Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iures penal de la CJ Apa Serv

• o plîngere semnată de directorul Apa Serv, Ionut Dughir, a fost admisă de procurori • infractiunea sesizată e de abuz în serviciu • cercetările vor fi efectuate de Serviciul de Investigare a Criminalitătii Economice • miza o constituie modul în care a fost modificat actul constitutiv al Apa Serv • presedintele ADI Aqua Neamt, sustine că nu a încălcat legea si nici nu poate fi vorba de abuz în serviciu •

O sesizare semnată de directorul Apa Serv, Ionut Dughir, referitoare la modul în care a fost modificat actul constitutiv al societătii a fost admisă de procurori si va fi cercetată de Serviciul de Investigare a Criminalitătii Economice din IPJ Neamt. Infractiunea sesizată este de abuz în serviciu, iar persoana vizată în plîngere este Adrian Bourceanu, în calitate de presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamt. �Dosarul a fost trimis recent la Inspectoratul Judetean de Politie Neamt de către Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt. În cauză urmează să se efectueze cercetări, iar la final concluziile la care se va ajunge în urma verificărilor vor fi înaintate la Parchet�, a declarat Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Politiei Neamt. Rămîne de văzut ce va stabili ancheta: că nu a fost comisă nici o infractiune sau procurorii vor dispune trimiterea în judecată. Pînă atunci sigur că toate persoanele implicate beneficiază de prezumtia de nevinovătie, însă considerăm că o clarificare a acestor aspecte ar putea ajuta opinia publică să-si formeze o opinie cît mai completă asupra războiului evident ce se poartă pentru Apa Serv si zecile de milioane de euro europene ce urmează să fie accesate.
Revenind, în opinia celor care au formulat reclamatia, �intentia domnului Bourceanu Adrian de a contribui la modificarea componentei Consiliului de Administratie al Apa Serv si la limitarea ilegală a puterilor directorului general l-au determinat pe acesta să nu respecte procedurile de convocare si vot aplicabile adunării generale ADI Aqua Neamt�.

Infractiuni de fals la o sedintă?

Referitor la presupusele încălcări ale procedurii, în plîngerea penală se fac o serie de precizări: convocarea trebuia trimisă cu cel putin 5 zile lucrătoare înaintea sedintei, fără ziua în care a fost emisă si ziua de sedintă, lucru care nu s-ar fi întîmplat. Apoi, parte dintre reprezentantii convocati nu beneficiau de serviciile furnizate de operator, ceea ce în opinia reprezentantilor Apa Serv reprezintă o altă încălcare a procedurilor, mai pe întelesul tuturor nu ar fi avut drept de vot. Apoi, în lista de prezentă figurează un reprezentant al comunei Săvinesti (cu semnătură) �persoană care conform propriei declaratii nu a participat la sedintă�. Iar dacă a participat o altă pesoană această nu a fost desemnată prin hotărîre de consiliu local. În sesizarea mentionată se mai vorbeste despre �nerespectarea procedurii de vot referitoare la drepturile special acordate asociatiei conform prevederilor statutare preluate din HG 855/2008 si inducerea voită a confuziei între cvorumul de sedintă si modalitatea de vot�. Cît priveste confuziile ce ar fi fost induse în mod intentionat, printre ele s-ar număra si aceea potrivit căreia modificările de act constitutiv ar fi necesare pentru a accesa fonduri nerambursabile. În plus, faptul că hotărîrile luate în AGA ADI Aqua Neamt ar fi fost înregistrate la Apa Serv la doar după 45 de minute după ora convocării, i-a determinat pe reprezentantii companiei să considere că sedinta nu ar fi avut loc la ora indicată si să ceară ca Parchetul să stabilească �dacă au avut loc si infractiuni de fals în legătură cu sedinta mentionată�. Miza tuturor acestor nereguli invocate este în opinia celor de la Apa Serv un joc politic prin care s-ar dori impunerea de prevederi în actul constitutiv al Apa Serv contrare contractului de administrare si de mandat. Aceasta pentru a diminua atît atributiile CA, cît si ale directorului general în vederea schimbării lor si a muta puterea de decizie înspre AGA, controlată politic, în perspectiva fondurilor nerambursabile ce ar urma să vină la companie.

�Nu poate exista fapta de abuz în serviciu�

Rezumînd si traducînd limbajul �juridic� din sesizarea mentionată, reprezentantii Apa Serv sînt de părere că au fost comise o serie de încălcări ale reglementărilor legale: pornind de la perioada de convocare, trecînd prin cine a fost sau nu prezent la sedintă si mergînd pînă la cine avea dreptul să voteze si modul în care s-a votat. Revenind la sesizarea penală, am solicitat si reprezentantilor ADI Aqua Neamt răspunsuri punctuale la aspectele invocate în plîngerea penală. �Nu poate exista fapta de abuz în serviciu, în primul rînd pentru că nu exercitam o functie de autoritate publică, dar mai ales pentru că ADI Aqua Neamt doar avizează propunerile de modificare a actului constitutiv. Atributul aprobării este exclusiv al Adunării Generale a Actionarilor. Efectul juridic al modificării actului constitutiv nu se produce la avizare, ci la aprobarea AGA Apa Serv. Ca o dovadă în plus pentru cele afirmate stă faptul că nu toate propunerile de modificare avizate au fost si aprobate de AGA, ci doar o parte�, a declarat Adrian Bourceanu. Cît priveste perioada de convocare, acesta a mai precizat că statutul ADI Aqua nu se raportează la Codul de Procedură Civilă în ceea ce priveste modul de calcul al celor cinci zile, asadar s-ar �pune la socoteală� si ziua convocării si cea a sedintei, fiind asadar respectat termenul legal. Referitor la prezenta reprezentantului comunei Săvinesti, precizările au fost că �în procesul verbal de sedintă al AGA ADI Aqua din 23 mai 2016 se precizează că ordinea de zi se aprobă cu majoritate, nu unanimitate de voturi, astfel că nu se poate aprecia că prezenta sau absenta reprezentantului UAT Săvinesti a influentat cvorumul de sedintă�. În plus, s-a făcut referire la o împuternicire din partea primarului de Săvinesti pentru persoana prezentă la sedintă, aspect ce ar fi în conformitate cu procedurile legale. Aspectul referitor la �dreptul� de vot al reprezentantilor unitătilor administrativ teritoriale care nu au delegat serviciile de alimentare cu apă si canalizare către Apa Serv a fost explicat de reprezentantii ADI Aqua prin dezbaterile care au avut loc pe marginea acestui subiect, în mai multe sedinte, cînd reprezentantii unor comune aflate în situatia mentionată si-au exprimat nemultumirea fată de faptul că operatorul de apă i-ar priva de dreptul de a vota modificarea actului constitutiv, mai ales în conditiile în care compania de apă ar refuza preluarea acestor servicii pe motiv că nu sînt profitabile.

Tîrgul de la Bucuresti, un vice, un depuat...

S-a ajuns la concluzia că, în conformitate, cu statutul ADI Aqua ar avea drept de vot si cei mentionati si fiecare asociat prin reprezentantul său are un vot egal în AGA. Un ultim aspect la care au răspuns cei de la ADI Aqua Neamt a fost cel legat de ora la care a fost înregistrată la Apa Serv hotărîrea cu pricina. �Nu ne priveste ora la care Apa Serv a înregistrat aceste hotărîri. Corectitudinea înregistrării îi priveste strict pe dumnealor�, a declarat Adrian Bourceanu.
Reiterînd afirmatia că noi nu facem justitie, nu stabilim vinovătii sau nevinovătii, asteptăm ca institutiile să facă lumină în acest caz. Unul poate minor în comparatie cu ceea ce s-a spus sau s-a scris depre ceea ce se întîmplă în jurul companiei de apă. Astfel, cît priveste prezenta la sedintele ADI Aqua Neamt, în spatiul public, dar si în hîrtii care au ajuns la DNA, la Presedintie si Ministerul de Interne se mai mentionează o situatie ce ar merita clarificată: o persoană de pe la Tîrgu Neamt care ar fi fost pe lista de prezentă, desi în momentul în care a avut loc sedinta ar fi fost la Bucuresti, la un Tîrg de Turism. Dar despre această situatie si despre o discutie �interesantă� ce ar fi avut loc, înainte de o AGA Apa Serv, în prezenta unui vicepresedinte al CJ Neamt si a unui deputat (la vremea respectivă) cu altă ocazie.

Articol afisat de 1488 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective