Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Februarie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÎNTREBĂRI INEVITABILE (an electoral)

ALEGĂTORII (printre ei, Mihai CIUBOTARU, judecător)

Cât adevăr suntem în stare să suportăm si să promovăm? În 2016, avem alegeri locale si parlamentare. Urmează 5 luni de foc! Va avea loc o „resetare“ a sistemului politic si de guvernământ, asa cum au cerut zecile de mii de manifestanti iesiti în stradă după incendiul de la Clubul Colectiv si cum, de fapt, doresc toti românii? Va avea loc o schimbare de paradigmă în materie de bună guvernare, asa cum a promis presedintele Johannis? Dacă da, atunci care sunt noile strategii si idei de guvernare? Cât timp auto-curătarea partidelor va mai fi doar o glumă cinică? Cât timp partidele vor continua să fie „aceeasi mizerie“, asa cum a strigat „Strada“? Cum vor găsi partidele resursele necesare campaniilor electorale tot mai costisitoare? Vor mai găsi resurse pe cale legală sau vor recurge la „bani negri“, cum au făcut până acum, cum a dezvăluit Elena Udrea si cum toată lumea stie? Cine sunt noii mandarini ai puterii si dacă (si cum) îi controlează cineva? Cine si cum controlează monopolul de putere la nivel local? Sunt partidele în stare să facă fată generalizatei stări de nemultumire? Cum pot ele repara gravele disfunctionalităti reclamate de societatea civilă tot mai trează? Nu cumva partidele sunt cartelizate si lipseste o competitie politică de substantă? Sunt actualii competitori politici competenti, integri si responsabili? Respectă ei statul de drept? „Alesii“ au legitimitate electorală, dar au ei si legitimitate profesională si morală? Nu cumva actualele partide au un mare deficit de democratie internă? Nu cumva în actualele partide există loialităti fată de sefi si nu fată de ideologia politică si fată de electorat? Altfel, cum se ajunge la traseism politic? Este România un stat de drept în care domneste Legea, nu bunul plac al celor aflati la putere? Este Parlamentul o institutie cinstită si responsabilă, când o treime dintre membrii săi au dosar la DNA?

„De ce?“

De ce nu se face un audit extins asupra privatizărilor post-decembriste? Deoarece „privatizatii“ (noii îmbogătiti fraudulos) sunt fie la putere, fie în spatele mai-marilor zilei de azi, nu-i asa? Ce facem cu cei vinovati de închideri si demolări cu grave consecinte economice si sociale? De ce nu se face un audit al restituirilor post-decembriste? De ce nu sunt verificate, anchetate si judecate noile mari averi făcute pe baza preluării la pret infim a drepturilor litigioase asupra unor foste mari averi? De ce nu sunt verificate, anchetate si judecate marile fapte de coruptie legate de reasezarea post-comunistă (contractele cu statul, privatizări, restituiri, concesionări etc.)? Cât timp hotii vor mai rămâne cu banii deturnati de la dezvoltarea tării? Cât timp vor mai putea ei ca din aceste grămezi de bani să alimenteze retelele de coruptie? Cât timp slugile lor din politică si administratie vor mai fi acolo? Decredibilizarea Parlamentului, a partidelor si a elitei politice în general nu este cumva imputabilă în primul rând acestora? Nu cumva fragilizarea democratizării românesti se datorează „baronizării“ puterii, concentrării puterii politice si administrative în mâinile unor lideri locali? Nu cumva baronii locali au apărut ca urmare a descentralizării, a transferului de responsabilităti si de resurse către autoritătile locale, dublată de fragilitatea instrumentelor de control politic si civic local? Nu cumva si organizarea partidelor politice este tot mai depedentă de liderii locali? Nu cumva sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur si pragul local ridicat pentru consiliile locale si judetene contribuie la conservarea puterii unor elite locale care se mută foarte usor de la un partid la altul? Nu cumva, direct sau indirect, liderii politici - mai ales cei locali - controlează presa si societatea civilă si institutiile media (televiziunile etc)? Nu cumva fragilitatea democratiei locale se răsfrânge direct asupra democratiei de nivel national? Nu cumva partidele mari îsi bazează puterea pe rezervoarele electorale activate de către liderii locali? Ca urmare, nu cumva politicile de dezvoltare, inclusiv cele de infrastructură, sunt, ca atare, formulate nu tintind problemele structurale, ci urmărind afilierile de partid si fidelitatea fată de liderii centrali? Doresc conducerile partidelor altceva decât un nivel local previzibil, eficient si fidel? Poate fi realizat acest lucru fără clientelism si coruptie?

„Poate avea loc marea Schimbare fără transformarea internă a fiecărui cetătean?“

Cum vor înfrunta partidele birocratia secretă care pătrunde peste tot? Nu cumva sunt excesiv de puternice legăturile dintre companii (corporatii) si politicieni? Nu cumva „corporatia face legislatia“? În competitia electorală din acest an sunt partidele în stare să se inoveze si chiar să riste? Opt milioane de români au WC-uri în curte, patru milioane trăiesc în sărăcie relativă, iar un milion în sărăcie absolută: ce e de făcut? Rata abandonului scolar în rândul populatiei sărace este triplă fată de cea din restul populatiei, iar copiii care abandonează scoala sunt condamnati să abandoneze si speranta că vor reusi să iasă din sărăcie. Ajutoarele sociale îi tin în viată, dar în aceeasi mizerie si marginalizare: ce e de făcut? Unde sunt specialistii în stare să se organizeze politic, să aibă o viziune despre societate si să fie în stare să spună răspicat, pe întelesul tuturor, care este legătura sistemică dintre educatie si sărăcie, dintre marginalizare si nepăsare, dintre viabilitatea sistemului medical si productivitatea muncii? Unde sunt oamenii noi si buni în stare să intre în „horă“ si să pună umărul la avansul societătii, fie în interiorul actualei structuri politice, fie în cadrul unora noi? Banii publici sunt cheltuiti transparent, în interes public, sau piratati pentru clientii politici? Cum se ajunge la coruptie (mită, trafic de influentă, santaj etc)? Nu cumva cel ce are acces la resurse si are în mâini pâinea si cutitul împarte cui vrea, ca un vechil pe mosia părintească? Nu cumva cel aflat la putere ignoră legile, regulile si institutiile distribuirii corecte si ale competitiei transparente? Nu cumva lipsa lustratiei a dus la capturarea statului si, implicit, a resurselor publice de către cei cu pozitie de putere si de către conducătorii institutiilor si, mai ales, ai întreprinderilor? Nu cumva chiar ei au devenit noii capitalisti, au impus noile cutume si i-au exclus sau marginalizat pe toti cei inadecvati stilului lor? Nu cumva opozantii interni (Sturzu etc) riscă să fie marginalizati sau exclusi? Poate avea loc marea Schimbare fără transformarea internă a fiecărui cetătean? Când se va construi o autostradă care să lege tara de la Est la Vest? Când se vor pune la punct sistemele de canalizare si infrastructurile educationale si de sănătate la standarde tehnice adecvate? Când se vor face investitii în cercetare? Astfel de întrebări ar putea continua: sunt competitorii politici în stare să dea vreun răspuns adecvat?

N.R.: Intertitlurile acestui articol apartin Redactiei Monitorul.

Articol afisat de 1166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai CIUBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective