Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2014
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu Nicolae Manolescu,   despre decadenta culturii

Cu Nicolae Manolescu, despre decadenta culturii

• presedintele Uniunii Scriitorilor din Rom´┐Żnia a vorbit despre subfinantarea culturii si lipsa de interes pentru acest domeniu • totul s-a ´┐Żnt´┐Żmplat de Ziua Culturii Nationale • academicianul fost prezent la dezvelirea bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu • „Din multitudinea de activit´┐Żti umane, din tot ce face omul, singura care adun´┐Ż si nu desparte este cultura“, a declarat renumitul critic rom´┐Żn •

Inaugurarea la Piatra Neamt a bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu, a adus ´┐Żn oras nume grele ale culturii nationale. Este vorba de academicianul Nicolae Manolescu, ambasadorul Rom´┐Żniei la Unesco si presedintele Uniunii Scriitorilor din Rom´┐Żnia, academicianul Valeriu Cotea, Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor, l´┐Żng´┐Ż ei fiind si reprezentanti nemteni ai fenomenului cultural. Momentul a coincis cu marcarea Zilei Culturii Nationale, prilej cu care au fost aduse ´┐Żn atentie si problemele cu care se confrunt´┐Ż scriitorii, cei din domeniul culturii, un domeniu subfinantat si trecut de ani de zile ´┐Żn planul doi al vietii cotidiene. Aceste aspecte au fost scoase ´┐Żn evident´┐Ż de presedintele USR, academicianul Nicolae Manolescu. „Momentul inaugur´┐Żrii bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este unul festiv, un moment ´┐Żn care mai s´┐Żntem si noi b´┐Żgati ´┐Żn seam´┐Ż. Altfel, nu prea ne vede nimeni. S´┐Żntem mai mult interesati de nenorociri si tr´┐Żim timpuri ´┐Żn care cultura este aproape ignorat´┐Ż. Pot spune c´┐Ż s´┐Żnt scriitori cu adev´┐Żrat mari care au stat neb´┐Żgati ´┐Żn seam´┐Ż si c´┐Żte 200 de ani. Dincolo de momentul festiv, exist´┐Ż ceva ce trebuie mentionat de fiecare dat´┐Ż. Din multitudinea de activit´┐Żti umane, din tot ce face omul, singura care adun´┐Ż si nu desparte este cultura. Celelate activit´┐Żti dezbin´┐Ż, dar ´┐Żn cultur´┐Ż ne ´┐Żntelegem, nu ne desp´┐Żrtim. Expozitiile, concertele, toate acestea adun´┐Ż la un loc oamenii. Este un domeniu nedescriminatoriu si f´┐Żr´┐Ż frontiere. Are efecte mari si dac´┐Ż am avea un Institut Cultural care s´┐Ż functioneze bine, atunci cultura ar fi cel mai important bun pentru export. Cultura rom´┐Żneasc´┐Ż este un bun de export cu care putem iesi ´┐Żn lume, s´┐Ż nu mai fim judecati dup´┐Ż toti derbedeii. Este un domeniu care cu sigurant´┐Ż merit´┐Ż mai mult´┐Ż atentie“, a spus Nicolae Manolescu. Acesta a remarcat atentia pe care au acordat-o pietrenii acestui eveniment. A sesizat prezenta unui num´┐Żr mare de institutii media, exprim´┐Żndu-si convingerea c´┐Ż este vorba si de mult´┐Ż pres´┐Ż scris´┐Ż.

„Nu pot dec´┐Żt s´┐Ż-i felicit pe colegii din Piatra Neamt“

Academicianul s-a ar´┐Żtat pl´┐Żcut surprins de sprijinul CJ si al prim´┐Żriei pietrene pentru o astfel de manifestare. „Remarc sprijinul Consilului Judetean si al Prim´┐Żriei Piatra Neamt ´┐Żn realizarea acestui proiect (realizarea bustului lui Eminescu - n.r.), spre deosebire de ideea ministrului culturii care a spus c´┐Ż noi ne descurc´┐Żm singuri. De exemplu, statul francez aloc´┐Ż culturii 13 miliarde de euro pe an. S´┐Żnt bani care se duc ´┐Żn cultur´┐Ż si se ´┐Żntorc cei mai multi din cultura scris´┐Ż. Nu din cinema, ci din cultura scris´┐Ż. ´┐Żn Rom´┐Żnia cultura scris´┐Ż este nesubventionat´┐Ż, dar este o vorb´┐Ż, bagi bani, scoti bani, nu bagi bani, nu scoti nimic. S´┐Żnt dezbateri nesf´┐Żrsite la astfel de evenimente, dar eu nu pot dec´┐Żt s´┐Ż-i felicit pe colegii din Piatra Neamt. Au reusit s´┐Ż aduc´┐Ż la un astfel de eveniment at´┐Żt de multi oameni cum nu am mai v´┐Żzut de mult, dar si foarte mult´┐Ż pres´┐Ż“, a mai ad´┐Żugat presedintele USR. Unul din cei care s-a zb´┐Żtut pentru reusita manifest´┐Żrii de ieri a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii „G.T. Kirileanu“. „Pentru noi, Ziua Culturii Nationale este ´┐Żn fiecare zi, iar ast´┐Żzi avem bucuria de a avea invitati pe m´┐Żsur´┐Ż, spre cinstirea poetului nepereche Mihai Eminescu“, a spus Alui Gheorghe. A luat cuv´┐Żntul si presedintele CJ, Culit´┐Ż T´┐Żr´┐Żt´┐Ż: „Este greu s´┐Ż vorbesc despre acest eveniment dup´┐Ż Nicolae Manolescu. Este adev´┐Żrat c´┐Ż dup´┐Ż 1990 nu s-a mai pus accent pe cultur´┐Ż, desi rostul culturii este f´┐Żr´┐Ż margini, aproape incomensurabil. Noi ne-am f´┐Żcut istoria si prin cultur´┐Ż. Inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este un semn de revenire“. Si primarul Gheorghe Stefan a l´┐Żudat initiativa bibliotecii: „M´┐Ż bucur pentru c´┐Ż la initiativa lui Adrian Alui Gheorghe am reusit s´┐Ż avem la Piatra Neamt un bust al poetului national. S´┐Żnt at´┐Żt de multi scriitori de mare valoare aici, ´┐Żnc´┐Żt nici nu stiu dac´┐Ż am venit aici s´┐Ż v´┐Ż v´┐Żd pe dumneavoastr´┐Ż, sau s´┐Ż v´┐Żd bustul, cred c´┐Ż ambele variante“. Ideea de a ridica la Piatra Neamt statuia lui Mihai Eminescu s-a n´┐Żscut la finele anului trecut, la initiativa Bibliotecii Judetene. Lucrarea a fost realizat´┐Ż de sculptorul Lucian Tudorache si a costat 45.000 de lei, bani obtinuti de la Consiliul Judetean, Prim´┐Żria Piatra Neamt si societatea Rifil. Lucrarea a fost sfintit´┐Ż de un sobor de preoti, iar momentul artistic a fost sustinut de elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“.

C´┐Żte ceva despre Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu s-a n´┐Żscut la 27 noiembrie 1939, la R´┐Żmnicu
V´┐Żlcea, ´┐Żntr-o familie de profesori. Tat´┐Żl s´┐Żu, Petru Apolzan era
originar din Sibiel, iar mama, Sabina, a predat franceza, unul dintre
elevii ei fiind Virgil Ierunca. ´┐Żn anul 1953, dup´┐Ż arestarea p´┐Żrintilor
din motive politice, a fost ´┐Żnfiat de bunicul matern, Manolescu, si
a luat numele acestuia. Nicolae Manolescu este critic si istoric
literar, cronicar literar si profesor universitar, membru titular al
Academiei Rom´┐Żne. Este considerat ca unul dintre cei mai importanti critici literari rom´┐Żni din ultimele decenii. Una dintre c´┐Żrtile sale fundamentale este Istoria critic´┐Ż a literaturii rom´┐Żne, ap´┐Żrut´┐Ż ´┐Żn 2008 ´┐Żntr-o editie definitiv´┐Ż. ´┐Żn decembrie 2011, Senatul Universit´┐Żtii Bucuresti l-a declarat Profesor emerit, iar Administratia prezidential´┐Ż l-a decorat cu Ordinul National Steaua Rom´┐Żniei ´┐Żn grad de Mare Cruce, cea mai ´┐Żnalt´┐Ż distinctie a statului. Este membru fondator al Aliantei Civice si a fost ales presedinte al Partidului Alianta Civic´┐Ż, ´┐Żntre 1992 si 1996 fiind senator de Sibiu.

Articol afisat de 1258 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective