Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Carte de gazetar - Viorel Tudose

Carte de gazetar - Viorel Tudose

Viorel Tudose a fost, în întreaga sa fiintã, un om de cuvînt si un om al cuvîntului. A fost gazetar. Este o meserie pe care, dacã o faci cu abnegatie, asa cum a fãcut-o el, te seacã de viatã. Toatã viata ta se duce, galopînd, în vietile altora, în întîmplãrile si în dramele lor. ÃŽnveti sã te uiti la oameni si sã încerci sã auzi si lucrurile pe care nu ti le spun. Sã le accepti mãrturiile, inclusiv omisiunea lucrurilor importante, astfel încît sã creezi, zi dupã zi, un fragil zid de hîrtie care va descrie, cît de curat poti fi tu, realitatea. Cu constiinta cã nimic nu e întreg sau perfect, dar cu întelegerea cã ai încercat. Viorel Tudose spunea despre gazetãrie cã este „o meserie de oase tari“. O meserie de oameni care iau bucata de viatã, o scriu, si apoi o duc la tipar. Tiparul de modã veche, imprimat în cartoane si plãci groase de plumb, ce-ti intrã în sînge si ti-l otrãvesc si astfel. Ne-a învãtat pe multi sã scriem. Nu cã n-am fi stiut sã punem cap la cap vorbe. Ne-a învãtat sã adunãm fapte cu acuratete si determinare si apoi sã tragem o unicã sirã, ca o lance, care sã sustinã textul, din toate acestea. Detaliile urma sã le iei si sã le adaugi cît sã dea culoare si viatã faptelor mari. Era aparent simplu. Era, în fapt, un exercitiu de reconstructie istovitor, în care te învãta, pas dupã pas, sã te îndoiesti si sã reverifici, sã îti fie teamã de forta vorbelor tale, sã reiei un fir pierdut si aparent neimportant în povestirea ta. Te învãta sã tai fraza, sã îi dai substantã si verb. Cît s-a putut, si aproape cît nu s-a putut, Viorel Tudose a fãcut gazetãrie adevãratã. Mai ales în acei ani ã'90, în care a existat atîta sperantã si în care jurnalismul nu era încã o afacere. ÃŽmpingea cu palmele mari, cu degete lungi, acele vorbe, ca pe usoare corãbii care construiau încã o cale pe mãrile zilei. Vedeai, în racursi, mãrile lumii cu toate rutele navelor-povesti, ghemul colorat al fiecãrui drum de apã si scopul sãu independent, precis. Iar noi eram acolo, cu el, învãtînd nu doar sã spunem povestea, ci si sã o asezãm printre celelalte, în contextul larg al mãrilor de cuvinte. Viorel Tudose avea acest dar. Fiinta aceea înaltã, subtire, cu ochi arzãtori de cãlugãr grec, în mîinile cãreia se miscau linistit pixuri, tigãri, povesti ale oamenilor, te fãcea sã vezi orizontul îndepãrtat pe care erau proiectate întîmplãrile imediate. Rãmãsese la Piatra Neamt, dar avea forta de-a arunca întîmplãri anodine pe fundaluri neasteptate. Gîndul lui tãios si abraziv sau duios, gonea, ca un condotier al ideii, cãtre oceanele pe care nu a mai apucat sã le vadã. Avea forta vitalã si fragilitatea pe care numai poetii le au. Asta l-a fãcut un gazetar strãlucit. Asta l-a si ucis. Acum ar fi spus, ca de obicei: „Tine-ti firea. Tine-ti sira“.

Decembrie 1989

A fost cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodatã. Sã-ti tii, cît poti, firea si sira spinãrii dreaptã, în scris si în viatã, chiar si atunci cînd sînt fracturate si adunate-mpreunã într-un bandaj de vorbe si fapte. Cînd l-am cunoscut, în decembrie 1989, chiar asta fãcea. Rãmãsese în ziar, la Ceahlãul, sã scoatã editia nouã, una dintre putinele din tarã, într-un moment incert si periculos. Asa a tinut ziarul Ceahlãul. Asa ne-a învãtat si pe noi. Era, desigur, un sfat neîndurãtor pe care si l-a aplicat sie însusi deseori, plãtind cu ziarul, cu viata, cu prietenii si cu ceea ce-a iubit. Era nesãbuit. Avea umor. Avea temeri. Era generos si neîncrezãtor. Putea fi crud sau prea dur. Putea fi timid. Era un fel de om-vînt, de o generozitate neverosimilã cu el însusi si cu ceilalti. Ridica în fiecare zi castele de hîrtie care se fãceau scrum chiar în cursul aceleiasi zile, în truda miraculoasã si sfîsietoare a mînuitorilor de cuvinte. Avea un surîs subtire pentru prosti si pentru închipuiti. Asa le zicea unora: „Niste închipuiti“. Niste oameni care nu ajungeau sã fie decît fantosele pozitiilor lor. Aceia simteau, fie si fãrã sã parã cã acceptã, tãisul ascuns sub domesticul „bãdie“. Cine si-a închipuit cã popularul „bãdie“ reprezenta egalizare, nivelare, amestec, tare mã tem cã s-a înselat. Dedesubt era Viorel Tudose, un domn cu mãnusa de zale a mintii, a educatiei si a acelui camion de cãrti, de care nici o imposturã nu putea trece. Un om cu adevãrat incomod. Avea aroganta bãieteascã a cavalerilor penei si mintii în fata cavalerilor pungii si ai culiselor nesfîrsite. Era constient cã jocul, pe lumea aceasta este, de regulã, în mîini care nu pretuiesc gîndul si pana, ci vor încerca mereu sã le sfarme. Cînd a renuntat la ziarul Ceahlãul cred cã Viorel Tudose a renuntat la ceva ce construise punînd în interior, ca pe un liant necesar, propria sa viatã. Ti se pot lua multe în lumea aceasta. Nu ti se poate lua ce ai visat si ai construit înlãuntrul tãu, ce ai dãruit altora sau i-ai învãtat, ce ai vãzut si ai înteles, oamenii pe care i-ai întîlnit si ti-au schimbat destinul. Speram cã nu ti se poate rãpi dreptul la cuvintele tale. O crudã naivitate, la vîrsta mea si în lumea în care trãim. Nu e nimic de reprosat celor care, într-un fel sau altul, i-au rãpit dreptul de a semna în ziarul în care si-a pus, zi dupã zi, cu bine si cu rãu, amprenta. Nu poti reprosa neomenia sau lipsa de întelegere. Este ca si cum ai reprosa cuiva cã e schiop, ghebos sau cã are sufletul strîmb. Viorel Tudose a construit alt ziar. A scris si la Monitorul. A scris poezii care anuntau cãlãtoria sa, sub umbra regalã a primãverii. A mai vorbit o vreme cu lumea si cu noi. Dar, în inima sa, el plecase.

Articol afisat de 1831 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA TUDOSE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective