Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2016
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Seara studentilor, noaptea pierz´┐Żtorilor

Prima parte a celei de a 5-a zi a Vacantelor Muzicale a fost consacrat´┐Ż studentilor a trei conservatoare de prim´┐Ż m´┐Żrime: Iasi, Bucuresti si Cluj, m´┐Żrturie a nivelului de preg´┐Żtire a viitorilor profesionisti ai muzicii. Desi num´┐Żrul celor ´┐Żnscrisi ´┐Żn program a fost, prin forta ´┐Żmprejur´┐Żrilor, limitat la opt studenti, programul a fost dens si variat si, fie c´┐Ż a fost vorba de instrumente fie de voci, demonstratia de virtuozitate si m´┐Żiestrie a fost mai mult dec´┐Żt evident´┐Ż si pe placul publicului. Nu mir´┐Ż pe nimeni, ´┐Żntruc´┐Żt Scoala rom´┐Żneasc´┐Ż de muzic´┐Ż instrumental´┐Ż si de canto s-a bucurat ´┐Żntotdeauna de dasc´┐Żli de mare valoare, care au valorificat pepiniera de talente si au adus pe marile scene ale lumii, numerosi virtuozi, cunoscuti si recunoscuti de un public de calitate. Sigur c´┐Ż o institutie de ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żnt muzical nu poate fi categorisit´┐Ż doar din c´┐Żteva v´┐Żrfuri valorice, dar cel interesat ´┐Żsi d´┐Ż seama de temeinicia si calitatea ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żntului nostru muzical, aflat pe m´┐Żini bine. La aceast´┐Ż impresie tonic´┐Ż si plin´┐Ż de sperante, au contribuit din plin dasc´┐Żlii de valoare care nu si-au p´┐Żr´┐Żsit elevii, ci i-au ´┐Żnsotit, asigur´┐Żndu-le sustinerea de fond la cele mai ´┐Żnalte cote. Am fi nedrepti dac´┐Ż am acorda un plus de apreciere unora dintre cei pe care i-am ascultat, dar nu pot s´┐Ż nu subliniez prestatia si calitatea vocal´┐Ż a Elizei Solomon aflat´┐Ż ´┐Żn anul II al unui masterat, reprezent´┐Żnd Universitatea de Arte George Enescu, dar si grupul celor trei flautiste Carla Stoleru, Loredana Palade si Teodora Greciuc, toate studente ´┐Żn anul II al Universit´┐Żtii Nationale de Muzic´┐Ż Bucuresti si care, individual sau ´┐Żn grup au impresionat prin calitatea interpret´┐Żrii. Recitalul studentesc, complex si bine reprezentat ne ofer´┐Ż certitudinea viitorului muzical bine cl´┐Żdit pe talent si eforturi.
*
Cine n-a pierdut, ´┐Żn viata lui o noapte? Sau mai multe. Ce este mai important este motivul pierderii iremediabile, finalitatea sau cu ce ai r´┐Żmas. Iat´┐Ż ´┐Żns´┐Ż c´┐Ż exist´┐Ż muzicieni profesionisti care se autointituleaz´┐Ż ca atare si n-ar fi nimic r´┐Żu dac´┐Ż i-ar privi doar pe ei dar exist´┐Ż riscul de a-i face si pe altii s´┐Ż le piard´┐Ż. N-am urcat sc´┐Żrile spre turn cu idei preconcepute si pot spune c´┐Ż m-am p´┐Żtruns de ritm si chiar de armonie pentru o bun´┐Ż bucat´┐Ż de vreme. Si cred c´┐Ż acelasi lucru s-a petrecut cu mare parte din publicul prezent. Ba formatia Nightlosers (Pierz´┐Żtorii de noapte, pe graiul nostru) mi-a oferit revelatia c´┐Ż ritmurile muzicii noastre folclorice sunt apropiate dac´┐Ż nu identice cu ritmurile consacrate de tip blues, rock sau altele si c´┐Ż depinde numai de maniera ´┐Żn care le sustii si le dai viat´┐Ż. Nu ai ´┐Żn fiecare zi posibilitatea s´┐Ż asculti C´┐Żlusarii ´┐Żn variant´┐Ż rock, nu pot spune c´┐Ż am r´┐Żmas indiferent, f´┐Żr´┐Ż s´┐Ż stiu dac´┐Ż e bine ori nu. Este foarte adev´┐Żrat c´┐Ż ´┐Żn prezentarea formatiei care a repurtat numeroase succese ´┐Żn diferite t´┐Żri ale lumii, se aminteste de un etno-blues ardelenesc, uneori „piperat“ cu floricele de timp etno rom´┐Żnesti, maghiare si tig´┐Żnesti, ceea ce poate surprinde ca exceptie. Dar nu acelasi lucru se poate spune c´┐Żnd devine predominant sau este c´┐Żutat cu orice pret. Pretul se dovedeste a fi mult prea mare, alunecarea destul de frecvent´┐Ż spre kitsch sau b´┐Żlci nu este departe de adev´┐Żr. Cred c´┐Ż Nightlosers este si poate fi valoroas´┐Ż prin ea ´┐Żns´┐Żsi dar numai ´┐Żn m´┐Żsura ´┐Żn care ´┐Żsi defineste cu exactitate apartenenta la un stil sau la altul. Nu contest profesionalismul si prestatia fiec´┐Żrui component ´┐Żn parte, dar am fost impresionat de Jimi„El“ Lako, ca violonist de calitate, care dovedeste o perfect´┐Ż st´┐Żp´┐Żnire a instrumentului. Pledez pentru diversificarea genurilor muzicale si a modalit´┐Żtilor de expresie care fac diferenta dintre un festival sau altul dar o selectie mai atent´┐Ż a formatiilor care pot acceda la prestigiul Vacantelor Muzicale nu este niciodat´┐Ż neavenit´┐Ż.

Articol afisat de 1312 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil R´┐ŻZESU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective