Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2016
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Revolutie sau lovitur´┐Ż de stat? (III)


(Prezenta opinie nu este o pledoarie pentru disculparea cuiva, ci pentru o logic´┐Ż corect´┐Ż - Autorul)


Urm´┐Żrind ´┐Żndeaproape evenimentele din 1989 p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn prezent am suficiente argumente pentru a sustine c´┐Ż ´┐Żn '89 s-au succedat o serie de evenimente contradictorii, care pot fi plasate ´┐Żntre „lovitur´┐Ż de stat militar´┐Ż“ si „revolutie“. ´┐Żntelegerile de la Malta si Kiev din acel decembrie au proiectat scenariul schimb´┐Żrii regimului Ceausescu prin lovitur´┐Ż de stat armat´┐Ż, la care principalii actori trebuiau s´┐Ż fie Armata si Securitatea, sub conducerea c´┐Żtorva initiati din r´┐Żndurile acestora. La Malta ´┐Żn 1989 , ca si la Ialta ´┐Żn 1945, rolul de a decide soarta Rom´┐Żniei a fost l´┐Żsat tot Moscovei, de c´┐Żtre puterile occidentale, ´┐Żn frunte cu SUA. S´┐Ż ne intre bine ´┐Żn cap - soarta Rom´┐Żniei s-a jucat si se joac´┐Ż la ruleta marilor interese. Timisoara a fost factorul perturbator ´┐Żn punerea ´┐Żn aplicare, la 21 decembrie, a scenariului maltez ´┐Żn Bucuresti. Revolutia care a debutat cu „atacul electronic“, dublat de prezenta unor grupuri bine organizate, care au avut rolul de a sparge manifestatia, de a da tonul degringoladei, vacarmului si primelor lozinci anticeausescu, care s´┐Ż demonstreze c´┐Ż dictatorul nu mai avea autoritate, nu se mai bucur´┐Ż de sprijinul „poporului muncitor“ si c´┐Ż drumul pentru ´┐Żnl´┐Żturarea sa era deschis pentru populatie. Tot pe 21 decembrie, generalul Iulian Vlad ´┐Żi propune generalului Vasile Milea solutia ´┐Żndep´┐Żrt´┐Żrii lui Ceausescu. Milea refuz´┐Ż si se „sinucide“ din ratiuni de sigurant´┐Ż. Cunosc´┐Żnd scenariul Maltei, via Moscova, Ceausescu ´┐Żl acuz´┐Ż de tr´┐Żdare pe Milea. Rezistenta unor manifestanti pe baricada de la Inter, ´┐Żn 21 decembrie seara, a avut rolul s´┐Ż declanseze miscarea revolutionar´┐Ż pe 22 decembrie, c´┐Żnd miile de muncitori, de pe marile platforme industriale, au afluit c´┐Żtre centrul Bucurestiului. Intuind inevitabilitatea unui conflict cu populatia, cunosc´┐Żnd starea de spirit a acesteia ´┐Żn Bucuresti, dar mai ales ´┐Żn tar´┐Ż, pe fondul descifr´┐Żrii scenariului Malta, Iulian Vlad ordon´┐Ż Securit´┐Żtii s´┐Ż depun´┐Ż armele la rastel, iar generalul St´┐Żnculescu, proasp´┐Żtul ´┐Żnlocuitor al lui Milea, lanseaz´┐Ż lozinca „Armata e cu noi!“.
Acesta a fost semnalul dat ca „lovitura de stat militar´┐Ż“ va trebui s´┐Ż faciliteze declansarea Revoluiei, dar semnalul nu a fost suficient de clar pentru o armat´┐Ż decapitat´┐Ż, pe fondul haosului si degringoladei comunicationale instalate imediat dup´┐Ż fuga cuplului Ceausescu, dar si a autodizolv´┐Żrii structurilor de partid, centrale si teritoriale, care aveau rolul decident ´┐Żn derularea actiunilor.

Armatei nu-i era indiferent c´┐Żrei forte politice ´┐Żi va preda puterea

A fost momentul prelu´┐Żrii puterii de c´┐Żtre grupuri de cet´┐Żteni at´┐Żt ´┐Żn Bucuresti, c´┐Żt mai ales ´┐Żn localit´┐Żtile din tar´┐Ż. Consider c´┐Ż tine de utopie ´┐Żn a descifra limitele de demarcatie dintre „Lovitur´┐Ż de stat“ si „Revolutie“. Cert este un singur fapt, c´┐Ż telul unic al acestor evenimente era ´┐Żndep´┐Żrtarea Clanului Ceausescu si implicit a sistemului instaurat de acesta. O lovitur´┐Ż de stat nu-si putea impune ca obiectiv imediat dec´┐Żt ´┐Żnl´┐Żturarea puterii de drept existente, Armata neav´┐Żnd ´┐Żn fisa postului atributii privind exercitarea puterii politice. ´┐Żn seara zilei de 22 decembrie, comunicatul c´┐Ż se va ´┐Żnfiinta CFSN, ca unic organism al puterii de stat, care promitea „statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvern´┐Żm´┐Żnt“, a fost bine primit de majoritatea rom´┐Żnilor. Acest sistem democratic promis nu era compatibil cu o guvernare militarizat´┐Ż a t´┐Żrii. Armata a f´┐Żcut un pas ´┐Żnapoi pe 27 decembrie, c´┐Żnd prin Decretul Lege nr. 2 , FSN consfintea ´┐Żnfiintarea structurilor CFSN la nivel central si teritorial, iar responsabilii militari teritoriali au predat puterea efectiv noilor organisme ´┐Żnfiintate din r´┐Żndul populatiei. Este evident c´┐Ż Armatei nu-i era indiferent c´┐Żrei forte politice ´┐Żi va preda puterea, chiar dac´┐Ż ´┐Żncepuse s´┐Ż sufere de „complexul reneg´┐Żrii comunismului“. CFSN-urile ´┐Żnfiintate au avut componente majoritare de st´┐Żnga. Este evident c´┐Ż Armata a urm´┐Żrit s´┐Ż obtin´┐Ż garantia protectiei necesare ´┐Żn fata eventualelor acuze. Nu trebuie neglijat faptul c´┐Ż unii civili, f´┐Żr´┐Ż nici o preg´┐Żtire au primit arme, c´┐Ż au existat membri ai G´┐Żrzilor patriotice ´┐Żnarmati, care au actionat paralel cu fortele Armatei. ´┐Żnarmarea civililor si a G´┐Żrzilor patriotice a fost o m´┐Żsur´┐Ż catastrofic´┐Ż, greu de justificat. De asemenea, ´┐Żn Armat´┐Ż au fost reactivate cadre cu dependente pro-KGB, consecint´┐Ż a ´┐Żntelegerilor de la Malta si Kiev si aversiunea ofiterilor armatei fat´┐Ż de aceste cadre a contribuit la crearea st´┐Żrilor de confuzie sau a lu´┐Żrii deciziilor contradictorii. Evenimentele ulterioare au demonstrat c´┐Ż at´┐Żt Malta, prin Moscova, c´┐Żt si populatia Rom´┐Żniei, prin majoritate, au cautionat ascensiunea ca leader-shipp a lui Ion Iliescu. Autorii „Loviturii de stat“ nu se puteau substitui vointei populare si lovitura nu putea r´┐Żm´┐Żne dec´┐Żt un factor favorizant declans´┐Żrii si succesului Revolutiei, care a continuat si s-a finalizat odat´┐Ż cu alegerile democratice din 1992 s din 1996.

Participarea populatiei la Revolutie.

Cu unele exceptii, dac´┐Ż populatia a iesit ´┐Żn strad´┐Ż a f´┐Żcut-o pentru ca s´┐Ż-si manifeste bucuria si entuziasmul, nu ca s´┐Ż lupte sau s´┐Ż apere ceva. Nu mai avea cu cine lupta si nu avea ce ap´┐Żra. F´┐Żr´┐Ż a se trage un cartus, ´┐Żn marea majoritate a oraselor grupuri eterogene de cet´┐Żteni au p´┐Żtruns ´┐Żn sediile politice, manifest´┐Żndu-si furia pe ´┐Żnsemnele, pe portretele si c´┐Żrtile scrise de Ceausescu. Restul a fost subtilizat. Rolul acestor grupuri s-a canalizat pe trei directii principale: aceea de a demonstra c´┐Ż vechea putere nu mai exist´┐Ż, aceea de a se constitui ´┐Żn rezerva de cadre pentru viitoarele structuri de putere ale CFSN si aceea de formare a corpurilor de „revolutionari“ cu certificat. Se poate spune c´┐Ż at´┐Żt Revolutia c´┐Żt si executarea cuplului Ceausescu au beneficiat de sprijinul tacit al majorit´┐Żtii populatiei din provincie. Executarea cuplului Ceausescu a fost ´┐Żn prim´┐Ż instant´┐Ż o usurare formidabil´┐Ż pentru populatia supus´┐Ż ani la r´┐Żnd la privatiunile arhicunoscute. Ast´┐Żzi, dup´┐Ż 26 de ani, consumati ´┐Żn exercitii despre democratie, executarea ceausestilor a ´┐Żnceput s´┐Ż fie contestat´┐Ż, fie pe fondul simulacrului de justitie din 25 decembrie 1989, fie pe fondul aparitiei unui nou sir de privatiuni. Bilantul cinic al celor 26 de ani este c´┐Ż prin Revolutie rom´┐Żnii nu au sc´┐Żpat de privatiuni, dar au c´┐Żstigat dreptul de a se pl´┐Żnge deschis de existenta acestora. Prin redeschiderea dosarelor Revolutiei Armata se va g´┐Żsi ´┐Żn mare impas, deoarece detine r´┐Żspunsul la ´┐Żntrebarea „Cine a tras ´┐Żn noi, dup´┐Ż 22?“.
´┐Żn plus, la aceast´┐Ż ´┐Żntrebare trebuie s´┐Ż r´┐Żspund´┐Ż si Malta, altfel dosarele Revolutiei vor fi rezolvate ´┐Żn acelasi simulacru de justitie, ca ´┐Żn decembrie 1989 la T´┐Żrgoviste .

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective