Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Februarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÎNTREBÃRI INEVITABILE (an electoral)

ALEGÃTORII (printre ei, Mihai CIUBOTARU, judecãtor)

Cât adevãr suntem în stare sã suportãm si sã promovãm? ÃŽn 2016, avem alegeri locale si parlamentare. Urmeazã 5 luni de foc! Va avea loc o „resetare“ a sistemului politic si de guvernãmânt, asa cum au cerut zecile de mii de manifestanti iesiti în stradã dupã incendiul de la Clubul Colectiv si cum, de fapt, doresc toti românii? Va avea loc o schimbare de paradigmã în materie de bunã guvernare, asa cum a promis presedintele Johannis? Dacã da, atunci care sunt noile strategii si idei de guvernare? Cât timp auto-curãtarea partidelor va mai fi doar o glumã cinicã? Cât timp partidele vor continua sã fie „aceeasi mizerie“, asa cum a strigat „Strada“? Cum vor gãsi partidele resursele necesare campaniilor electorale tot mai costisitoare? Vor mai gãsi resurse pe cale legalã sau vor recurge la „bani negri“, cum au fãcut pânã acum, cum a dezvãluit Elena Udrea si cum toatã lumea stie? Cine sunt noii mandarini ai puterii si dacã (si cum) îi controleazã cineva? Cine si cum controleazã monopolul de putere la nivel local? Sunt partidele în stare sã facã fatã generalizatei stãri de nemultumire? Cum pot ele repara gravele disfunctionalitãti reclamate de societatea civilã tot mai treazã? Nu cumva partidele sunt cartelizate si lipseste o competitie politicã de substantã? Sunt actualii competitori politici competenti, integri si responsabili? Respectã ei statul de drept? „Alesii“ au legitimitate electoralã, dar au ei si legitimitate profesionalã si moralã? Nu cumva actualele partide au un mare deficit de democratie internã? Nu cumva în actualele partide existã loialitãti fatã de sefi si nu fatã de ideologia politicã si fatã de electorat? Altfel, cum se ajunge la traseism politic? Este România un stat de drept în care domneste Legea, nu bunul plac al celor aflati la putere? Este Parlamentul o institutie cinstitã si responsabilã, când o treime dintre membrii sãi au dosar la DNA?

„De ce?“

De ce nu se face un audit extins asupra privatizãrilor post-decembriste? Deoarece „privatizatii“ (noii îmbogãtiti fraudulos) sunt fie la putere, fie în spatele mai-marilor zilei de azi, nu-i asa? Ce facem cu cei vinovati de închideri si demolãri cu grave consecinte economice si sociale? De ce nu se face un audit al restituirilor post-decembriste? De ce nu sunt verificate, anchetate si judecate noile mari averi fãcute pe baza preluãrii la pret infim a drepturilor litigioase asupra unor foste mari averi? De ce nu sunt verificate, anchetate si judecate marile fapte de coruptie legate de reasezarea post-comunistã (contractele cu statul, privatizãri, restituiri, concesionãri etc.)? Cât timp hotii vor mai rãmâne cu banii deturnati de la dezvoltarea tãrii? Cât timp vor mai putea ei ca din aceste grãmezi de bani sã alimenteze retelele de coruptie? Cât timp slugile lor din politicã si administratie vor mai fi acolo? Decredibilizarea Parlamentului, a partidelor si a elitei politice în general nu este cumva imputabilã în primul rând acestora? Nu cumva fragilizarea democratizãrii românesti se datoreazã „baronizãrii“ puterii, concentrãrii puterii politice si administrative în mâinile unor lideri locali? Nu cumva baronii locali au apãrut ca urmare a descentralizãrii, a transferului de responsabilitãti si de resurse cãtre autoritãtile locale, dublatã de fragilitatea instrumentelor de control politic si civic local? Nu cumva si organizarea partidelor politice este tot mai depedentã de liderii locali? Nu cumva sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur si pragul local ridicat pentru consiliile locale si judetene contribuie la conservarea puterii unor elite locale care se mutã foarte usor de la un partid la altul? Nu cumva, direct sau indirect, liderii politici - mai ales cei locali - controleazã presa si societatea civilã si institutiile media (televiziunile etc)? Nu cumva fragilitatea democratiei locale se rãsfrânge direct asupra democratiei de nivel national? Nu cumva partidele mari îsi bazeazã puterea pe rezervoarele electorale activate de cãtre liderii locali? Ca urmare, nu cumva politicile de dezvoltare, inclusiv cele de infrastructurã, sunt, ca atare, formulate nu tintind problemele structurale, ci urmãrind afilierile de partid si fidelitatea fatã de liderii centrali? Doresc conducerile partidelor altceva decât un nivel local previzibil, eficient si fidel? Poate fi realizat acest lucru fãrã clientelism si coruptie?

„Poate avea loc marea Schimbare fãrã transformarea internã a fiecãrui cetãtean?“

Cum vor înfrunta partidele birocratia secretã care pãtrunde peste tot? Nu cumva sunt excesiv de puternice legãturile dintre companii (corporatii) si politicieni? Nu cumva „corporatia face legislatia“? ÃŽn competitia electoralã din acest an sunt partidele în stare sã se inoveze si chiar sã riste? Opt milioane de români au WC-uri în curte, patru milioane trãiesc în sãrãcie relativã, iar un milion în sãrãcie absolutã: ce e de fãcut? Rata abandonului scolar în rândul populatiei sãrace este triplã fatã de cea din restul populatiei, iar copiii care abandoneazã scoala sunt condamnati sã abandoneze si speranta cã vor reusi sã iasã din sãrãcie. Ajutoarele sociale îi tin în viatã, dar în aceeasi mizerie si marginalizare: ce e de fãcut? Unde sunt specialistii în stare sã se organizeze politic, sã aibã o viziune despre societate si sã fie în stare sã spunã rãspicat, pe întelesul tuturor, care este legãtura sistemicã dintre educatie si sãrãcie, dintre marginalizare si nepãsare, dintre viabilitatea sistemului medical si productivitatea muncii? Unde sunt oamenii noi si buni în stare sã intre în „horã“ si sã punã umãrul la avansul societãtii, fie în interiorul actualei structuri politice, fie în cadrul unora noi? Banii publici sunt cheltuiti transparent, în interes public, sau piratati pentru clientii politici? Cum se ajunge la coruptie (mitã, trafic de influentã, santaj etc)? Nu cumva cel ce are acces la resurse si are în mâini pâinea si cutitul împarte cui vrea, ca un vechil pe mosia pãrinteascã? Nu cumva cel aflat la putere ignorã legile, regulile si institutiile distribuirii corecte si ale competitiei transparente? Nu cumva lipsa lustratiei a dus la capturarea statului si, implicit, a resurselor publice de cãtre cei cu pozitie de putere si de cãtre conducãtorii institutiilor si, mai ales, ai întreprinderilor? Nu cumva chiar ei au devenit noii capitalisti, au impus noile cutume si i-au exclus sau marginalizat pe toti cei inadecvati stilului lor? Nu cumva opozantii interni (Sturzu etc) riscã sã fie marginalizati sau exclusi? Poate avea loc marea Schimbare fãrã transformarea internã a fiecãrui cetãtean? Când se va construi o autostradã care sã lege tara de la Est la Vest? Când se vor pune la punct sistemele de canalizare si infrastructurile educationale si de sãnãtate la standarde tehnice adecvate? Când se vor face investitii în cercetare? Astfel de întrebãri ar putea continua: sunt competitorii politici în stare sã dea vreun rãspuns adecvat?

N.R.: Intertitlurile acestui articol apartin Redactiei Monitorul.

Articol afisat de 1585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai CIUBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective