 de euro cu o firmã ce-si are sediul la aceeasi adresã din Oradea. O simplã coincidentã! De ce or fi asa valorosi si competenti cei de la Oradea? Obiectul contractului cu firma respectivã a fost strategii locale de dezvoltare a serviciilor locale, dar noi avem directori si angajati si un contract cu doamna Ana Suteu, care cunoaste foarte bine problemele. Valoarea contractului a fost de 677 milioane de lei vechi. Haideti sã vedem unde sînt interesele de a avea delegãri de competentã?“, a declarat Gheorghe Stefan.

Plimbarea în Turcia

O altã acuzatie adusã la adresa viceprimãritei Anton are legãturã cu o deplasare în Turcia a unui grup de copii, dar si a unei delegatii din partea primãriei. „Este un grup de copii care trebuie sã meargã la Bergama, în Turcia, unde se organizeazã un festival. Sînt 20 de copii pe aceastã listã, iar la prima pozitie se aflã Aida, fiica doamnei Anton. Prima de pe listã cu delegati-însotitori este Monica Anton. Bun, pînã aici poate nu ar fi nimic, însã toti ceilalti merg cu autocarul, iar doamna Anton si-a luat bilete de avion din banii primãriei pentru a merge cu fiica. Sînt documente care atestã acest lucru. Eu nu mi-am luat copiii sã le plãtesc avioanele cu bani de la primãrie“, a mai spus primarul, care a continuat sã prezinte o serie de contracte încheiate de cabinetul de avocaturã al vicelui.
A mentionat cã o adresã emisã de cabinet a ajuns la Negelschi & Asociatii cãreia i se aduce la cunostintã rezilierea contractului cu Drupo. „ÃŽn adresa respectivã se solicita rezilierea contractului pentru lipsã de profesionalism si diligentã. Deci, doamana Anton spune altui avocat „iesi afarã cã nu esti profesionist, cã vin eu cã sînt profesionistã“. Am contracte si de la Urban, societate a Consiliului Local prin care dumneaei vine si face contracte. Si mai vine si prin interpusi. O doamnã David are contract cu primãria, a fãcut facturile si le-a retras. Probabil si-au dat seama cã s-a fãcut o eroare. Pãrerea mea si nu numai a mea, dar si a unor organisme autorizate, este cã doamna Anton se aflã în incompatibilitate. Agentia Nationalã de Integritate a emis o adresã în care se spune asa: „în conformitate cu prevederile legale, opinãm cã detinerea calitãtii de avocat, concomitent cu cea de viceprimar e de naturã sã genereze o situatie de incompatibilitate. Eu discut pe acte si am alte multe informatii, dar nu vreau sã fac afirmatii gratuite. Interesul este unul major la noi, la Piatra Neamt, si lucrurile sînt mai complicate“, a mai sustinut Gheorghe Stefan.

Firma sotiei sefului PPDD

De tirul primarului Stefan nu a scãpat nici Ciprian Serban, presedintele PPDD Neamt. A arãtat cã firma sotiei lui Ciprian Serban are o datorie de 277.000 de lei cãtre Perla Invest, societate a CL Piatra Neamt. „ÃŽn urma unui control al Curtii de Conturi la Perla Invest s-a descoperit cã firma la care actionar si administrator sînt sotia si cumnatul domnului Serban are un debit de 217.000, la care se adaugã penalitãti. ÃŽn total, aceastã societate datoreazã 276.348 lei, iar cei de la Perla Invest au fãcut o notificare si acum sînt în instantã pentru recuperarea debitului. Vorbim politic despre niste oameni, interese economice si de grup. La Consiliul Judetean este un contract de refacere a zonelor de pãdure cu firma Garden Center Grup, de reconstructie ecologicã forestierã pe terenuri degradate din Neamt. Lucrãrile au fost executate în subantreprizã de o altã firmã în care actionarul principal ar fi Ciprian Serban“.
Seful PPDD a recunoscut existenta contractului dintre Perla Invest si societatea sotiei, precizînd cã existã un proces pe rol. A mai sustinut cã a preluat spatiul de la Perla Invest „la rosu“: „Am investit acolo si urma sã compensãm cu chiria. ÃŽn acel spatiu, pe investita noastrã îsi desfãsoarã acum activitatea o altã firmã. Ne judecãm, iar în primã instantã am cîstigat. Cît priveste acuzatia cu acel contract încheiat cu CJ, eu nu am nici o legãturã cu nici una dintre firmele mentionate“.

„Dragos Chitic a fost unul din cei mai buni viceprimari care i-a avut orasul“

Gheorghe Stefan a mai precizat cã a fost nevoit sã clarifice anumite aspecte dupã schimbãrile politice care au avut loc sãptãmîna trecutã, cînd a promis cã va arãta cã existã interese personale si de grup. „Cred cã înlocuirea vicelui Dragos Chitic din functia de viceprimar nu a fost o solutie beneficã pentru pietreni. Eu cred cã Dragos Chitic a fost unul din cei mai buni viceprimari care i-a avut orasul“. Acesta a mai spus cã s-a consultat cu juristi si îi transmite viceprimãritei Anton cã delegarea atributiilor city managerului nu este o încãlcare a legii. „Organigrama este un stat de functiuni si dacã se schimbã într-un ciclu 10 viceprimari, primarul poate sã delege sau nu atributii. Primarul deleagã unui viceprimar anumite atributii, altuia altele sau nimic. Nu e o încãlcare a legii cum a spus doamna Anton. E dreptul meu sã aplic legea si asta fac“, a conchis Stefan, precizînd cã acceptat sã delege din atributii viceprimarului Aurelia Simionicã, plecînd de la considerentul cã nu a avut nici o întelegere cu USL asa cum a avut cu PPDD una, dar nu a fost respectatã.

Sînt inventii si nu au legãturã cu realitatea

• viceprimarul Monica Anton sustine cã mare parte din acuzele primarului Stefan sînt nefondate

Viceprimarul Monica Anton se apãrã si afirmã cã este sideratã de situatia redatã de primarul Stefan care, în proportie de 90% reprezintã inventii. „De la investirea mea în functia de viceprimar, nu am avut si nu am nici un fel de contracte de asistentã juridicã cu primãria, sau cu societãti din subordine si nu am nici un fel de legaturã cu contractele de asistentã juridicã ale altor colegi, încheiate cu societãti din subordinea primãriei. Documentul prezentat, emis de cabinetul meu de avocaturã, are legãturã cu o consultantã juridicã anterioarã investirii mele si care a fost emis ca si consecintã a acelui contract. Nu am fãcut nici un fel de demersuri legale pentru desfiintarea contractului încheiat de cabinetul de avocaturã Negelschi&Trifescu, nu cunosc continutul acestui contract si nici termenul pentru care a fost încheiat, dar pot preciza cã primarul Stefan a contractat un împrumut de la stat pentru a plãti acest contract cu o sumã colosalã, contract ce a fost inclus pe lista de arierate a primãriei votate în Consiliul Local si asta în conditiile în care noi, consilierii, nu puteam exclude de pe lista de arierate întocmitã de directorul economic al primãriei. ÃŽn privinta delegatiei pentru Bergama, fetita mea face parte din clubul de copii care urmeazã sã meargã în Turcia, si primarul Gheorghe Stefan este cel care a stabilit cine sã facã parte din delegatia Consiliului Local, respectiv eu, în calitate de viceprimar, doamna Monda Alina, consilier PDL si domnul Timaru Neculai, consilier local PSD. Tot primarul a stabilit ca delegatia consiliului sã se deplaseze la Bergama cu avionul, iar restul grupului sã se deplaseze cu autocarul. ÃŽn ceea ce priveste incompatibilitatea si conflictul de interese invocat de primarul Stefan precizez cã aceastã situatie a fost analizatã de Agentia Nationalã de Integritate, care mi-a comunicat oficial cã functia de viceprimar nu este incompatibilã cu profesia de avocat. Adresa prezentatã de primar este anterioarã celei comunicate mie, aspect pe care Gheorghe Stefan îl stie, însã a prezentat doar o singurã adresã, fãrã a prezenta si ultimul punct de vedere al ANI. Precizez cã singura institutie abilitatã în România pentru a analiza cazurile de incompatibilitate si conflicte de interese este ANI, iar primarul nu are competentã de a se pronunta în privinta incompatibilitãtii. Referitor la contractele prezentate precizez urmãtoarele: prin dispozitia primarului mi-a fost delegatã competenta coordonãrii serviciilor sociale din primãrie, ceea ce înseamnã cã am avut o delegare legalã pentru a semna acele contracte. ÃŽn anul 2012 a expirat strategia socialã a primãriei si conform legii aveam obligatia de a contracta o firmã specializatã, pentru a o elabora pe cea aferentã anilor 2013-2016. ÃŽn caz contrar, primãria ar fi fost sanctionatã, iar serviciile sociale nu ar fi putut sã functioneze. ÃŽn aceastã idee, am fãcut o selectie a ofertelor si cea mai avantajoasã ca pret a fost a societãtii Sursum Corda”. Aceastã selectie am fãcut-o on-line, iar pe doamna Mavrichi Teodora nu o cunosc personal, contractul fiind semnat de domnul Nenciu Vasile Constantin, de directorul economic al primãriei si avizat pentru legalitate de secretarul municipiului Visan Vasile, în functie la acea datã. Primarul Stefan a uitat sã mentioneze cã în 2008 a contractat cu o societate din Piatra Neamt întocmirea strategiei sociale, pentru care a plãtit 10.000 euro. Cel de-al doilea contract, încheiat cu domnul Nenciu Vasile Constantin în calitate de consilier al meu pe probleme sociale, l-am încheiat întrucît avea experientã si autorizarea de a face documentatii în vederea atragerii de fonduri europene pentru servicii sociale - copii cu dizabilitãti, persoane vîrstnice în nevoie si programe scolare si precizez cã primarul Gheorghe Stefan are 5 consilieri personali, printre care si Vasile Visan, fostul secretar de municipiu. Ca si concluzie, este evident cã primarul Gheorghe Stefan nu are argumente si nici dovezi, încercînd în continuare sã mã denigreze, asa cum, de altfel am si anuntat la o conferintã de presã si tinde sã cadã în ridicol. ÃŽi înteleg omeneste supãrarea, dar nu îi înteleg reactiile. O persoanã ca el, cu greutatea politicã pe care o are, trebuie sã adopte o atitudine conformã cu statutul si sã nu se comporte ca un copil bosumflat. Pentru a dovedi ridicolul, îl rog insistent pe domnul Gheorghe Stefan sã sesizeze organele competente care sã cerceteze cele spuse de dînsul în conferintã de presã si îl rog tot insistent sã facã publice solutiile pronuntate în aceste cazuri“, se aratã într-un comunicat semnat de viceprimarul Monica Anton.

Articol afisat de 2804 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective