Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Seara studentilor, noaptea pierzãtorilor

Prima parte a celei de a 5-a zi a Vacantelor Muzicale a fost consacratã studentilor a trei conservatoare de primã mãrime: Iasi, Bucuresti si Cluj, mãrturie a nivelului de pregãtire a viitorilor profesionisti ai muzicii. Desi numãrul celor înscrisi în program a fost, prin forta împrejurãrilor, limitat la opt studenti, programul a fost dens si variat si, fie cã a fost vorba de instrumente fie de voci, demonstratia de virtuozitate si mãiestrie a fost mai mult decât evidentã si pe placul publicului. Nu mirã pe nimeni, întrucât Scoala româneascã de muzicã instrumentalã si de canto s-a bucurat întotdeauna de dascãli de mare valoare, care au valorificat pepiniera de talente si au adus pe marile scene ale lumii, numerosi virtuozi, cunoscuti si recunoscuti de un public de calitate. Sigur cã o institutie de învãtãmânt muzical nu poate fi categorisitã doar din câteva vârfuri valorice, dar cel interesat îsi dã seama de temeinicia si calitatea învãtãmântului nostru muzical, aflat pe mâini bine. La aceastã impresie tonicã si plinã de sperante, au contribuit din plin dascãlii de valoare care nu si-au pãrãsit elevii, ci i-au însotit, asigurându-le sustinerea de fond la cele mai înalte cote. Am fi nedrepti dacã am acorda un plus de apreciere unora dintre cei pe care i-am ascultat, dar nu pot sã nu subliniez prestatia si calitatea vocalã a Elizei Solomon aflatã în anul II al unui masterat, reprezentând Universitatea de Arte George Enescu, dar si grupul celor trei flautiste Carla Stoleru, Loredana Palade si Teodora Greciuc, toate studente în anul II al Universitãtii Nationale de Muzicã Bucuresti si care, individual sau în grup au impresionat prin calitatea interpretãrii. Recitalul studentesc, complex si bine reprezentat ne oferã certitudinea viitorului muzical bine clãdit pe talent si eforturi.
*
Cine n-a pierdut, în viata lui o noapte? Sau mai multe. Ce este mai important este motivul pierderii iremediabile, finalitatea sau cu ce ai rãmas. Iatã însã cã existã muzicieni profesionisti care se autointituleazã ca atare si n-ar fi nimic rãu dacã i-ar privi doar pe ei dar existã riscul de a-i face si pe altii sã le piardã. N-am urcat scãrile spre turn cu idei preconcepute si pot spune cã m-am pãtruns de ritm si chiar de armonie pentru o bunã bucatã de vreme. Si cred cã acelasi lucru s-a petrecut cu mare parte din publicul prezent. Ba formatia Nightlosers (Pierzãtorii de noapte, pe graiul nostru) mi-a oferit revelatia cã ritmurile muzicii noastre folclorice sunt apropiate dacã nu identice cu ritmurile consacrate de tip blues, rock sau altele si cã depinde numai de maniera în care le sustii si le dai viatã. Nu ai în fiecare zi posibilitatea sã asculti Cãlusarii în variantã rock, nu pot spune cã am rãmas indiferent, fãrã sã stiu dacã e bine ori nu. Este foarte adevãrat cã în prezentarea formatiei care a repurtat numeroase succese în diferite tãri ale lumii, se aminteste de un etno-blues ardelenesc, uneori „piperat“ cu floricele de timp etno românesti, maghiare si tigãnesti, ceea ce poate surprinde ca exceptie. Dar nu acelasi lucru se poate spune când devine predominant sau este cãutat cu orice pret. Pretul se dovedeste a fi mult prea mare, alunecarea destul de frecventã spre kitsch sau bâlci nu este departe de adevãr. Cred cã Nightlosers este si poate fi valoroasã prin ea însãsi dar numai în mãsura în care îsi defineste cu exactitate apartenenta la un stil sau la altul. Nu contest profesionalismul si prestatia fiecãrui component în parte, dar am fost impresionat de Jimi„El“ Lako, ca violonist de calitate, care dovedeste o perfectã stãpânire a instrumentului. Pledez pentru diversificarea genurilor muzicale si a modalitãtilor de expresie care fac diferenta dintre un festival sau altul dar o selectie mai atentã a formatiilor care pot acceda la prestigiul Vacantelor Muzicale nu este niciodatã neavenitã.

Articol afisat de 1278 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective