Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centenar Nicolae Anestiadi (1916-2016)

La Chisinău, vineri 26 august 2016, a avut loc comemorarea a o sută de ani de la nasterea ilustrului chirurg al Republicii Moldova, Nicolae Anestiadi. Invitati de onoare, semnatarul acestor rânduri, alături de profesorii Mircea Beuran de la Bucuresti si Eugen Tîrcoveanu de la Iasi, am avut fericitul prilej de a asista la o festivitate si sesiune de comunicări de înalt prestigiu. În prima parte a evenimentului, personalităti de mare prestigiu precum academicienii Ion Ababei, rectorul Universitătii de Medicină „Nicolae Testemitanu“ si Gheorghe Ghidirim, ca si profesor Romeo Scerbina, au evocat figura medicului scolit la Universitatea de Medicină din Iasi si Lvov, în acelasi timp dascălul care a inaugurat chirurgia modernă în Basarabia postbelică si a organizat învătământul medical basarabean la nivel mondial.
Personalitate de primă mărime a medicinii basarabene, în scurta sa existentă (a murit la 52 de ani), a reusit performante deosebite dar, mai ales, a creat o scoală medicală de prestigiu, a pus bazele chirurgiei toracice si cardio-vasculare, ale anesteziei si reanimării, a vegheat la formarea si perfectionarea a numeroase generatii de medici. A fost lansat si un volum omagial si medalia comemorativă închinate personalitătii celui evocat. Profesorul Eugen Gutu, presedintele Asociatiei Chirurgilor din Moldova „Nicolae Anestiadi“ a conferit Medalia si Brevetul mai multor chirurgi. Si semnatarul acestor rânduri a fost onorat cu medalia centenară si în cuvântul său a arătat că, păstrând proportiile, satisfactia si semnificatiile distinctiei primite sunt aceleasi ca ale medaliilor primite la recent încheiata Olimpiadă de la Rio si că retrăieste sentimentul încercat în urmă cu mai bine de 25 de ani când, imediat după revolutie, colegii basarabeni i-au pus pe frunte pecetea de „primul chirurg din România care a venit la noi“, pe care l-a purtat ca un blazon. Si-a exprimat pretuirea fată de cei care nu uită trecutul si pe cei care au binemeritat în medicină si chirurgie. Fără respectul pentru trecut si pentru cei care ne-au fost modele nu însemnăm nimic. În 1988, marele profesor Alexandru Pesamosca, rostea cuvinte memorabile: „Românii au avut întotdeauna domni mari si chirurgi mari“. Ce pleiadă de chirurgi de primă mărime ai Basarabiei am cunoscut! Ce pleiadă de chirurgi din România au crescut sub ochii mei! Din păcate, multi s-au dus să-si doarmă somnul de veci. Cuvintele profesorului Pesamosca erau rostite la Piatra Neamt, cu prilejul sărbătoririi a 75 de ani de viată ai profesorului Ion Juvara (*) , într-o manifestare unicat, fără egal si irepetabilă, fiindcă se producea în '88, când era interzisă orice omagiere, în afara celor două genii carpatine cu care ne blagoslovise Dumnezeu. Foarte probabil că pentru multi dintre cei prezenti, numele de Juvara nu spune nimic, dar el a fost promotorul chirurgiei si a scolii chirurgicale moderne ale României. Ceea ce a fost Ion Juvara în dreapta Prutului, a fost Nicolae Anestiadi în stânga lui. Nu s-au cunoscut, dar au fost contemporani (centenarul Juvara s-a serbat în 2013) si au fost oamenii timpului. În partea a doua a evenimentului a avut loc o sesiune stiintifică de valoare, în care s-au dezbătut probleme ale medicinii contemporane. Manifestarea de la Chisinău s-a înscris printre marile evenimente dedicate trecutului si respectului fată de înaintasi.
(*) În anul 1966, a fost operat, în conditii de urgentă, Leontin Sălăjan, ministrul MAN. Postoperator a survenit o complicatie care-i punea viata în pericol. Apelat Lucien Léger, ilustru chirurg parisian, acesta si-a întrebat interlocutorii de ce îl cheamă pe el, când în tară există Ion Juvara? Din păcate... acesta era la puscărie, pentru detinere de aur. A fost scos, a văzut bolnavul si a declarat că si dacă îl învelesc în aur, este pierdut. Lucru care s-a si petrecut. Profesorul nu a mai fost dus la puscărie, a fost încadrat în mai multe spitale modeste, dar timpul si-a spus cuvântul si a devenit marele chirurg de reputatie mondială.
Dr. Virgil RĂZESU

Articol afisat de 993 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RĂZESU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective