Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Locato vrea să scape  de „mortul“ din casă

Locato vrea să scape de „mortul“ din casă

• din 121 de centrale termice de bloc a început să se scoată instalatia electrică • desi angajatii stiu că de la 1 mai nu mai au serviciu, conducerea societătii sustine că încă nu s-a luat o decizie finală n

Situatia societătii Locato Piatra Neamt este tot mai grea si sansele de redresare tot mai mici. Zilele trecute, conducerea unitătii a cerut de la E.ON să întrerupă furnizarea energiei electrice către aproape toate centralele termice de bloc din oras. Cerere care s-a pus în practică începînd de joi, 25 aprilie, cînd a început să se scoată instalatiile interioare. Conform documentului trimis de la Piatra către furnizorul de electricitate, s-a reziliat contractul în cazul a 121 de centrale. După cum a declarat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvînt al societătii Locato, s-a făcut această cerere pentru că E.ON factura lună de lună un consum estimat care nu mai putea fi achitat. „Este vorba despre niste puncte de consum pe care nu le-am mai folosit si pentru care am cerut rezilierea. Practic urmărim să mai stopăm niste facturi care ni se emiteau lunar. Este vorba despre centralele termice care au fost scoate din sistemul SACET prin două hotărîri ale CL Piatra Neamt“, a declarat Cosmin Grădinaru. Dovada scoaterii definitive din uz a respectivelor puncte termice dă fiori reci celor 36 de angajati pe care îi mai are Locato, cu atît mai mult cu cît au aflat că de pe 1 mai cam rămîn fără loc de muncă. Cum e si firesc, oamenii sînt supărati pentru că o astfel de veste le-ar fi trebuit dată cu ceva vreme înainte de a se petrece, pentru a avea timp să se reorienteze. Conducerea de la Locato sustine că închiderea nu se va produce chiar asa repede, în cîteva zile, si că se analizează planul de reorganizare. „În această perioadă se analizează modificarea planului de reorganizare, să vedem ce măsuri trebuie luate si ce se poate face pentru salariati. Termenul de 1 mai nu e oficial pentru desfiintarea unor locuri de muncă, dar nici nu pot să precizez altul“, a mai spus Grădinaru.

În iarnă, Locato a mai încălzit cam un colt de cartier

În această iarnă, Locato a încălzit circa 4.000 de apartamente, dar e riscant să se dea asigurări că la viitoarea se va mai întîmpla asa ceva. Spun oficialii că un cuvînt important îl are de spus primăria pietreană, dar cîtă vreme sistemul centralizat de termoficare a devenit indiferent pentru zeci de mii de familii din oras, iar debransările continuă, e greu de crezut că Locato va mai reveni la viată. Asta cu atît mai mult cu cît societatea este îngenunchiată de datorii si din vara lui 2012 a cerut intrarea în insolventă. La sfîrsitul lui ianuarie 2013, prin hotărîre de CL, Locato a dat municipalitătii 83 de centrale termice, pentru a scăpa de plătit taxele fiscale si redeventa către administratia locală. Toate cele 83 de centrale au rămas fără nici un client, asa că li s-au pus sigilii si au intrat în avutia primăriei, drept bunuri de retur. Următorul pas a fost ca primăria să le dea înapoi la Locato, dar doar pentru a le asigura paza.
În acest moment, în Piatra Neamt mai functionează 30 de astfel de centrale de cvartal, la care au mai rămas racordati beneficiari în toate cartierele orasului. Cele care au sigiliu pe ele rămîn la dispozitia autoritătilor din alte judete, în speranta că printr-o localitate sistemul de termoficare de acest gen va functiona si va fi nevoie de piese de schimb, care să fie luate din centralele din Piatra Neamt. Sau poate Primăria Piatra Neamt va identifica o altă solutie pentru valorificarea acestor bunuri ori va apărea vreun investitor care va simti că din sistemul de termoficare din orasul de sub poalele Pietricicăi se va putea face o afacere. Reteaua de centrale termice de cvartal a apărut în Piatra Neamt în 2007. Sistemul a functionat pînă în 2010, desi de prin 2000, an de an a scăzut numărul clientilor la agentul termic în sistem centralizat. Pe multi i-au mai tinut legati la retea subventiile care se acordau la plata căldurii, unele venite de la bugetul statului si altele de la bugetul local, astfel încît încălzirea unei locuinte cu energie termică de la sistemul centralizat era mult mai ieftină decît dacă era folosită o centrală termică proprie. Din 2010, prin ordonantă de guvern s-au sistat subventiile care se acordau de la stat, astfel că oamenii s-au trezit că nu li se mai plăteste 45% din valoarea gigacaloriei, asa cum se întîmpla înainte de aparitia acestei prevederi. Aceasta a fost lovitura de gratie primită de sistemul termic, pentru că pietrenilor care beneficiau de el nu le-a mai convenit să plătească încălzirea la pretul real. Cum Locato luase în primire întreg sistemul, din 2010 s-a trezit cu „mortul în casă“. Locato este într-o situatie deloc simplă, avînd datorii de nivelul a 1,5 milioane de lei către E.ON, în contul gazului metan si al curentului electric consumat.

Articol afisat de 2063 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective