Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

GÃURI NEGRE MOSTENITE LA CJ

• inspectorii Curtii de Conturi au descoperit mai multe nereguli si au constatat rispirea banului public în perioada 2011-2012 • se reproseazã cã nu s-au colectat peste douã miliarde de lei vechi • la Centrul Carmen Saeculare au fost gãsite multe alte abateri în domeniul financiar • „Sînt dovezi cã atunci cînd am cerut sã se facã verificãri de cãtre Curtea de Conturi, am avut certitudinea cã sînt probleme“, a declarat presedintele CJ Neamt, Culitã Tãrâtã n

Controlul efectuat de Curtea de Conturi la Consiliul Judetean si la Centrul pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare a scos la ivealã multe nereguli care trebuie remediate în perioada urmãtoare.
„La Consiliul Judetean, cea mai gravã problemã se referã la stabilirea, evidentierea si urmãrirea încasãrii veniturilor, verificatorii precizînd în raportul de constatare cã organul fiscal nu s-a implicat suficient. (...) Unele primãrii nu au declarat toate încasãrile realizate din impozitarea mijloacelor de transport marfã cu masa totalã autorizatã egalã sau mai mare de 12 tone si implicit nu au virat cota de 40% aferetã acestor încasãri la bugetul judetean, iar alte institutii nu au declarat toate mijloacele de transport înmatriculate pe raza localitãtii, în vederea impozitãrii. Neurmãrirea si neaplicarea prevederilor legale a dus la diminuarea veniturilor bugetului judetului cu 219.336 de lei“, se precizeazã în raport. Curtea de Conturi a gãsit unele nereguli si la modul în care s-a derulat lucrarea de la garajul CJ, unde constructorul - SA Axa Impex SRL - a luat în calcul un procent mai mare fatã de limitele maxime admise la stabilirea cheltuielilor indirecte si a profitului. S-a calculat cã astfel a fost angajatã si utilizatã nejustificat suma de 4.142 lei. Probleme s-au identificat si la justificarea sumelor alocate prin contracte de finantare nerambursabilã. Controlorii au stabilit cã nu se justifica si nu era necesar sã se aloce 5.031 de lei cãtre unele fundatii si asociatii sportive.

Nereguli si la Carmen Saeculare

Dacã la CJ s-au descoperit sume care fie au fost date nejustificat, fie nu s-au încasat din purã nepãsare, la Carmen Saeculare acuzele aduse sînt mult mai grave. Inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit abateri privind legalitatea, realitatea si exactitatea evidentei contabile si a bilantului contabil. Concret, nu au fost înregistrate în evidenta contabilã unele active fixe, obiecte de inventar si bilete de spectacol, în valoare estimatã de 405.188,92 de lei, adicã peste patru miliarde de lei vechi. De asemenea, se precizeazã în raport cã au fost efectuate înregistrãri contabile eronate în valoare de 118.742 de lei. Active si pasive existente în evidenta scripticã, estimate la 3.840 de lei, n-au fost inventariate pe bazã de liste de inventar pentru confirmarea realitãtii si corectitudinii soldului acestora. Se mai imputã nesolicitarea aprobãrii ordonatorului principal în vederea scoaterii din functiune a unor mijloace fixe, evaluate la 1.940 de lei si neverificarea si neanalizarea realitãtii si corectitudinii unor solduri contabile reflectate în balanta de verificare si situatiile financiare de la sfîrsitul anului, cu efect în prescrierea unor obligatii pentru a mai fi pretinse de cãtre furnizori, estimate la 2.228 de lei. Inspectorii de la Curtea de Conturi vorbesc si despre abateri în organizarea, implementarea si mentinerea sistemelor de management si control intern, inclusiv audit intern. Auditorii interni din CJ care au fost la Carmen Saeculare în 2011 si 2012 au constatat deficiente la organizarea sistemului de control intern, a celui de achizitii publice de bunuri si servicii, încasarea veniturilor din prestatii de transport, reîncadrarea personalului, tinerea inventarului etc. „Cauza acesor abateri este instabilitatea managementului entitãtii“, se precizeazã în raport. Alte nereguli s-au constatat în urmãrirea încasãrii veniturilor. Nu s-au fãcut douã încasãri în valoare de 35.000 de lei, suma de 15.000 de lei fiind neîncasatã din 2008 si a intrat la prescriere. Nereguli sînt si la desfãsurarea inventarului patrimoniului în anul 2012 si la reevaluarea activelor fixe - constructii si terenuri. ÃŽn unele contracte de asistentã juridicã nu se specificã numãrul dosarului sau al actiunii pentru care s-a acordat asistenta. „La data auditului, entitatea nu se aflã în posesia tuturor sentintelor, deciziilor sau încheierilor pronuntate de instante, care sã confirme reprezentarea în fapt si eficienta reprezentãrii, precum si cheltuielile de judecatã aprobate de instantã“. S-a mai constatat neluarea mãsurilor de recuperare si de reîntregire a creditelor bugetare consumate pentru cheltuieli de judecatã stabilite în sentintele pronuntate ca fiind în favoarea Centrului Carmen Saeculare, în cuantum de 7.239 lei.
Ilegal s-au cumpãrat telefoane de 2.570 de lei, fãrã a se justifica oportunitatea lor. Nici contravaloarea abonamentelor si a cartelelor SIM, în valoare de 3.331 lei, nu s-a putut demonstra cã a fost în beneficiul institutiei, în perioada iulie 2012 - iunie 2013. Pentru tinerea contabilitãtii - într-o micã mãsurã, pentru cã mare parte din ea a fost asiguratã de cãtre specialistii centrului, s-au achitat nejustificat 7.440 lei, în perioada iulie 2012-iunie 2013. „Acestea sînt unele dintre ilegalitãtile care trebuie corectate în cadrul CJ si al uneia dintre institutiile subordonate. Sînt dovezi cã atunci cînd am cerut sã se facã niste verificãri de cãtre Curtea de Conturi am avut certitudinea cã sînt probleme nu tocmai legale. Astfel de rezultate vor mai apãrea si de acum si am certitudinea cã, încetul cu încetul, vom face ordine în CJ si institutiile subordonate“, a declarat Culitã Tãrâtã, presedinte al CJ Neamt. Carmen Nastasã, director la Carmen Saeculare, a precizat cã va trebui sã urmãreascã punerea în aplicarea a fiecãrei mãsuri dispuse de Curtea de Conturi, pentru intrarea în legalitate.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective