Copiii de la „Nicu Albu“, „flãmînzi, dar sãnãtosi“
• ieri nu s-a mai înregistrat nici un incident de pe urma toxiinfectiei alimentare înregistrate la jumãtatea sãptãmînii, dar nici nu li s-a mai dat mîncare copiilor • marti se va decide dacã firma de catering va mai furniza masa de prînz sau va fi schimbatã • Dupã o zi furtunoasã, ieri a fost liniste la Scoala Nicu Albu din Piatra Neamt si doar 3 copii au mai acuzat stãri de vomã, diaree sau greatã de pe urma focarului epidemic înregistrat. E drept cã nici mîncare de la firma de catering care le asigurã prînzul de la începutul anului scolar nu au mai primit, stare care se va mentine cel putin pînã marti, 23 aprilie. Ieri dimineatã, dupã ce prin instalatia de sonorizare din scoalã s-a auzit imnul national, directorul Romita Tiglea Lupascu i-a anuntat pe copii cã nu vor primi mîncare gãtitã la prînz timp de cîteva zile, chiar dacã urmeazã programul step by step, adicã rãmîn zilnic în scoalã pînã la ora 16, iar la amiazã ar trebui sã primeascã o masã caldã. „Le-am spus tuturor elevilor cã în scoala noastrã preferãm sã avem copii flãmînzi, dar sãnãtosi, decît sãtui si bolnavi si i-am rugat sã le cearã pãrintilor sã le punã un pachetel pentru prînz. De asemenea am stabilit cu cîtiva membri ai Asociatiei de pãrinti din scoalã ca marti, 23 aprilie, la ora 17, sã ne întîlnim cu reprezentantii firmei de catering si cu specialisti de la Directia de Sãnãtate Publicã sã analizãm situatia înregistratã. Pînã atunci vom avea rezultate la toate probele luate de cãtre cei de la DSP, pentru a vedea dacã vina producerii acestui incident nedorit este a firmei de catering. Pentru cã în acest moment nu existã o certitudine legatã de cine se face vinovat, am suspendat serviciile de masã. Nu puteam rezilia contractul pentru cã nu se stie exact cum stau lucrurile. Dar dupã ce vom avea rezultatele analizelor, Asociatia de pãrinti va lua o decizie în privinta viitorului asigurãrii acestui serviciu pentru copiii de la clasele de step by step“, a declarat directorul Romita Tiglea Lupascu. Specialistii de la DSP cred cã la începutul sãptãmînii viitoare vor sti exact de ce s-au îmbolnãvit copiii. „Vineri doar 3 copii au mai acuzat simptome, iar 27 au rãmas acasã, pãrintii preferînd sã-i supravegheze la domiciliu. Copilasul care a ajuns la spital este la internare de zi, el fiind rehidratat prin perfuzii. Mama a preferat acest tratament dat fiind faptul cã este un copil mai slãbut care a mai avut în antecedente episoade diareice. Am luat probe si de pe bancurile de lucru ale firmei de catering, si de la personal, dar si de la scoalã si sperãm ca pînã luni sã stim exact cine se face vinovat de situatie. Cert este cã a fost un episod de toxiinfectie alimentarã care ar fi trebuit sã nu se petreacã, mai ales într-o unitate de învãtãmînt“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP.
|