Sansă la viată prin DSP
• bolnavii ce suferă de afectiuni incluse în programele nationale de sănătate pot fi trimisi în străinătate si de DSP • din păcate, numărul beneficiarilor este foarte mic • anul trecut un nemtean a primit 100.000 de euro pentru un transplant de măduvă •
Putini pacienti din judet stiu că în situatii disperate, în care nu pot obtine ajutor medical în tară, pot avea o sansă la viată cerînd sprijinul Directiei de Sănătate Publică. Această institutie, ca reprezentant al Ministerului Sănătătii în teritoriu, poate primi solicitări de finantare de la bolnavii inclusi în programe nationale care nu pot fi tratati în spitalele românesti. Pe de altă parte, lipsa banilor la nivel national face ca numărul celor care primesc astfel de avize să fie extrem de mic. În ultimii ani, programul mentionat a dat o reală sansă la viată mai multor pacienti din judet, afectati în special de boli ale sîngelui, oncologice sau neoncologice. Chiar anul trecut un nemtean a primit prin intermediul DSP o finantare de 100.000 de euro pentru a putea face un transplant de măduvă într-un spital din Israel, pacientul suferind de o formă gravă de leucemie. „În 2012 a fost aprobat un singur dosar, iar anul acesta nu avem nici unul. De altfel, si în anii anteriori numărul celor care primeau aprobarea pentru astfel de tratamente a fost extrem de redus, cam unul-două cazuri pe an. Noi primim toate documentele, dar aprobarea finală o dă Ministerul Sănătătii din fondurile alocate la nivel national. Adică nu există sume destinate special fiecărui judet, iar cum costurile unor astfel de tratamente sînt imense este explicabil numărul redus de pacienti care primesc avize favorabile“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt.
Sumele decontate pentru diferite boli tratate în străinătate variază de la cîteva zeci de mii de euro, pînă la 150.000 de euro si peste, costuri absolut inaccesibile pacientilor de rînd. Lista programelor care se finantează si se derulează prin Ministerul Sănătătii si Casa Natională de Asigurări de Sănătate a fost publicată la începutul anului. Sînt 13 programe disponibile care vizează prevenirea, supravegherea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile, promovarea sănătătii si a unui stil de viată sănătos, si alte 14 derulate prin casele judetene de asigurări de sănătate. Mai accesibile au fost tratamentele prin intermediul CJAS Neamt, prin celebrul formular E112. Anul trecut, de exemplu, 17 nemteni s-au tratat în străinătate cu ajutorul acestui formular, cei mai multi alegînd Austria, Germania sau Italia pentru a-si rezolva problemele medicale. Toti cei care au primit bani de la stat pentru tratamente în alte tări au fost nevoiti să întocmească dosare justificative extrem de voluminoase si s-au înarmat cu multă răbdare, pentru că lipsa banilor, dar si birocratia au făcut ca aprobările să vină după mult timp, uneori chiar prea tîrziu.
|