Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2014
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu Nicolae Manolescu,   despre decadenta culturii

Cu Nicolae Manolescu, despre decadenta culturii

• presedintele Uniunii Scriitorilor din România a vorbit despre subfinantarea culturii si lipsa de interes pentru acest domeniu • totul s-a întîmplat de Ziua Culturii Nationale • academicianul fost prezent la dezvelirea bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu • „Din multitudinea de activităti umane, din tot ce face omul, singura care adună si nu desparte este cultura“, a declarat renumitul critic român •

Inaugurarea la Piatra Neamt a bustului poetului nepereche, Mihai Eminescu, a adus în oras nume grele ale culturii nationale. Este vorba de academicianul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la Unesco si presedintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Valeriu Cotea, Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor, lîngă ei fiind si reprezentanti nemteni ai fenomenului cultural. Momentul a coincis cu marcarea Zilei Culturii Nationale, prilej cu care au fost aduse în atentie si problemele cu care se confruntă scriitorii, cei din domeniul culturii, un domeniu subfinantat si trecut de ani de zile în planul doi al vietii cotidiene. Aceste aspecte au fost scoase în evidentă de presedintele USR, academicianul Nicolae Manolescu. „Momentul inaugurării bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este unul festiv, un moment în care mai sîntem si noi băgati în seamă. Altfel, nu prea ne vede nimeni. Sîntem mai mult interesati de nenorociri si trăim timpuri în care cultura este aproape ignorată. Pot spune că sînt scriitori cu adevărat mari care au stat nebăgati în seamă si cîte 200 de ani. Dincolo de momentul festiv, există ceva ce trebuie mentionat de fiecare dată. Din multitudinea de activităti umane, din tot ce face omul, singura care adună si nu desparte este cultura. Celelate activităti dezbină, dar în cultură ne întelegem, nu ne despărtim. Expozitiile, concertele, toate acestea adună la un loc oamenii. Este un domeniu nedescriminatoriu si fără frontiere. Are efecte mari si dacă am avea un Institut Cultural care să functioneze bine, atunci cultura ar fi cel mai important bun pentru export. Cultura românească este un bun de export cu care putem iesi în lume, să nu mai fim judecati după toti derbedeii. Este un domeniu care cu sigurantă merită mai multă atentie“, a spus Nicolae Manolescu. Acesta a remarcat atentia pe care au acordat-o pietrenii acestui eveniment. A sesizat prezenta unui număr mare de institutii media, exprimîndu-si convingerea că este vorba si de multă presă scrisă.

„Nu pot decît să-i felicit pe colegii din Piatra Neamt“

Academicianul s-a arătat plăcut surprins de sprijinul CJ si al primăriei pietrene pentru o astfel de manifestare. „Remarc sprijinul Consilului Judetean si al Primăriei Piatra Neamt în realizarea acestui proiect (realizarea bustului lui Eminescu - n.r.), spre deosebire de ideea ministrului culturii care a spus că noi ne descurcăm singuri. De exemplu, statul francez alocă culturii 13 miliarde de euro pe an. Sînt bani care se duc în cultură si se întorc cei mai multi din cultura scrisă. Nu din cinema, ci din cultura scrisă. În România cultura scrisă este nesubventionată, dar este o vorbă, bagi bani, scoti bani, nu bagi bani, nu scoti nimic. Sînt dezbateri nesfîrsite la astfel de evenimente, dar eu nu pot decît să-i felicit pe colegii din Piatra Neamt. Au reusit să aducă la un astfel de eveniment atît de multi oameni cum nu am mai văzut de mult, dar si foarte multă presă“, a mai adăugat presedintele USR. Unul din cei care s-a zbătut pentru reusita manifestării de ieri a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii „G.T. Kirileanu“. „Pentru noi, Ziua Culturii Nationale este în fiecare zi, iar astăzi avem bucuria de a avea invitati pe măsură, spre cinstirea poetului nepereche Mihai Eminescu“, a spus Alui Gheorghe. A luat cuvîntul si presedintele CJ, Culită Tărâtă: „Este greu să vorbesc despre acest eveniment după Nicolae Manolescu. Este adevărat că după 1990 nu s-a mai pus accent pe cultură, desi rostul culturii este fără margini, aproape incomensurabil. Noi ne-am făcut istoria si prin cultură. Inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamt este un semn de revenire“. Si primarul Gheorghe Stefan a lăudat initiativa bibliotecii: „Mă bucur pentru că la initiativa lui Adrian Alui Gheorghe am reusit să avem la Piatra Neamt un bust al poetului national. Sînt atît de multi scriitori de mare valoare aici, încît nici nu stiu dacă am venit aici să vă văd pe dumneavoastră, sau să văd bustul, cred că ambele variante“. Ideea de a ridica la Piatra Neamt statuia lui Mihai Eminescu s-a născut la finele anului trecut, la initiativa Bibliotecii Judetene. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Lucian Tudorache si a costat 45.000 de lei, bani obtinuti de la Consiliul Judetean, Primăria Piatra Neamt si societatea Rifil. Lucrarea a fost sfintită de un sobor de preoti, iar momentul artistic a fost sustinut de elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“.

Cîte ceva despre Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Rîmnicu
Vîlcea, într-o familie de profesori. Tatăl său, Petru Apolzan era
originar din Sibiel, iar mama, Sabina, a predat franceza, unul dintre
elevii ei fiind Virgil Ierunca. În anul 1953, după arestarea părintilor
din motive politice, a fost înfiat de bunicul matern, Manolescu, si
a luat numele acestuia. Nicolae Manolescu este critic si istoric
literar, cronicar literar si profesor universitar, membru titular al
Academiei Române. Este considerat ca unul dintre cei mai importanti critici literari români din ultimele decenii. Una dintre cărtile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o editie definitivă. În decembrie 2011, Senatul Universitătii Bucuresti l-a declarat Profesor emerit, iar Administratia prezidentială l-a decorat cu Ordinul National Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distinctie a statului. Este membru fondator al Aliantei Civice si a fost ales presedinte al Partidului Alianta Civică, între 1992 si 1996 fiind senator de Sibiu.

Articol afisat de 979 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective