Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2013
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

URS´┐ŻRESCU CU BANII SI „MORTU-I VINOVAT“

• un tragic eveniment arat´┐Ż c´┐Ż una din firmele actualului deputat Dorinel Urs´┐Żrescu a folosit muncitori f´┐Żr´┐Ż forme legale • unul dintre ei, inginerul Constantin Musteat´┐Ż, si-a pierdut viata ´┐Żntr-un accident petrecut la Rotunda • sotia defunctului afirm´┐Ż c´┐Ż acesta lucra f´┐Żr´┐Ż carte de munc´┐Ż la E 85 Impex SRL • inspectorii de munc´┐Ż au confirmat acest aspect si au dispus sanctionarea angajatorului cu suma de 3.000 de lei •

Banii nu au miros, spune o vorb´┐Ż str´┐Żveche, care ´┐Żntr-o traducere aproximativ´┐Ż ar ´┐Żnsemna c´┐Ż nu conteaz´┐Ż mijloacele folosite prin care unii produc profit. Mai trist este c´┐Ż ´┐Żn goana dup´┐Ż bani, unii uit´┐Ż de lege si respectarea ei, iar de suferit au, de regul´┐Ż, cei care doresc s´┐Ż c´┐Żstige o p´┐Żine ´┐Żn mod cinstit. Cam asta i s-a ´┐Żnt´┐Żmplat unui inginer romascan, care si-a pierdut viata pe un santier deschis de una dintre firmele ce apartin deputatului PNL de Neamt, Dorinel Urs´┐Żrescu. Constantin Musteat´┐Ż a murit ´┐Żntr-un accident de munc´┐Ż, ´┐Żnregistrat ´┐Żn noiembrie 2010, pe raza satului Rotunda, comuna Doljesti. Incidentul a fost trecut sub t´┐Żcere de autorit´┐Żti, iar faptul c´┐Ż la mijloc a fost implicat´┐Ż o firm´┐Ż ce apartine unui politician cunoscut nu ne face s´┐Ż credem dec´┐Żt c´┐Ż a fost vorba de o sc´┐Żpare din partea celor ´┐Żns´┐Żrcinati s´┐Ż coordoneze activitatea cu presa. Cert este c´┐Ż ´┐Żn momentul ´┐Żn care a fost accidentat mortal de o autobasculant´┐Ż, Constantin Musteat´┐Ż lucra f´┐Żr´┐Ż forme legale la o societate ce apartine familiei deputatului nemtean Dorinel Urs´┐Żrescu. Pentru acest lucru, inspectorii de la ITM au sanctionat firma cu 3.000 de lei. ´┐Żn acelasi timp au fost acordate alte 9 sanctiuni contraventionale pentru neregulile constatate, valoarea total´┐Ż a amenzilor fiind de 33.000 de lei. Dosarul finalizat de cei de la ITM a fost transmis Parchetului de pe l´┐Żng´┐Ż Judec´┐Żtoria Roman ´┐Żn vederea continu´┐Żrii cercet´┐Żrilor pentru latura penal´┐Ż a lucrurilor. „La momentul producerii accidentului, respectiv 13 noiembrie 2010, ora 7,42, am fost anuntati de organele politie care au ajuns primele la fata locului. Atunci inspectorul sef a dispus ca o echip´┐Ż de inspectori de munc´┐Ż s´┐Ż verifice preliminar situatia. Dosarul a fost finalizat si ´┐Żnaintat Inspectiei Muncii la Bucuresti spre avizare. Dup´┐Ż avizare, caracterul accidentului fiind de munc´┐Ż, dosarul ´┐Żn original a fost trimis Parchetului de pe l´┐Żng´┐Ż Judec´┐Żtoria Roman pentru a se cerceta eventualele fapte penale. La finalizarea dosarului de c´┐Żtre inspectorii de munc´┐Ż s-au stabilit sanctiuni contraventionale pentru angajatorii din zona locului ´┐Żn care s-a produs acel eveniment. Au fost aplicate 10 sanctiuni ´┐Żn cuantum de 36.000 lei. Persoana decedat´┐Ż presta activitatea la un angajator, f´┐Żr´┐Ż a avea ´┐Żntocmite formele legale legale. Pentru asta, firma angajatoare a fost amendat´┐Ż cu 3.000 de lei. ´┐Żn cadrul cercet´┐Żrii efectuate la fata locului s-au stabilit si alte deficiente pe care inspectorii de munc´┐Ż au obligatia s´┐Ż le constate si s´┐Ż le sanctioneze. ´┐Żn opinia noastr´┐Ż, vina producerii acestui accident a avut la baz´┐Ż mai multi cumuli de factori. Este clar c´┐Ż s-a constatat munc´┐Ż la negru si s-au aplicat sanctiuni contraventionale ´┐Żn sensul ´┐Żsta“, a declarat Neculai H´┐Żrlea, purt´┐Żtorul de cuv´┐Żnt al ITM Neamt.

Procurorii au dat NUP

Dosarul ajuns pe m´┐Żna procurorilor romascani a fost solutionat de c´┐Żtre acestia cu ne´┐Żnceperea urm´┐Żririi penale (NUP). Nemultumit´┐Ż, Lucia Musteat´┐Ż, sotia victimei, a depus pl´┐Żngere ´┐Żn instant´┐Ż ´┐Żmpotriva rezolutiei procurorului. ´┐Żn decizia anchetatorilor, considerat´┐Ż netemeinic´┐Ż si nelegal´┐Ż de c´┐Żtre Lucia Musteat´┐Ż se arat´┐Ż c´┐Ż Florin Dianu, soferul care conduce autobasculanta implicat´┐Ż ´┐Żn accident, nu se face vinovat de ucidere din culp´┐Ż. Un cuv´┐Żnt greu de spus ´┐Żn acest sens l-a avut si expertiza tehnic´┐Ż efectuat´┐Ż ´┐Żn cauz´┐Ż. ´┐Żn material se aminteste faptul c´┐Ż inginerul Musteat´┐Ż nu lucra cu carte de munc´┐Ż si c´┐Ż fusese solicitat ´┐Żn santier pentru a corecta anumite erori care se puteau produce la ridicarea unui dig. ´┐Żn pl´┐Żngerea ´┐Żnaintat´┐Ż instantei de judecat´┐Ż, Lucia Musteat´┐Ż si-a ar´┐Żtat nemultumirea fat´┐Ż de decizia procurorilor, afirm´┐Żnd c´┐Ż: „inginerul Musteat´┐Ż nu a fost solicitat ´┐Żn santier doar pentru o corectur´┐Ż legat´┐Ż de lucr´┐Żrile la dig sau era pieton, asa cum se arat´┐Ż ´┐Żn expertiza tehnic´┐Ż auto, ci lucra efectiv pe santier de dimineat´┐Ż p´┐Żn´┐Ż sear´┐Ż si, de cele mai multe ori s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż si duminic´┐Ż, except´┐Żnd zilelele ploioase, pentru c´┐Ż lucrarea de subdiguire a r´┐Żului Siret trebuia terminat´┐Ż ´┐Żn c´┐Żt mai scurt timp. Aceste aspecte pot fi confirmate prin verificarea condicii de prezent´┐Ż dac´┐Ż exist´┐Ż, a documentelor semnate de victim´┐Ż sau prin audirerea altor martor dec´┐Żt cei interesati ´┐Żn cauz´┐Ż (...) Cu privire la organizarea de santier, din ´┐Żnscrisurile aflate la dosar, din documentele de la dosarul cauzei, au rezultat numeroase deficiente de organizare, drept dovad´┐Ż responsabilii au fost sanctionati contraventional de ITM.
Din cercet´┐Żrile efectuate de inspectorii ITM nu rezult´┐Ż c´┐Ż erau ´┐Żncheiate protocoale cu privire la organizarea santierelor, cum au fost f´┐Żcute angaj´┐Żrile si dac´┐Ż exist´┐Ż o metodologie de lucru cu prezenta anajatilor. Dup´┐Ż producerea accidentului au fost prezentate la ITM mai multe documente, probabil ´┐Żncheiate ulterior de (...) ´┐Żncadrat´┐Ż la E 85 Impex SRL, pentru a se ´┐Żncerca sc´┐Żparea de r´┐Żspundere a persoanelor vinovate. Magistratii au respins pl´┐Żngerea Luciei Musteat´┐Ż, stabilind c´┐Ż solutia procurorilor a fost legal´┐Ż.

„Ghiveci“ de Rotunda

Inginerul Musteat´┐Ż, din spusele sotiei sale, lucra la E 85 Impex SRL f´┐Żr´┐Ż forme legale, ´┐Żns´┐Ż la Rotunda executa lucr´┐Żri o alt´┐Ż societate din portofoliul familiei Urs´┐Żrescu. Este vorba de Motero SRL care a intrat ´┐Żn ecuatia de la Rotunda cel putin ´┐Żn conditii ciudate. Firma a ajuns s´┐Ż execute lucrarea ´┐Żntr-un contract care nu prea putea fi subcontractat. Necesitatea acestor lucr´┐Żri a ap´┐Żrut ´┐Żn urma inundatiilor provocate de Siret ´┐Żn 2010. Administratia National´┐Ż Apele Rom´┐Żne a atribuit atunci f´┐Żr´┐Ż licitatie public´┐Ż, pe motiv de situatie de urgent´┐Ż, un contract ´┐Żn valoare de 13.594.925,12 lei firmei SC Constructii ´┐Żn Transporturi Bucuresti SA. ´┐Żn anuntul postat pe SEAP se preciza foarte clar c´┐Ż respectivul contract nu putea fi subcontractat. Atribuirea contractului s-a f´┐Żcut ´┐Żn august 2010, finantarea fiind asigurat´┐Ż de Ministerul Mediului. Contractul prevedea „executia de lucr´┐Żri destinate prevenirii, ´┐Żnl´┐Żtur´┐Żrii si/sau diminu´┐Żrii efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase ´┐Żn perioada iunie-iulie 2010 - Lucr´┐Żri de ´┐Żndiguire a r´┐Żului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruienesti, comuna Doljesti, judetul Neamt - tronsonul mal st´┐Żng km 0-km 3+300. Motero SRL nu a fost singura firm´┐Ż care a participat la aceast´┐Ż lucrare. De exemplu, soferul care l-a accidentat mortal pe inginerul Musteat´┐Ż lucra la o societate din Iasi. Contactat telefonic, deputatul Urs´┐Żrescu si-a amintit cu greu de evenimentul tragic din noiembrie 2010 si a refuzat s´┐Ż comenteze cazul, suger´┐Żndu-ne s´┐Ż lu´┐Żm leg´┐Żtura cu administratorul firmei din acea perioad´┐Ż. „Este o chestiune veche, care a fost clarificat´┐Ż la vremea respectiv´┐Ż de c´┐Żtre toate institutiile statului. Pentru mai multe detalii, sunati-l pe administratorul firmei, pentru c´┐Ż nu aveam eu aceast´┐Ż functie“, a declarat Dorinel Urs´┐Żrescu, recunosc´┐Żnd totusi c´┐Ż la societatea respectiv´┐Ż era actionar. Rezum´┐Żnd, un om a murit, s-au dat c´┐Żteva sanctiuni modice si nimeni nu-i vinovat. V´┐Ż l´┐Żs´┐Żm de dumneavoastr´┐Ż, cititorii Monitorului, s´┐Ż trageti concluzii si s´┐Ż deliberati pe marginea acestui caz: e sau nu vinov´┐Żtie? Sau, la fel ca ´┐Żn alte multe spete, „mortu-i vinovat“.

Articol afisat de 1826 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective