Mortii cer expertize pe „drumul mortii“
• politistii rutieri au solicitat unor experti tehnici să efectueze studii de specialitate pe DN 15D, care face legătura între orasele Piatra Neamt si Roman • oamenii legii vor să afle dacă stratul de criblură a jucat vreun rol în producerea tragediilor înregistrate pe acest tronson de drum • în acest an, pe DN 15D, au avut loc numeroase accidente rutiere soldate cu morti si răniti •
Suspiciunea că stratul de criblură de pe o portiune de pe DN 15D, drumul care face legătura între orasele Piatra Neamt si Roman a contribuit la producerea unor grave accidente de circulatie se află în atentia politistilor rutieri. Numărul mare de nedorite evenimente, dar si semnalele de alarmă trase de participantii la trafic cu privire la calitatea stratului i-a făcut pe oamenii legii să ceară specialistilor să efectueze expertize tehnice pentru stabilirea rolului criblurii în toate accidentele rutiere grave din acest an. La finalizarea expertizelor, politistii rutieri vor afla dacă stratul de criblură a „contribuit“ sau nu la producerea unor accidente rutiere. Solutiile în aceste dosare vor fi date în functie de rezultatul acestor studii tehnice. Informatia a fost confirmată de comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. Ofiterul afirmă că aceste expertize erau mai mult decît necesare, dat fiind numărul mare de evenimente rutiere, dar si semnalele trase de soferi. „Pînă cînd expertii nu se vor pronunta, nu putem să spunem dacă acest strat de criblură este sau nu unul care a favorizat producerea unor accidente de circulatie. Sînt dosare penale întocmite pentru fiecare accident si vom da, normal, solutii separate. Am dispus efectuarea unor expertize în fiecare dosar pentru a stabili dacă compozitia din stratul de uzură a influentat aderenta. Sînt primele cazuri în care am solicitat expertize tehnice pentru coeficientul de aderentă legat de stratul de uzură în conditii de umiditate“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, care a confirmat faptul că DN 15D este un drum cu probleme. De altfel, politistii au constatat că este ceva în neregulă după aplicarea straturilor si au solicitat administratorului drumului să intervină. Asa s-a ajuns să fie frezate portiunile de sosea în curbă, în special în acele locuri în care s-au înregistrat tragedii. Stratul de criblură a fost aplicat în anii 2006-2007 si este unul rezistentă. Din cîte stim, pînă în acest moment nici un conducător auto, implicat în evenimente rutiere pe DN 15D, nu a solicitat efectuarea unor expertize tehnice pentru a se stabili gradul de aderentă a soselei. Administratorul drumului, respectiv Directia Regională de Drumuri si Poduri Iasi, preciza că pe sectorul respectiv au fost aplicate tratamente bituminoase cu criblură si emulsie cationică si că la executia lucrărilor s-au utilizat cribluri produse de Grupul Lafarge România si Calcarul Pojorîta, si în nici un caz pietris de rîu neconcasat, asa cum se zvonea.
Sapte morti în trei accidente
Si în acest an, pe DN 15D s-au înregistrat accidente rutiere, soldate cu persoane decedate, rănite grav sau usor. Numai în trei tragedii si-au pierdut viata sapte persoane. Una dintre ele s-a consumat în seara de 18 aprilie, între Ruginoasa si motelul Condor. Aflat la volanul unui Renault, un romascan a intrat pe contrasens unde a intrat în coliziune frontală cu autoturismul Peugeot condus de un bărbat, de 47 de ani, din Iasi. În urma impactului, cele două autovehicule s-au transformat într-un morman de fiare vechi, două persoane murind, iar alte patru fiind rănite grav. Nenorocirea s-a consumat într-o curbă la stînga si în conditiile unui carosabil umed. O altă nenorocire, soldată cu decesul a trei persoane si rănirea a gravă a alteia, s-a înregistrat în dimineata zilei de 31 august. Doi soti din Piatra Neamt, fiul lor în vîrstă de 16 ani, si un prieten de familie se deplasau cu un autoturism Ford. Din conditii încă neelucidate, autoturismul a iesit de pe carosabil, în derapaj si s-a izbit violent, usor lateral, de un copac. Un alt accident s-a petrecut în dimineata zilei de 8 noiembrie, în apropiere de cătunul Felesti. Într-o curbă usoară la dreapta si pe un carosabil umed, un bărbat, de 36 de ani, a pierdut controlul asupra directiei de mers, iar masina s-a izbit violent de un copac. Conducătorul auto a murit pe loc, iar sotia sa, în vîrstă de 36 de ani, a decedat la spital. Politistii au constatat că soferul a pierdut controlul asupra autoturismului într-o zonă în care carosabilul umed si alunecos de la chiciura căzută de pe crengile copacilor. În toate aceste trei evenimente rutiere oamenii legii au solicitat efectuarea unor expertize tehnice pentru a se stabili dacă stratul de criblură a avut vreun rol.
|