Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ploaia scoate la ivealã nesimtirea

• în apa barajului de la Reconstructia plutesc mii de bidoane de plastic, cîrpe si crengi • ele au fost aduse de Cuiejdiul umflat de ploi si sînt dovada nesimtirii celor ce locuiesc în amonte • ieri, ploile au cauzat inundarea a 62 de case • n-a scãpat de furia puhoaielor nici beciul Mãnãstirii Agapia •

O crasã dovadã de necivilizatie, de nesimtire, poate fi vãzutã zilele acestea la Piatra Neamt, unde apa Cuiejdiului e presãratã cu mii de bidoane de plastic care se zbuciumã în vîltoarea mîlului care a pus stãpînire pe albie. Ca de fiecare datã cînd plouã, dar în special acum, cînd a plouat semnificativ, din amonte sînt aduse gunoaiele. Din pãcate, reziduurile parcã au fost aduse cu remorca si aruncate în pîrîu, atîta sînt de multe! Bidoane, cîrpe, scînduri, oale, crengi rupte de vînt sau de cei care au vrut sã toaleteze copacii si nu în ultimul rînd papuci - mai masivi, de iarnã, sau mai subtiri, de varã, orneazã luciul apei de la barajul de la fosta fabricã Reconstructia. Ieri, în zona Pietei Mari, lumea chiar se oprea fascinatã sã vadã o altã fatã a Cuiejdiului. Una murdarã, la propriu. Zidurile albiei, si asa neîntretinute si distruse de intemperii, întregeau o imagine sumbrã. Multã mizerie, o apã care mirosea puternic si gunoaie care se rostogoleau sau sãreau din mîl si fãceau rotiri în aer, pentru a ateriza din nou în „torent“. La vãrsarea în Bistrita, totul devenea si mai spectaculos, aceste gunoaie parcã intrînd în tamburul unei masini de spãlat, pentru cã erau luate în primire de apa mai mare, dar ceva mai curatã, si rostogolite mai cu fortã. Si dupã cîteva rotocoale de la confluentã, „zdrentele“ ieseau la suprafatã, în toatã spledoarea lor. ÃŽn zona poligonului, pe lîngã marginea drumului ce duce la Vãleni, cîtiva pescari, sãtuli de atîtea zile ploiase care i-au tinut în casã, au iesit sã vadã cum aratã locurile în care merg deseori sã se relaxeze. Si fiecare se arãta uimit de cîtã mizerie poate exista pe Bistrita, de cîtã lipsã de civilizatie si dispret fatã de mediu se manifestã în judet.

Noianul de gunoaie si noianul de flori

Pe malul Bistritei, cãtre Vãleni, vegetatia a explodat si cãptuseste orice locsor de pãmînt. Indiferente la bãltile în care sînt nevoite sã trãiascã, pîlcuri-pîlcuri de cimbrisor împrãstie un parfum aparte. Contrasteazã puternic cu mizeria din apã si parcã fiecare plantã îsi cere dreptul la viatã. Ici - colo, niste flori de un galben-soare impecabil se ridicã zvelte pe sub copacii care mãrginesc drumul. Un drum ca vai de el, pe care un microbuz cu cîtiva cãlãtori încercã sã-l rãzbatã si sã dea prin cît mai putine gropi. Pãdurea, întesatã si ea cu gunoaie lãsate la voia înîtmplãrii de unii si altii, se bucurã de o geanã de soare ce se iteste între douã ploi. Pãsãrelele parcã acum si-au decoperit graiul si se întrec în cîntecele lor armonioase. Pescarii care veniserã în recunoastere vorbesc între ei despre niste monturi... Apoi apa aduce o plapumã rosie, care se lasã vãzutã partial. Se opresc brusc din vorbit de-ale lor si se alarmeazã cã ar putea fi spinarea unui om. Simtim si noi fiori reci pe spate, dar dupã cîteva clipe de spaimã rãsuflãm cu totii usurati, cãci vedem cã în apã e o plapumã care n-a mai trebuit unora. Nimeni nu mai zice nimic cã locul ei nu era acolo, bine cã nu era un om în apã! Lãsãm noianul de bidoane, oale si papuci sã înainteze în aval si constatãm cã din toatã aceastã imagine deplorabilã lipsesc elementele gratioase cu care ne-am obisnuit de cîsiva ani: lebedele cu penajul lor imaculat!

Oameni nãpãstuiti

Fiecare zi în care în judetul Neamt a plouat semnificativ a adus valul ei de nenorociri. Ieri, 7 iunie, de la ora 5 la 13, pe teritoriul judetului Neamt s-au semnalat precipitatii cu caracter torential, scurgeri de pe versanti, torenti, cresteri de debite si niveluri ce au afectat sapte localitãti din judet, în care 62 locuinte au fost inundate. Pînã ieri dupã amiazã apa s-a retras din cele mai multe dintre ele, rãmînînd sã bãlteascã în opt curti si trei beciuri. Unul dintre acesta este al Mãnãstirii Agapia. Pînã ieri dupã prînz, se desfãsuraserã cincisprezece misiuni de evacuare a apei din fîntîni, curti, beciuri; douã misiuni de monitorizare a cursului rîului Cracãu si o misiune de consolidare a malului rîului Cracãu la Slobozia, orasul Roznov.
Se asteaptã în continuare scurgeri importante pe versanti, torenti si pîraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rîuri din bazinele hidrografice Siret, Moldova si Bistrita, cu posibile depãsiri ale cotelor de atentie. Pentru limitarea si înlãturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase au actionat cadrele militare de la ISU, în comuna Bãltãtesti, sat Valea Seacã pentru evacuarea apei din trei fîntîni si intervin în în continuare în satul Slobozia, pentru consolidarea malului rîului Cracãu. Pompierii din Tîrgu Neamt au actionat în comuna Bãltãtesti, satul Valea Seacã, pentru evacuarea apei din trei gospodãrii (curti si beciuri), în Grumãzesti, pentru evacuarea apei din patru locuinte si un beci, în comuna Crãcãoani pentru evacuarea apei dintr-o locuintã, în sat Chiriteni din Hangu pentru degajarea unui arbore cãzut pe partea carosabilã si actioneazã în comuna Petricani (sat Tolici) pentru evacuarea apei din curti si în comuna Agapia, pentru evacuarea apei din beciul Mãnãstirii Agapia si din gospodãriile cetãtenilor. Prefectul si comandantul ISU Neamt monitorizeazã cursul Cracãului în zona Slobozia, orasul Roznov, luîndu-se mãsuri pentru consolidarea malului, în vederea prevenirii producerii inundatiilor în acea zonã. Specialisti din mai multe institutii au demarat procedura pentru evaluarea pagubelor produse de ploile din ultimele zile.

Articol afisat de 1919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective