Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Locato vrea sã scape  de „mortul“ din casã

Locato vrea sã scape de „mortul“ din casã

• din 121 de centrale termice de bloc a început sã se scoatã instalatia electricã • desi angajatii stiu cã de la 1 mai nu mai au serviciu, conducerea societãtii sustine cã încã nu s-a luat o decizie finalã n

Situatia societãtii Locato Piatra Neamt este tot mai grea si sansele de redresare tot mai mici. Zilele trecute, conducerea unitãtii a cerut de la E.ON sã întrerupã furnizarea energiei electrice cãtre aproape toate centralele termice de bloc din oras. Cerere care s-a pus în practicã începînd de joi, 25 aprilie, cînd a început sã se scoatã instalatiile interioare. Conform documentului trimis de la Piatra cãtre furnizorul de electricitate, s-a reziliat contractul în cazul a 121 de centrale. Dupã cum a declarat Cosmin Grãdinaru, purtãtor de cuvînt al societãtii Locato, s-a fãcut aceastã cerere pentru cã E.ON factura lunã de lunã un consum estimat care nu mai putea fi achitat. „Este vorba despre niste puncte de consum pe care nu le-am mai folosit si pentru care am cerut rezilierea. Practic urmãrim sã mai stopãm niste facturi care ni se emiteau lunar. Este vorba despre centralele termice care au fost scoate din sistemul SACET prin douã hotãrîri ale CL Piatra Neamt“, a declarat Cosmin Grãdinaru. Dovada scoaterii definitive din uz a respectivelor puncte termice dã fiori reci celor 36 de angajati pe care îi mai are Locato, cu atît mai mult cu cît au aflat cã de pe 1 mai cam rãmîn fãrã loc de muncã. Cum e si firesc, oamenii sînt supãrati pentru cã o astfel de veste le-ar fi trebuit datã cu ceva vreme înainte de a se petrece, pentru a avea timp sã se reorienteze. Conducerea de la Locato sustine cã închiderea nu se va produce chiar asa repede, în cîteva zile, si cã se analizeazã planul de reorganizare. „ÃŽn aceastã perioadã se analizeazã modificarea planului de reorganizare, sã vedem ce mãsuri trebuie luate si ce se poate face pentru salariati. Termenul de 1 mai nu e oficial pentru desfiintarea unor locuri de muncã, dar nici nu pot sã precizez altul“, a mai spus Grãdinaru.

În iarnã, Locato a mai încãlzit cam un colt de cartier

În aceastã iarnã, Locato a încãlzit circa 4.000 de apartamente, dar e riscant sã se dea asigurãri cã la viitoarea se va mai întîmpla asa ceva. Spun oficialii cã un cuvînt important îl are de spus primãria pietreanã, dar cîtã vreme sistemul centralizat de termoficare a devenit indiferent pentru zeci de mii de familii din oras, iar debransãrile continuã, e greu de crezut cã Locato va mai reveni la viatã. Asta cu atît mai mult cu cît societatea este îngenunchiatã de datorii si din vara lui 2012 a cerut intrarea în insolventã. La sfîrsitul lui ianuarie 2013, prin hotãrîre de CL, Locato a dat municipalitãtii 83 de centrale termice, pentru a scãpa de plãtit taxele fiscale si redeventa cãtre administratia localã. Toate cele 83 de centrale au rãmas fãrã nici un client, asa cã li s-au pus sigilii si au intrat în avutia primãriei, drept bunuri de retur. Urmãtorul pas a fost ca primãria sã le dea înapoi la Locato, dar doar pentru a le asigura paza.
ÃŽn acest moment, în Piatra Neamt mai functioneazã 30 de astfel de centrale de cvartal, la care au mai rãmas racordati beneficiari în toate cartierele orasului. Cele care au sigiliu pe ele rãmîn la dispozitia autoritãtilor din alte judete, în speranta cã printr-o localitate sistemul de termoficare de acest gen va functiona si va fi nevoie de piese de schimb, care sã fie luate din centralele din Piatra Neamt. Sau poate Primãria Piatra Neamt va identifica o altã solutie pentru valorificarea acestor bunuri ori va apãrea vreun investitor care va simti cã din sistemul de termoficare din orasul de sub poalele Pietricicãi se va putea face o afacere. Reteaua de centrale termice de cvartal a apãrut în Piatra Neamt în 2007. Sistemul a functionat pînã în 2010, desi de prin 2000, an de an a scãzut numãrul clientilor la agentul termic în sistem centralizat. Pe multi i-au mai tinut legati la retea subventiile care se acordau la plata cãldurii, unele venite de la bugetul statului si altele de la bugetul local, astfel încît încãlzirea unei locuinte cu energie termicã de la sistemul centralizat era mult mai ieftinã decît dacã era folositã o centralã termicã proprie. Din 2010, prin ordonantã de guvern s-au sistat subventiile care se acordau de la stat, astfel cã oamenii s-au trezit cã nu li se mai plãteste 45% din valoarea gigacaloriei, asa cum se întîmpla înainte de aparitia acestei prevederi. Aceasta a fost lovitura de gratie primitã de sistemul termic, pentru cã pietrenilor care beneficiau de el nu le-a mai convenit sã plãteascã încãlzirea la pretul real. Cum Locato luase în primire întreg sistemul, din 2010 s-a trezit cu „mortul în casã“. Locato este într-o situatie deloc simplã, avînd datorii de nivelul a 1,5 milioane de lei cãtre E.ON, în contul gazului metan si al curentului electric consumat.

Articol afisat de 2411 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective