Se caută E.coli
inspectorii sanitari veterinari trebuie să efectueze 18 probe
în căutarea de E.coli • testele prelevate vor fi dirijate către Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară Bucuresti • dacă va fi izolată bacteria, carnea va fi distrusă •
Avînd în vedere dispozitiile transmise de către ANSVSA privind demararea Planului National de Control pentru determinarea prevalentei E. Coli verotoxigene în produsele de origine animală, Directia Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor Neamt este implicată în implementarea acestui program pe teritoriul de competentă pentru determinarea prevalentei E. Coli în carnea proaspată de bovine/ovine, carnea tocată si carnea preparată provenită de la aceste specii (de la una din specii, sau amestec de carne de la ambele specii). Implementarea constă în prelevarea unui număr de probe prestabilit de Autoritatea Natională Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Directia Siguranta Alimentelor de Origine Animală, din tipurile de unităti stabilite de autoritatea centrală. Conform celor stabilite de ANSVSA si transmise prin nota de serviciu în data de marti, 15 mai 2016, DSVSA Neamt urmează a preleva în perioada iunie-decembrie 2016 un număr de 18 probe din tot atîtea obiective, mai exact sase probe de carne preparată (pastă mici, hamburgheri, frigărui, cîrnati proaspeti, carne marinată, etc) din supermarketuri, cinci probe carne proaspătă provenită din măcelării/magazine si sapte probe de carne tocată prelevate din carmangerii înregistrate sanitar veterinar pe raza judetului. Urmează stabilirea unitătilor din care se va realiza prelevarea acestor probe - se va realiza în baza unei analize de risc (specificul unitătilor, aprovizionarea cu loturi apartinînd unor mari producători de carne de bovine/ovine, existenta unor antecedente în istoricul unitătilor etc); Prelevarea probelor se va realiza de către medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si/sau de medicii veterinari angajati în conformitate cu Ordinul presedintelui ANVSA nr. 64/2007, modificat si care asigură controlul oficial în unitătile stabilite în cadrul programului. În conformitate cu cerintele Regulamentului CE nr. 882/2004, prelevarea probelor de la operatorii stabiliti în program se va realiza fără o avertizare prealabilă a acestora. Probele prelevate vor fi dirijate către Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară Bucuresti, unde vor fi testate în conformitate cu specificatiile tehnice descrise de Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentelor. În eventualitatea izolării E. coli verotoxigene (VTEC) confirmată în baza buletinelor de analiză emise de IISPV, carnea tocată de bovine si ovine, carnea tocată amestec, care contine carne de bovine si/sau ovine, precum si carnea preparată de bovine si ovine se va confisca si denatura.
|