Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iulie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judecător pietrean în „lupta“ pentru CSM

• judecătorul Gabriela Baltag îsi doreste un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii • conditia: reformarea institutiei pe care o critică dur în proiectul de candidatură •

Judecătoarea nemteană Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din România, îsi doreste să intre în bătălia pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii. Cunoscut ca un critic dur al derapajelor din activitatea institutiilor ce tin de sistemul de justitie din România, judecătorul pietrean a propus un proiect de candidatură în aceeasi tonalitate: pune la zid extrem de răspicat lacunele din activitatea actualului CSM si propune solutii de reformare a actului de justitie. Printre minusurile reclamate în activitatea Consiliului se numără si neadoptarea unei atitudini ferme pentru respectarea prezumtiei de nevinovătie, fapt care duce cel putin la întrebarea dacă se poate continua cu CSM în actuala formulă, departe de a fi una de succes. „În toti acesti sase ani, Consiliul Superior al Magistraturii a permis ca imaginea/credibilitatea înfăptuirii actului de justitie să fie grav afectată întrucît popularizarea unor dosare, în spatiul public, s-a realizat cu informatii transmise pe «surse» sau prin intermediul unor comunicate, de multe ori cu pretentii de adevărate hotărîri, venite numai din zona parchetelor, în special a unui parchet specializat. Această situatie nu a fost gestionată în niciun mod de actualul Consiliu care a acceptat ca prezumtia de nevinovătie a cetătenilor, componentă importantă a independentei justitiei, să fie alterată întrucît nu a avut nicio atitudine publică, nici chiar după data de 20 ianuarie 2016 cînd Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat Directiva pentru consolidarea anumitor aspecte privind prezumtia de nevinovătie si dreptul persoanei de a fi prezentă în fata instantei în timpul procedurilor penale. (...) Este timpul să ne gîndim în ce măsură Consiliul Superior al Magistraturii mai poate continua si în viitor în aceeasi formulă care nu s-a dovedit deloc a fi un succes“, se arată în proiectul judecătoarei Gabriela Baltag. Reforma propusă este una de substantă, făcînd vorbire de durata mandatului de membru CSM, dar si de modalitatea de revocare a acestora prin vot. Una extrem de necesară dacă ne amintim cu cîtă îndărătnicie s-au agătat de scaunele de membrii ai Consiliului unii magistrati contestati chiar de cei cărora trebuiau să le reprezinte interesele. „Apreciez că durata mandatului membrilor CSM este prea mare, motiv pentru care poate fi luată în discutie, desigur tot în cadrul unui proiect de revizuire a Constitutiei, reducerea duratei la cel mult patru ani. Această perioadă este în măsură să răspundă tuturor nevoilor si reprezintă un interval optim în care activitatea membrilor Consiliului poate fi eficientă. De asemenea este necesar ca, pornind de la modalitatea în care sînt alesi membrii CSM, în cadrul unor adunări generale, să existe tot astfel asigurat si un mecanism de revocare a acestora, într-o modalitate asemănătoare, prin vot, în conditiile legii, fără a imagina nicio diferentă între cele două proceduri“, se mai arată în proiectul judecătoarei Baltag.

„Căpusele“ sistemului judiciar

Magistratul vorbeste foarte deschis si despre „căpusele“ sistemului judiciar, dar si despre prevederea aberantă care permite ca judecătorii să fie si masoni. Dar nu presedinti ai unor comitete de părinti. Mai nou, unii i-ar dori si avertizori de integritate, ba chiar si semnatari ai unor „angajamente“ cu serviciile secrete. De ce? Explicatia „suavă“: pentru a avea acces la unele probe „secrete (!?)“ din dosare. „S-a ajuns astăzi ca sistemul judiciar să fie «căpusat» de persoane asimilate care beneficiază de un statut mai bun chiar decît cel al judecătorilor la care se raportează. Astfel, persoanele «asimilate» sînt beneficiare ale pensiei de serviciu desi responsabilitatea acestora nu are nicio legătură cu responsabilitătile judecătorilor, cei dintîi desfăsurînd, în realitate, o muncă similară unor functionari publici. Mai mult decît atît, asimilatii sînt beneficiarii unei salarizări care începe de la un nivel înalt, pe care nu toti judecătorii au cum să-l atingă în întreaga carieră, printr-o raportare la functiile de conducere de la curtile de apel, mergînd mai departe la salarizarea existentă în marile parchete, dar si la cea de la instanta supremă. Poate un judecător care face parte dintr-un ordin masonic, la rîndul lui tinut de un jurămînt imperativ, nesubordonat Constitutiei si nici legilor tării, să apere drepturile si libertătile fundamentale ale persoanelor si să-si îndeplinească atributiile cu onoare, constiintă si fără părtinire? Răspunsul halucinant l-am primit pe data de 20 august 2013 cînd Plenul actualului Consiliu Superior al Magistraturii a decis adoptarea unei «hotărîri de principiu» prin intermediul căreia s-a stabilit posibilitatea judecătorilor si procurorilor de a avea calitatea de membri în asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale, inclusiv cele masonice dacă acestea sînt înregistrate legal“, mai spune Gabriela Baltag în proiectul amintit.

Hărtuirea judecătorilor care nu răspund la comenzi

Nu în ultimul rînd, judecătoarea din Piatra Neamt, arată cu degetul către practici de hărtuire si intimidare a magistratilor care nu tac si nu răspund la comenzi. „Metoda discretionară a «autosesizării» pornind de la diferite pretexte, avînd ca finalitate, nu o singură dată, hărtuirea unor magistrati incomozi, în special a judecătorilor, uneori pentru solutiile pe care acestia si le asumă, confirmate de lege si, eventual, atunci cînd este cazul, si de o instantă de control judiciar, reprezintă un comportament abuziv, o imixtiune evidentă în actul de justitie, situatie care este în măsură să conducă, în final, la o afectare a independentei judecătorilor. Resping categoric maniera de lucru adoptată de Inspectia Judiciară care a pornit, în ultimul timp, o adevărată vînătoare împotriva judecătorilor, cenzurînd actul de judecată înfăptuit de acestia prin mecanisme pe care nicio prevedere legală nu le îngăduie, generînd astfel presiune în înfăptuirea lui, în anumite situatii. Activitatea desfăsurată la nivel de asociatie m-a determinat să descopăr, mai ales în ultimii ani, un comportament de suprainstantă al IJ, cu sustineri aberante care m-au cutremurat, cercetînd printre argumentele opuse colegilor care au formulat solicitări de sprijin, unele ce reprezentau adevărate esafoade ridicate evident cu scopul «executiei», cu o depăsire a limitelor unei cercetări rezonabile, lipsite de părtinire. Toate aceste aspecte ar trebui să determine îngrijorare în evolutia unei institutii care se recomandă a fi una de sine stătătoare dar mai ales care se pretinde a fi independentă“, sustine Gabriela Baltag. Acestea sînt doar cîteva dintre problemele invocate de magistratul pietrean, fiecare beneficiind în proiectul de candidatură si de solutii pentru rezolvarea lor. Rezultă un adevărat „rechizitoriu“ la adresa actualului CSM, dar si o schită reală de reformă, fapt care va stîrni multe patimi si probabil va face să apară si foarte multe piedici în calea judecătoarei Baltag în demersul de a deveni membru al institutiei mentionate. Sigur că pe măsura acestei încercări de a o reduce la tăcere, ar trebui să existe un sprijin masiv, inclusiv prin vot, din partea colegilor magistrati de bună credintă. Care sînt majoritari în sistem si care ar trebui să-si impună vointa într-un sistem democratic. Rămîne de văzut dacă sistemul judiciar trece de acest test al democratiei si independentei. Greu de făcut un prognostic, dar tare mi-e teamă că nu va trece, iar Gabriela Baltag se va trezi din nou chemată să dea explicatii în fata Inspectiei Judiciare, pregătindu-i-se un esafod precum cel despre care face vorbire în proiect.

Articol afisat de 1062 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective