Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Cartea neagră“ a constructorilor

• cetătenii din cartierul Favorit sînt nemultumiti de calitatea lucrărilor executate în zonă • constructorii dau vina pe vremea rea • primarul Leoreanu s-a întîlnit cu reprezentantii firmelor care au lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană • acestora li s-a pus în vedere că trebuie să refacă lucrările în termen de o săptămînă •

Un grup de cititori ai Monitorului ne-a invitat în cartierul Favorit să vedem „isprăvile“ constructorilor care au lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Vreo trei la număr, care si-au dat mîna să lase străzi desfundate, două bălti între blocuri, pe care romascanii din zonă le pot traversa doar cu cizme de cauciuc, mormane de noroi ce sînt frămîntate de trecători si promisiunea constructorilor că vor remedia treaba, cînd... vremea se va ameliora. Între timp, primăria si-a plătit datoriile către constructori, iar primarul, chiar s-a supărat cînd a auzit că acestia ar fi crîcnit cum că n-ar mai fi primit vreo letcaie de la începutul lui decembrie. „Decît să moara mama, mai bine să... plîngă constructorii“, zicea primarul recent, pentru că stia el ce stia despre calitatea lucrărilor în teren. Ba, la ultima sedintă de consiliu local, s-a plîns alesilor despre „dorul de muncă“ al unor concitadini. Adrian Moisă, unul din locatarii din zonă, spune că santierul a fost abandonat asa încă din toamnă. „S-a asfaltat o portiune de alee pînă mai încolo. Au schimbat o parte din canalizare si au lăsat gurile de canal fără capace, cu bete puse în guri si asa a rămas, cum vedeti. Au venit săptămîna trecută si cică s-au apucat de treabă, dar o iau acum cu săpatul din altă parte“, sustine locatarul. Nemultumită este si familia Onu, care ne arată nenorocirea rămasă în urma constructorilor: bălti imense, un sant săpat si abandonat, guri de canal neacoperite, mocirle prin care poti trece doar dacă esti echipat cu cizme, o portiune de teren denivelată unde se rup masinile-n două, spatiu verde distrus, pe care „cîrpacii“au lăsat ceva urme de asfalt, în concluzie, o lucrare de rîsuă'-plînsuă', plătită cu bani grei, din fonduri europene si locale. „Au lucrat aici două firme: una cu canalizarea, alta cu apa. Au săpat un sant, mare-mare, acolo, lîngă centrală. Au început ninsorile si l-au lăsat asa, de toata iarna am umblat prin gropi. Au venit vineri cu un excavator, au băgat cupa, au rupt o teavă, au trecut un pic cu roata să niveleze pămîntul si au plecat. A trecut cineva c-o dubită si n-a stiut ce-i dedesubt, sub prundis. A rămas cu roata acolo de s-au chinuit vreo cinci oameni să scoată masina. Pe zi ce trece groapa tot se lasă, se lasă. Si ei au pus asfalt deasupra. I-am întrebat pe muncitori: «ce faceti? Asfaltati peste noroi?» Ne-au spus muncitorii: «Doamnă, asteptăm să vină vreun sef, să vadă, să ne dea dispozitie ce să facem si cu ce. Dar nu vine nici un sef . Noi ce să facem?», ne-au răspuns angajatii. Au plecat de vineri la prînz si lucrurile stau asa cum le vedeti“, s-a plîns familia Onu, care locuieste la parterul unui bloc de pe strada Stejarilor.

Lucrări în dorul lelii, dar.. în asociere

City managerul Primăriei Roman, Ovidiu Bojescu, se plînge de calitatea lucrărilor făcute de constructori în cartierul Favorit. „Si noi am fost sesizati de cetătenii de pe cîteva străzi. Am fost pe teren de mai multe ori si am constatat ceea ce se vede cu ochiul liber de la o postă. Acolo, din păcate, avem de a face cu trei constructori care nu si-au făcut treaba astă vara. Din cauza lor s-a si amînat finalizarea lucrărilor la PIDU. Trebuia făcut acolo un dren, ei au avut solutia tehnică dată de proiectant încă din noiembrie, nu s-au mai ocupat de lucrări, din motive pe care nu vreau să le comentez acum. S-au apucat de lucrări, în schimb, vineri, 5 aprilie, dar în dorul lelii. Au lăsat si un bransament de apă atins de muncitori să curgă încă de vineri. A mai si plouat si s-a făcut acolo o baltă mare. S-a creat disconfort foarte mare. Noi în fiecare zi am mers pe teren pentru a constata ce se întîmplă. Domnul primar i-a chemat pe cei trei constructori (Valdus, Darcons si Vlanda, n.red.) si li s-au trasat sarcini clare, dar din păcate, nu totdeauna faptul că întelegem să lucrăm cu constructori din Roman, din ratiuni care tin de întoarcerea taxelor si impozitelor la bugetul orasului, sînt întelese de firme asa cum se cuvine. Sîntem obligati după ce se vor termina lucrările si se va încheia contractul să emitem un certificat constatator pe care să-l transmitem în reteaua electronică de achizitii publice, prin care vom comunica celor de la SEAP dacă lucrurile sînt finalizate si dacă sînt în regulă sau nu“, a declarat city managerul Ovidiu Bojescu. Acesta a spus că documentul constatator ar fi un gen de „Carte neagră a constructorilor“ prin care firmele respective, dacă si-au îndeplinit în mod defectuos treaba, nu vor mai avea voie, conform legii, să participe la licitatiile publice din orasul respectiv. Cu firma Valdus, una din cele trei implicate în executarea lucrărilor din cartierul Favorit a mai avut necazuri primăria atunci cînd s-a realizat parcarea din apropierea blocului 12 din Rosetti, pe bani din bugetul local, unde a fost însă vorba de mici neajunsuri, remediate în perioada de garantie. În cazul PIDU, constructorul, spune city managerul, ar fi dat vina pe compania ApaServ, pe capriciile vremii, care n-ar fi fost propice săpării de santuri. „E clar că nu s-a asigurat atunci cînd s-a apucat de treabă, că are balast si tot ce-i trebuie pentru lucrare. Recent, i-am ajutat noi cu o masină de balast din altă parte, pe care am dirijat-o acolo. Vom monitoriza situatia în continuare acolo, dar, din păcate, lucrarea arată asa cum ati văzut-o atunci cînd v-ati documentat“, a mai spus city managerul.

Ce spun firmele si ce vrea primarul

Patronul firmei Valdus, Nicolae Gavrilescu, ne-a invitat în teren pentru a ne demonstra că vina nu-i apartine în totalitate. „Sînt niste lucrări care nu se pot face bătînd din palme. A mai dat si ploaia, dar asta-i treaba. S-a cărat balast acolo, s-a refăcut si locul va arăta altfel. Săptămîna viitoare se asfaltează. Nu sîntem noi vinovati că a plouat atît timp. Toată instalatia de dedesubt e «varză». S-a înlocuit acolo si un cablu, iar domnul Bojescu stie treaba asta. Am avut într-adevăr o întîlnire cu domnul primar. Eu n-am auzit nimic despre faptul că primăria va trimite documente la ANRMAP pentru ceea ce spuneti dumneavoastră că se face o «Carte neagră» a constructorilor. Nu stiu cine are interesul să spună că doar constructorii sînt vinovati. Eu vă întreb pe dumneavoastră dacă ati locui acolo si afară ar fi plouat si pe acolo n-a fost niciodată asfalt, cum ar arăta locul? Ce vreti să facem si noi? Punctul meu de vedere este că se va usca locul dacă nu mai ploua si se va circula absolut normal, iar săptămîna viitoare vom rezolva lucrurile. Degeaba sînt doar eu arătat cu degetul că nu lucrez numai eu acolo. Să fie clare lucrurile - acolo lucrează, în asociere, firmele Valdus, Darcons si Vlanda. Toată lumea sapă acolo, nu numai Gavrilescu. Eu sînt de acord să trag ponoasele mele, dar si restul să le tragă, pentru că nu numai eu sînt vinovat“, s-a plîns administratorul firmei Valdus. Valoarea totală a lucrărilor din Lotul 4 PIDU, din care fac parte străzile Panaite Donici, Alexandru cel Bun, Vasile Alecsandri, Sucedava, Ion Ionescu de la Brad, Bradului, Bucegi si Stejarilor se ridică la 8,76 milioane lei. Contactat telefonic, administratorul firmei Vlanda, Aurel Roman, ne-a declarat că responsabilitatea pentru calitatea lucrărilor este exclusiv a subcontractorului, firma Valdus. „N-am eu de ce da nici un fel de explicatii. De lucrat a lucrat în subantrepriză doar Valdus. N-are decît să răspundă el sau «vremea» dacă spuneti că a declarat că aceasta este de vină“, ne-a răspuns, la telefon, Aurel Roman. Romică Rotaru, patronul firmei Darcons a precizat faptul că firma pe care o administrează nu are treabă decît cu PIDU 1 si nu cu PIDU complementar contractat de Vlanda si luat în subantrepriză de Valdus. Primarul Laurentiu Leoreanu a afirmat că, în urma întîlnirii cu reprezentantii constructorilor, li s-a spus clar că au termen o săptămînă să refacă lucrările si să le aducă la standardele de calitate impuse de un asemenea proiect, în caz contrar urmînd să le fie retinută garantia. Nemultumit a rămas edilul si de calitatea lucrărilor de pe PIDU complementar, în această categorie aflîndu-se cea de pe Panaite Donici si Stejarilor, de care am vorbit si noi.

Articol afisat de 1598 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective