Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Stai... pe-aproape!“

In memoriam, din testamentul lui Viorel Tudose

Mai ales netuns îmi era drag omul ăsta mare, înalt, leonin, săgalnic, ales. Cu vorbă domoală, cu sclipiri de inteligentă în ochi, de care trebuie să te feresti ca de arcul electic. Ne tutuiam într-un mod ciudat, folosind pluralul de politete în glumă: „...sunt caporal Viorel Tudose, rog ordonati!“, iar acestea fiind zise, el era generalul de la Ceahlăul, se ridica din peisajul biroului său cu fundal de sobă de teracotă, îti întindea mîna lui mare, mîna unui ins mare, spătos, adevărat, un bărbat care a pus în dificultate, numai existînd, tot felul de piticanii, iar dacă el te considera prieten, apăsa butonul de la interfon pentru a-l suna pe domnul Puiu: „Domnuă' Puiu? Tudose sînt“. „Stiu, sefuă'“. „Un mezamplas, dacă nu te superi“. Instantaneu, apărea în usa biroului acest domnă' Puiu cu o tavă, sticla cu vin si două pahare curate, dar si cu un prosop obosit, atîrnat pe antebrat, care se dorea a fi si elegant si la misto, în spiritul jocului impus de patron. „Altceva mai doreste domnii?“ întreabă atunci patronul locantei de la parter, intitulată „Arte/Meserii“. „Da, zicea atunci Viorel Tudose, da“. El făcîndu-se scufundat (sau chiar fiind) în niste texte de pe birou. Privindu-l pe domnu Puiu doar putin, peste ramele ochelarilor: „Da, mai dorim: Stai... pe-aproape!“. Normal, domnuă' Puiu stătea mereu pe aproape. Astfel s-au petrecut multe zile din săptămâni si din ani, în care m-am bucurat de găzduirea în imensul birou al patronului de la Ceahlăul, niste după-amiezi trecute prin toate anotimpurile, niciodată plicticoase, mereu surprinzătoare, eu făcînd acolo un ziar anexă, o publicatie decentă a Politiei, o chestie de proximitate, la tipografia si redactia lor. Iar la „Arte@Meserii“, la parter, acolo rîdeam cu lacrimi. Întotdeauna era un regal. Acolo se făcea, în fapt ‚ Ceahlăul, acolo si în mintea de sub pletele leonine, netunse ale lui Viorel Tudose. Mîncam acolo improvizatii, conserve de fasole cu cîrnati, castraveti murati, chestii făcute de domnuă' Puiu, acolo era tras si un telefon, la care răspundea Viorel Tudose, acolo se aranjau paginile. Acolo si în biroul lui cu sobă de teracotă. Un general care le stia pe toate. Un general căruia i-a plăcut să trăiască si care era binecuvîntat cu ghinionul generozitătii native. S-a dăruit, a dăruit, dar a si trăit asa cum a vrut el. Un bărbat adevărat.
Iar dacă cineva spune despre el că a fost „un om de presă cum n-a fost altul pe la Neamt“, înseamnă că stie ce spune. El stă pe-aproape, că poate, cîndva, mai devreme sau mai tîrziu, gazetăria va fi asa cum era sub părul lui netuns, leonin. Nihil novi sub sole. Poate, gazetarul imediat următor va fi un ins mare, destept, cult, cu simtul umorului, generos, cu simtul realitătii. Nu încrîncenat, meschin, incult, dorind să încalece realitatea. Bădia a lăsat un testament în care recunoaste că a fost un risipitor, că si-a trăit viata asa cum a vrut el, dar care, la fel, stia că nu toti au har, nu toti sînt înalti si frumosi cum a fost el, că nu toti dintre cei care vor să fie, pot fi gazetari. „O chestie de putirintă“, cum ar zice el, fiind printre noi, privindu-ne. Stai pe-aproape!

Articol afisat de 1854 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective