Copiii de la „Nicu Albu“, „flămînzi, dar sănătosi“
• ieri nu s-a mai înregistrat nici un incident de pe urma toxiinfectiei alimentare înregistrate la jumătatea săptămînii, dar nici nu li s-a mai dat mîncare copiilor • marti se va decide dacă firma de catering va mai furniza masa de prînz sau va fi schimbată • După o zi furtunoasă, ieri a fost liniste la Scoala Nicu Albu din Piatra Neamt si doar 3 copii au mai acuzat stări de vomă, diaree sau greată de pe urma focarului epidemic înregistrat. E drept că nici mîncare de la firma de catering care le asigură prînzul de la începutul anului scolar nu au mai primit, stare care se va mentine cel putin pînă marti, 23 aprilie. Ieri dimineată, după ce prin instalatia de sonorizare din scoală s-a auzit imnul national, directorul Romita Tiglea Lupascu i-a anuntat pe copii că nu vor primi mîncare gătită la prînz timp de cîteva zile, chiar dacă urmează programul step by step, adică rămîn zilnic în scoală pînă la ora 16, iar la amiază ar trebui să primească o masă caldă. „Le-am spus tuturor elevilor că în scoala noastră preferăm să avem copii flămînzi, dar sănătosi, decît sătui si bolnavi si i-am rugat să le ceară părintilor să le pună un pachetel pentru prînz. De asemenea am stabilit cu cîtiva membri ai Asociatiei de părinti din scoală ca marti, 23 aprilie, la ora 17, să ne întîlnim cu reprezentantii firmei de catering si cu specialisti de la Directia de Sănătate Publică să analizăm situatia înregistrată. Pînă atunci vom avea rezultate la toate probele luate de către cei de la DSP, pentru a vedea dacă vina producerii acestui incident nedorit este a firmei de catering. Pentru că în acest moment nu există o certitudine legată de cine se face vinovat, am suspendat serviciile de masă. Nu puteam rezilia contractul pentru că nu se stie exact cum stau lucrurile. Dar după ce vom avea rezultatele analizelor, Asociatia de părinti va lua o decizie în privinta viitorului asigurării acestui serviciu pentru copiii de la clasele de step by step“, a declarat directorul Romita Tiglea Lupascu. Specialistii de la DSP cred că la începutul săptămînii viitoare vor sti exact de ce s-au îmbolnăvit copiii. „Vineri doar 3 copii au mai acuzat simptome, iar 27 au rămas acasă, părintii preferînd să-i supravegheze la domiciliu. Copilasul care a ajuns la spital este la internare de zi, el fiind rehidratat prin perfuzii. Mama a preferat acest tratament dat fiind faptul că este un copil mai slăbut care a mai avut în antecedente episoade diareice. Am luat probe si de pe bancurile de lucru ale firmei de catering, si de la personal, dar si de la scoală si sperăm ca pînă luni să stim exact cine se face vinovat de situatie. Cert este că a fost un episod de toxiinfectie alimentară care ar fi trebuit să nu se petreacă, mai ales într-o unitate de învătămînt“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP.
|