Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Povestea pietreanului   miliardar peste Ocean

Povestea pietreanului miliardar peste Ocean

• un evreu de origine românã, care detine o avere fabuloasã într-o bancã elvetianã, peste 800 de milioane de dolari, s-a nãscut la Piatra Neamt • Marcel Adams, fost Abramovici, a pãrãsit România în 1944, în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, evadînd dintr-un lagãr de muncã • dupã cîtiva ani petrecuti în Israel, Marcel Adams a plecat în Canada unde a reusit în afaceri imobiliare • averea sa se ridicã la peste 1,3 miliarde de dolari •

Unul dintre miliardarii lumii, Marcel Adams, în vîrstã de 94 de ani, s-a nãscut într-o familie de evrei în august 1920, la Piatra Neamt.
Numele lui Adams, fost Meir Abramovici, a apãrut recent în scandalul SwissLeaks care a dezvãluit cã sute de miliardari ai planetei si-au depozitat banii într-o bancã elvetianã pentru a scãpa de taxele si impozitele din tãrile lor. Pe lista celor care si-ar fi ascuns banii apãrea si numele unui român care si-ar fi depozitat o adevãratã avere în banca elvetianã, respectiv peste 800 de milioane de dolari. Recent, Radio Canada a dezvãlui numele persoanei, respectiv Marcel Adams, un român care a ajuns în Canada la începutul anilor ã'50, iar acum este cel mai bogat cetãtean din Quebec. Adams, ajutat acum în afaceri de fiul sãu Sylvan, s-a impus pe piata imobiliarã, firma sa detinînd în acest moment zeci de mii de metri pãtrati de spatii în Quebec. Dupã izbucnirea scandalului SwissLeaks, Sylvan Adams a tinut sã declare public cã respectivul cont din Elvetia nu este unul ascuns si cã Fiscul din Canada si cel din Quebec a fost informat. De precizat cã documentele interne ale bãncii HSBC, care dateazã din 2006 si 2007, aratã ca Sylvan Adams detinea un cont de peste 800 de milioane de dolari americani. Interesanteste cã respectivul cont era constituit în numele unei bãnci private înfiintatã de familia Adams în Barbados, în 2006.

Supravietuitor al Holocaustului

Marcel Adams a avut o viatã tumultuoasã, iar dupã plecarea din România se pare cã a întrerupt orice legãturã cu tara în care s-a nãscut. Acum, prin fundatia pe care o conduce, miliardarul acordã burse în valoare de milioane de dolari unor universitãti din Canada si Israel. În toate discutiile, putine de altfel, pe care le-a avut cu jurnalistii din Canada, Marcel Adams a povestit foarte putine lucruri despre perioada petrecutã la Piatra Neamt. Se stie cã tatãl sãu era tãbãcar, iar mama casnicã, si cã perioada 1941-1944 si-a petrecut-o într-un lagãr de muncã. Anterior, Adams fusese un activ membru al Hanoar Hazioni, cunoscutã organizatie sionistã. În 1944, Adams a reusit sã fugã din România si sã ajungã în Turcia, iar apoi în Palestina. A luptat în rãzboiul de independentã al Israelului, dupã care a plecat în Canada. Într-un interviu acordat unei publicatii israeliene, Adams si-a exprimat regretul cã vremurile nu i-au permis sã-si finalizeze cursurile universitare. De altfel, nemteanul a fost nevoit sã-si întrerupã studiile în perioada regimului antisemit al lui Ion Antonescu cînd de altfel a fost arestat si încarcerat. În 1951, fãrã un ban un buzunar, a plecat în Canada sã-si încerce norocul ca tãbãcar de piei de animale, meserie pe care o practicase tatãl sãu. Ajuns la Montreal, Marcel Adams a observat cã existã foarte multe ferme pãrãsite. A realizat cã este o oportunitate de afaceri achizitionare lor, lucru pe care l-a si fãcut. Cu ajutorul creditelor bancare, Adams a achizitionat mai multe spatii pe care le-a transformat în unele luxoase si spatioase. Ele au fost închiriate celor care au deschis mall-uri, dar si firmelor care au apãrut dupã rãzboi. Adams a preferat sa închirieze proprietãtile, considerînd cã vînzarea lor nu ar fi o bunã afacere si nu a gresit. Se spune cã a fãcut un profit de 70% cu primul bloc de apartamente pe care l-a cumpãrat, renovat si vîndut. Dupã 8 ani de la sosirea sa în Canada avea deschise zeci de mall-uri. În 1953, s-a cãsãtorit cu iubita lui Annie, care a decedat în urmã cu mai bine de zece ani. Adams are patru copii, Julian, Sylvan, Linda si Leora. Julian, cel mai mare dintre frati, este doctor si presedinte al unei comisii de cercetare de la Infinity Pharmaceuticals-Cambridge, Massachusetts, avînd la activ mai multe studii, dar si medicamente împotriva cancerului. Sylvan, cel de-al doilea copil este cel care coordoneazã în prezent afacerile imobiliare ale familiei. Linda este un avocat de succes, în timp ce Leora este asistent social în California. Familia Adams a înfiintat Bursele Adams si oferã în fiecare an sume importante unor universitãti din Canada si Israel pentru dezvoltare si cercetare în diverse domenii. Conform Forbes, Marcel Adams, are în prezent o avere estimatã la peste 1,3 miliarde de dolari. Compania Iberville Development, care a fost înfiintatã în 1958 detine si manageriazã peste 743.000 de metri pãtrati de teren, respectiv peste 100 de proprietãti.

Articol afisat de 2009 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective