Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Cartea neagrã“ a constructorilor

• cetãtenii din cartierul Favorit sînt nemultumiti de calitatea lucrãrilor executate în zonã • constructorii dau vina pe vremea rea • primarul Leoreanu s-a întîlnit cu reprezentantii firmelor care au lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbanã • acestora li s-a pus în vedere cã trebuie sã refacã lucrãrile în termen de o sãptãmînã •

Un grup de cititori ai Monitorului ne-a invitat în cartierul Favorit sã vedem „isprãvile“ constructorilor care au lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU). Vreo trei la numãr, care si-au dat mîna sã lase strãzi desfundate, douã bãlti între blocuri, pe care romascanii din zonã le pot traversa doar cu cizme de cauciuc, mormane de noroi ce sînt frãmîntate de trecãtori si promisiunea constructorilor cã vor remedia treaba, cînd... vremea se va ameliora. ÃŽntre timp, primãria si-a plãtit datoriile cãtre constructori, iar primarul, chiar s-a supãrat cînd a auzit cã acestia ar fi crîcnit cum cã n-ar mai fi primit vreo letcaie de la începutul lui decembrie. „Decît sã moara mama, mai bine sã... plîngã constructorii“, zicea primarul recent, pentru cã stia el ce stia despre calitatea lucrãrilor în teren. Ba, la ultima sedintã de consiliu local, s-a plîns alesilor despre „dorul de muncã“ al unor concitadini. Adrian Moisã, unul din locatarii din zonã, spune cã santierul a fost abandonat asa încã din toamnã. „S-a asfaltat o portiune de alee pînã mai încolo. Au schimbat o parte din canalizare si au lãsat gurile de canal fãrã capace, cu bete puse în guri si asa a rãmas, cum vedeti. Au venit sãptãmîna trecutã si cicã s-au apucat de treabã, dar o iau acum cu sãpatul din altã parte“, sustine locatarul. Nemultumitã este si familia Onu, care ne aratã nenorocirea rãmasã în urma constructorilor: bãlti imense, un sant sãpat si abandonat, guri de canal neacoperite, mocirle prin care poti trece doar dacã esti echipat cu cizme, o portiune de teren denivelatã unde se rup masinile-n douã, spatiu verde distrus, pe care „cîrpacii“au lãsat ceva urme de asfalt, în concluzie, o lucrare de rîsuã'-plînsuã', plãtitã cu bani grei, din fonduri europene si locale. „Au lucrat aici douã firme: una cu canalizarea, alta cu apa. Au sãpat un sant, mare-mare, acolo, lîngã centralã. Au început ninsorile si l-au lãsat asa, de toata iarna am umblat prin gropi. Au venit vineri cu un excavator, au bãgat cupa, au rupt o teavã, au trecut un pic cu roata sã niveleze pãmîntul si au plecat. A trecut cineva c-o dubitã si n-a stiut ce-i dedesubt, sub prundis. A rãmas cu roata acolo de s-au chinuit vreo cinci oameni sã scoatã masina. Pe zi ce trece groapa tot se lasã, se lasã. Si ei au pus asfalt deasupra. I-am întrebat pe muncitori: «ce faceti? Asfaltati peste noroi?» Ne-au spus muncitorii: «Doamnã, asteptãm sã vinã vreun sef, sã vadã, sã ne dea dispozitie ce sã facem si cu ce. Dar nu vine nici un sef . Noi ce sã facem?», ne-au rãspuns angajatii. Au plecat de vineri la prînz si lucrurile stau asa cum le vedeti“, s-a plîns familia Onu, care locuieste la parterul unui bloc de pe strada Stejarilor.

Lucrãri în dorul lelii, dar.. în asociere

City managerul Primãriei Roman, Ovidiu Bojescu, se plînge de calitatea lucrãrilor fãcute de constructori în cartierul Favorit. „Si noi am fost sesizati de cetãtenii de pe cîteva strãzi. Am fost pe teren de mai multe ori si am constatat ceea ce se vede cu ochiul liber de la o postã. Acolo, din pãcate, avem de a face cu trei constructori care nu si-au fãcut treaba astã vara. Din cauza lor s-a si amînat finalizarea lucrãrilor la PIDU. Trebuia fãcut acolo un dren, ei au avut solutia tehnicã datã de proiectant încã din noiembrie, nu s-au mai ocupat de lucrãri, din motive pe care nu vreau sã le comentez acum. S-au apucat de lucrãri, în schimb, vineri, 5 aprilie, dar în dorul lelii. Au lãsat si un bransament de apã atins de muncitori sã curgã încã de vineri. A mai si plouat si s-a fãcut acolo o baltã mare. S-a creat disconfort foarte mare. Noi în fiecare zi am mers pe teren pentru a constata ce se întîmplã. Domnul primar i-a chemat pe cei trei constructori (Valdus, Darcons si Vlanda, n.red.) si li s-au trasat sarcini clare, dar din pãcate, nu totdeauna faptul cã întelegem sã lucrãm cu constructori din Roman, din ratiuni care tin de întoarcerea taxelor si impozitelor la bugetul orasului, sînt întelese de firme asa cum se cuvine. Sîntem obligati dupã ce se vor termina lucrãrile si se va încheia contractul sã emitem un certificat constatator pe care sã-l transmitem în reteaua electronicã de achizitii publice, prin care vom comunica celor de la SEAP dacã lucrurile sînt finalizate si dacã sînt în regulã sau nu“, a declarat city managerul Ovidiu Bojescu. Acesta a spus cã documentul constatator ar fi un gen de „Carte neagrã a constructorilor“ prin care firmele respective, dacã si-au îndeplinit în mod defectuos treaba, nu vor mai avea voie, conform legii, sã participe la licitatiile publice din orasul respectiv. Cu firma Valdus, una din cele trei implicate în executarea lucrãrilor din cartierul Favorit a mai avut necazuri primãria atunci cînd s-a realizat parcarea din apropierea blocului 12 din Rosetti, pe bani din bugetul local, unde a fost însã vorba de mici neajunsuri, remediate în perioada de garantie. ÃŽn cazul PIDU, constructorul, spune city managerul, ar fi dat vina pe compania ApaServ, pe capriciile vremii, care n-ar fi fost propice sãpãrii de santuri. „E clar cã nu s-a asigurat atunci cînd s-a apucat de treabã, cã are balast si tot ce-i trebuie pentru lucrare. Recent, i-am ajutat noi cu o masinã de balast din altã parte, pe care am dirijat-o acolo. Vom monitoriza situatia în continuare acolo, dar, din pãcate, lucrarea aratã asa cum ati vãzut-o atunci cînd v-ati documentat“, a mai spus city managerul.

Ce spun firmele si ce vrea primarul

Patronul firmei Valdus, Nicolae Gavrilescu, ne-a invitat în teren pentru a ne demonstra cã vina nu-i apartine în totalitate. „Sînt niste lucrãri care nu se pot face bãtînd din palme. A mai dat si ploaia, dar asta-i treaba. S-a cãrat balast acolo, s-a refãcut si locul va arãta altfel. Sãptãmîna viitoare se asfalteazã. Nu sîntem noi vinovati cã a plouat atît timp. Toatã instalatia de dedesubt e «varzã». S-a înlocuit acolo si un cablu, iar domnul Bojescu stie treaba asta. Am avut într-adevãr o întîlnire cu domnul primar. Eu n-am auzit nimic despre faptul cã primãria va trimite documente la ANRMAP pentru ceea ce spuneti dumneavoastrã cã se face o «Carte neagrã» a constructorilor. Nu stiu cine are interesul sã spunã cã doar constructorii sînt vinovati. Eu vã întreb pe dumneavoastrã dacã ati locui acolo si afarã ar fi plouat si pe acolo n-a fost niciodatã asfalt, cum ar arãta locul? Ce vreti sã facem si noi? Punctul meu de vedere este cã se va usca locul dacã nu mai ploua si se va circula absolut normal, iar sãptãmîna viitoare vom rezolva lucrurile. Degeaba sînt doar eu arãtat cu degetul cã nu lucrez numai eu acolo. Sã fie clare lucrurile - acolo lucreazã, în asociere, firmele Valdus, Darcons si Vlanda. Toatã lumea sapã acolo, nu numai Gavrilescu. Eu sînt de acord sã trag ponoasele mele, dar si restul sã le tragã, pentru cã nu numai eu sînt vinovat“, s-a plîns administratorul firmei Valdus. Valoarea totalã a lucrãrilor din Lotul 4 PIDU, din care fac parte strãzile Panaite Donici, Alexandru cel Bun, Vasile Alecsandri, Sucedava, Ion Ionescu de la Brad, Bradului, Bucegi si Stejarilor se ridicã la 8,76 milioane lei. Contactat telefonic, administratorul firmei Vlanda, Aurel Roman, ne-a declarat cã responsabilitatea pentru calitatea lucrãrilor este exclusiv a subcontractorului, firma Valdus. „N-am eu de ce da nici un fel de explicatii. De lucrat a lucrat în subantreprizã doar Valdus. N-are decît sã rãspundã el sau «vremea» dacã spuneti cã a declarat cã aceasta este de vinã“, ne-a rãspuns, la telefon, Aurel Roman. Romicã Rotaru, patronul firmei Darcons a precizat faptul cã firma pe care o administreazã nu are treabã decît cu PIDU 1 si nu cu PIDU complementar contractat de Vlanda si luat în subantreprizã de Valdus. Primarul Laurentiu Leoreanu a afirmat cã, în urma întîlnirii cu reprezentantii constructorilor, li s-a spus clar cã au termen o sãptãmînã sã refacã lucrãrile si sã le aducã la standardele de calitate impuse de un asemenea proiect, în caz contrar urmînd sã le fie retinutã garantia. Nemultumit a rãmas edilul si de calitatea lucrãrilor de pe PIDU complementar, în aceastã categorie aflîndu-se cea de pe Panaite Donici si Stejarilor, de care am vorbit si noi.

Articol afisat de 1674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective