Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Februarie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Povestea pietreanului   miliardar peste Ocean

Povestea pietreanului miliardar peste Ocean

• un evreu de origine română, care detine o avere fabuloasă într-o bancă elvetiană, peste 800 de milioane de dolari, s-a născut la Piatra Neamt • Marcel Adams, fost Abramovici, a părăsit România în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evadînd dintr-un lagăr de muncă • după cîtiva ani petrecuti în Israel, Marcel Adams a plecat în Canada unde a reusit în afaceri imobiliare • averea sa se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari •

Unul dintre miliardarii lumii, Marcel Adams, în vîrstă de 94 de ani, s-a născut într-o familie de evrei în august 1920, la Piatra Neamt.
Numele lui Adams, fost Meir Abramovici, a apărut recent în scandalul SwissLeaks care a dezvăluit că sute de miliardari ai planetei si-au depozitat banii într-o bancă elvetiană pentru a scăpa de taxele si impozitele din tările lor. Pe lista celor care si-ar fi ascuns banii apărea si numele unui român care si-ar fi depozitat o adevărată avere în banca elvetiană, respectiv peste 800 de milioane de dolari. Recent, Radio Canada a dezvălui numele persoanei, respectiv Marcel Adams, un român care a ajuns în Canada la începutul anilor ă'50, iar acum este cel mai bogat cetătean din Quebec. Adams, ajutat acum în afaceri de fiul său Sylvan, s-a impus pe piata imobiliară, firma sa detinînd în acest moment zeci de mii de metri pătrati de spatii în Quebec. După izbucnirea scandalului SwissLeaks, Sylvan Adams a tinut să declare public că respectivul cont din Elvetia nu este unul ascuns si că Fiscul din Canada si cel din Quebec a fost informat. De precizat că documentele interne ale băncii HSBC, care datează din 2006 si 2007, arată ca Sylvan Adams detinea un cont de peste 800 de milioane de dolari americani. Interesanteste că respectivul cont era constituit în numele unei bănci private înfiintată de familia Adams în Barbados, în 2006.

Supravietuitor al Holocaustului

Marcel Adams a avut o viată tumultuoasă, iar după plecarea din România se pare că a întrerupt orice legătură cu tara în care s-a născut. Acum, prin fundatia pe care o conduce, miliardarul acordă burse în valoare de milioane de dolari unor universităti din Canada si Israel. În toate discutiile, putine de altfel, pe care le-a avut cu jurnalistii din Canada, Marcel Adams a povestit foarte putine lucruri despre perioada petrecută la Piatra Neamt. Se stie că tatăl său era tăbăcar, iar mama casnică, si că perioada 1941-1944 si-a petrecut-o într-un lagăr de muncă. Anterior, Adams fusese un activ membru al Hanoar Hazioni, cunoscută organizatie sionistă. În 1944, Adams a reusit să fugă din România si să ajungă în Turcia, iar apoi în Palestina. A luptat în războiul de independentă al Israelului, după care a plecat în Canada. Într-un interviu acordat unei publicatii israeliene, Adams si-a exprimat regretul că vremurile nu i-au permis să-si finalizeze cursurile universitare. De altfel, nemteanul a fost nevoit să-si întrerupă studiile în perioada regimului antisemit al lui Ion Antonescu cînd de altfel a fost arestat si încarcerat. În 1951, fără un ban un buzunar, a plecat în Canada să-si încerce norocul ca tăbăcar de piei de animale, meserie pe care o practicase tatăl său. Ajuns la Montreal, Marcel Adams a observat că există foarte multe ferme părăsite. A realizat că este o oportunitate de afaceri achizitionare lor, lucru pe care l-a si făcut. Cu ajutorul creditelor bancare, Adams a achizitionat mai multe spatii pe care le-a transformat în unele luxoase si spatioase. Ele au fost închiriate celor care au deschis mall-uri, dar si firmelor care au apărut după război. Adams a preferat sa închirieze proprietătile, considerînd că vînzarea lor nu ar fi o bună afacere si nu a gresit. Se spune că a făcut un profit de 70% cu primul bloc de apartamente pe care l-a cumpărat, renovat si vîndut. După 8 ani de la sosirea sa în Canada avea deschise zeci de mall-uri. În 1953, s-a căsătorit cu iubita lui Annie, care a decedat în urmă cu mai bine de zece ani. Adams are patru copii, Julian, Sylvan, Linda si Leora. Julian, cel mai mare dintre frati, este doctor si presedinte al unei comisii de cercetare de la Infinity Pharmaceuticals-Cambridge, Massachusetts, avînd la activ mai multe studii, dar si medicamente împotriva cancerului. Sylvan, cel de-al doilea copil este cel care coordonează în prezent afacerile imobiliare ale familiei. Linda este un avocat de succes, în timp ce Leora este asistent social în California. Familia Adams a înfiintat Bursele Adams si oferă în fiecare an sume importante unor universităti din Canada si Israel pentru dezvoltare si cercetare în diverse domenii. Conform Forbes, Marcel Adams, are în prezent o avere estimată la peste 1,3 miliarde de dolari. Compania Iberville Development, care a fost înfiintată în 1958 detine si manageriază peste 743.000 de metri pătrati de teren, respectiv peste 100 de proprietăti.

Articol afisat de 1649 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective