Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Milioane de euro refuzate de PSD

• majoritatea din CL Piatra Neamt a „picat“ un proiect privind aprobarea PUZ pentru un nou supermarket Kaufland • reprezentantul
investitorilor a amenintat că renuntă la investitia de 5 milioane de euro
• primăria ar rămîne si fără un milion de lei din vînzarea terenului n
aproximativ 150 de locuri de muncă ar putea fi pierdute n

Nervi întinsi la maximum ieri în sedinta CL Piatra Neamt cînd s-a ajuns la proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui nou market Kaufland pe General Dăscălescu. Proiectul a fost respins, prin votul majoritătii PSD-ALDE-PMP, iar investitia, estimată la 5 milioane de euro, este în pericol să nu mai fie realizată. Cel putin asa a declarat reprezentantul investitorilor, prezent la sedintă. „De patru ani asteaptă documentatia, eu nu mai vin la dumneavoastră dacă se votează împotrivă. Mă întreb dacă nu cumva există alte interese“, a declarat Gicu Agenor Gânscă, reprezentant al constructorilor magazinului. Revenind la cele întîmplate ieri, dacă amenintarea renuntării la investitie va fi pusă în practică, pentru Primăria Piatra Neamt ar putea urma si alte ponoase, pe lîngă pierderea celor aproximativ 150 de locuri de muncă. Astfel, municipalitatea, care a vîndut la licitatie terenul pe care ar fi urmat să se ridice marketul, nu numai că nu ar mai încasa 700.000 de lei la buget, dar s-ar putea trezi în situatia să fie nevoită să dea înapoi, eventual repede si într-o singură transă, cei 300.000 de lei deja încasati. Ca să nu ne mai gîndim la o eventuală chemare în judecată pentru recuperarea unui eventual prejudiciu de aproximativ 3 milioane de lei, cît zic investitorii că ar fi cheltuit deja. Lucru posibil dacă o instantă ar ajunge la concluzia că proiectul, respectiv solicitarea investitorului a fost refuzată nejustificat. Iar dificultătile celor care au votat împotrivă de a explica motivul refuzului face această variantă extrem de plauzibilă.

Luni aviz pozitiv, miercuri vot negativ

Modul în care a fost picat proiectul de către majoritatea PSD-ALDE-PMP ridică semne de întrebare. Din explicatiile oferite de un reprezentant al majoritătii am înteles că principalele motive sînt legate de faptul că documentatia a fost incompletă si neactualizată si că sînt o serie de suspiciuni legate de situatia juridică a terenurilor si eventualul drept de proprietate. Dincolo de întrebarea legitimă a investitorului de ce nu i-au fost pînă acum solicitate aceste clarificări, că tot asteaptă de 4 ani, mai sînt si alte neclarităti. Scoase în evidentă în principal de secretarul primăriei, care a precizat că e vorba despre un PUZ ce are ca finalitate trecerea terenului din zonă industrială, în zonă mixtă. Eventuala dovadă a proprietătii constituie conditie esentială cînd ar fi fost cerută autorizatia de construire. Referitor la documentatia incompletă si neactualizată, întrebarea de ce nu a fost sesizat acest lucru luni, în comisia de specialitate - care a dat aviz pozitiv - a rămas fără răspuns. Un răspuns diplomat a încercat să ofere într-o conferintă de presă ulterioară viceprimarul PSD Luminita Vîrlan: „Proiectele au ajuns la comisie luni la ora 14 si ceva iar sedinta a fost la ora 16. Apoi, multi dintre consilieri sînt la primul mandat“, a încercat o explicatie Luminita Vîrlan, care însă a fost nevoită să recunoască faptul că e o dovadă de neseriozitate a colegilor de majoritate să avizeze pozitiv în comisie si să voteze împotrivă în plen. Mai ales că respectivul proiect, nemodificat, mai fusese initial pe ordinea de zi a precedentei sedinte de CL si a fost retras tocmai pentru a fi suficient timp pentru „documentare“. Asa stînd lucrurile, s-a deschis larg poarta interpretărilor neoficiale cum că toată tărăsenia ar putea fi dezlegată dacă ne gîndim că un fruntas ALDE - din actuala majoritate - a fost direct implicat în războiul extrem de lung, pînă la Înalta Curte de Casatie, purtat pentru dreptul de proprietate asupra terenului. Război pierdut de respectivul politician. În concluzie, fără a ne substitui vreunei instante si fără a apela la alte interpretări, putem spune că, în acest moment, există mari suspiciuni asupra motivelor ce au determinat majoritatea din CL să voteze pentru amînarea, blocarea sau poate chiar îngroparea unei investitii de 5 milioane de euro, cu 150 de posibile noi locuri de muncă si pierderea a 1.000.000 de lei ce s-ar fi putut regăsi în bugetul local secătuit. Sperăm ca viitorul să ofere explicatii lămuritoare. Dincolo de cele politicianiste legate strict de numele investitorului si/sau ideea de afaceri. Mai clar spus, indiferent de nume, de o parte sînt o posibilă investitie de 5 milioane de euro, 150 de locuri de muncă, 1.000.000 de lei la buget din vînzarea terenului, iar de partea cealaltă niste motive destul de străvezii apărute de luni pînă miercuri si fără încercarea de le clarifica în timp util pentru a nu periclita investitia.

Chitic, viată, grea

Sedinta de miercuri de CL a fost una în care primarului Dragos Chitic i-a fost clar că nu va avea viată usoară cu majoritatea potrivnică PSD -ALDE - PMP. Din 20 de proiecte de hotărîre, 5 au picat, scorul fiind acelasi 9 voturi ale liberalilor pentru, 13 împotrivă. Si au picat proiecte pe care primarul miza. Cel privind Kaufland-ul e unul dintre ele, cel privind transmiterea în folosintă gratuită a unor bunuri către ACSM Ceahlăul altul, dar si cele referitoare la tarifele Salubritas, vînzarea unor bunuri imobile si modificarea contractului cu Locativserv.

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective