Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 21 Octombrie 2013
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ca în fiecare toamnã, expozitie Dumitru Bezem

Zilele trecute, asa cum ne-a obisnuit la fiecare mijloc de toamnã, în apropierea onomasticii, cunoscutul artist plastic pietrean Dumitru Bezem a gãsit de cuviintã sã se înfãtiseze din nou pe simezele Galerilor „Anton Vorel“, din buricul urbei, cu roadele mai vechi si mai noi ale muncii sale. De aceastã datã expozitia propusã s-a dovedit a fi una coplesitoare; nu atît prin numãrul mare de lucrãri - pentru cã a mai fãcut-o si altãdatã - cît prin explozia de culoare de-a dreptul ametitoare. Da, expozitia de acum este una care înainte de toate exceleazã prin cromaticã. Atît de intens, si oarecum ostentativ, încît impactul vizual a fost resimtit de absolut toti cei care s-au învrednicit a fi alãturi de pictor. Ba, mai mult, unii au fost de-a dreptul derutati de opulenta coloristicã cu care Miticã Bezem s-a învrednicit a-si coplesi admiratorii. Criticul de artã Lucian Strochi, cel care a prezentat - pentru a XX-a oarã, afirma el - expozitia, spunea în debutul vernisajului: „Mãrturisesc cã aveam emotii cu aceastã expozitie. Cei care au fost solidari cu pictorul, si nu o datã, ar putea pãrea mirati. «Cum adicã, nu-l stim pe Miticã de atîta timp?!» Tocmai de asta. Mã gîndeam cu ce va veni la aceastã expozitie. Pentru cã, în orice caz, o expozitie Dumitru Bezem e un eveniment. Putea sã vinã cu liniile sale de fortã, pe care i le cunoastem, putea sã vinã cu acea deschidere - pe care a propus-o altãdatã - spre Venetia, spre Paris, putea sã vinã cu eternul Balcic, cel cu inconfundabilele minarete, putea sã vinã cu iernile, cu mestecenii... Miticã Bezem este un martor incomod si în acelasi timp lilial al pietrelor. El a surprins, ca nimeni altul - pentru cã acest lucru a fost fãcut doar de Iulia Hãlãucescu anterior - unele din casele care au dispãrut, în virtutea unei adevãrate voluptãti de a restaura, prin forta artei, acele case umile pe care le-a surprins în toatã expresivitatea lor. Si toate astea cu o tehnicã schimbatã“.
Da, completãm noi, pentru a ilustra integralitatea artisticã, Miticã Bezem a venit cu toate acestea la un loc. Si cu încã ceva pe deasupra. Temele predilecte nu au fost deloc neglijate: locuri si case, peisaje, interioare, portrete si, mai ales, flori. Multe flori, redate inspirat si cu un rafinament pe care numai o îndelungatã experientã pe teritoriul travaliului pictural îl poate procura. Este privirea calmã si scrutãtoare, în acelasi timp, care poate surprinde senzatia evanescentei florale, spiritul diluat al imaginii ce nu exploateazã amãnuntul superficial ci esenta. Farmecul subtil al redãrii esentializate a lumii florale a constituit dintotdeauna un examen pretentios pentru conclavul pictorilor. De aceea poate, surprinde usurinta, cel putin sugeratã, cu care Dumitru Bezem exploreazã lumea vegetalã si exploateazã virtutile ei; mai ales coloristice, într-un exercitiu pretentios presupus, de pildã, de redarea elocventã si persuasivã a aglomerãrii florilor de liliac care, dincolo de migalã si minutie tehnicã, se dezvãluie coplesitor într-o integralitate sugestivã. În rest, în ciuda temelor arhicunoscute, Miticã Bezem se dezvãluie si de aceastã datã surprinzãtor de nou si proaspãt, încununîndu-si maturitatea artisticã printr-un expozeu coerent, seducãtor si de care, negresit, publicul stresat al contemporaneitãtii are mare nevoie.

Articol afisat de 1237 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective