Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Ne vindem mult prea ieftin  si nu trebuia să fim competitivi“

„Ne vindem mult prea ieftin si nu trebuia să fim competitivi“

• interviu realizat cu Mihai Alexandru, consilier judetean ALDE

Reporter: Nemtenii vă cunosc din postura de consilier judetean. Recent însă ati lua decizia de a candida la Senat. Ce v-a determinat să faceti pasul spre politica de la centru?
Mihai Alexandru: Ca să fiu absolut corect trebuie să vă spun că alegerea a fost făcută în urma uneri discutii cu domnul Daniel Chitoiu, candidat ALDE la Camera Deputatilor, care si-a dorit să facem echipă la Neamt. Sigur, a fost si consultare cu cei doi copresedinti ALDE, la nivel central, domnii Călin Popescu Tăriceanu si Daniel Constantin. Probabil a contat faptul că de mai bine de patru ani sînt în viata publică din Neamt, în calitate de consilier judetean nu m-am ferit de treabă, m-am implicat activ. Pe linie de partid a contat cred eu că am preluat fostul Partid Conservator de la zero si am fost manager de campanie la alegerile locale si parlamentare din 2012 si la alegerile prezidentiale.
Rep.: Ce sperati să faceti pentru nemteni ca parlamentar?
M.A.: Am să vă vorbesc acum doar de două legi, extrem de importante, a redeventelor si a mineritului. Sigur că are importantă si formatia mea de geolog. Însă ceea ce vreau să spun referitor la redevente este că România nu încasează la bugetul de stat sumele pe care le-ar putea încasa drept redevente. Sîntem în multe cazuri sub media europeană.
Rep.: De ce?
M.A.: Explicatiile sînt si probabil vor mai fi într-o serie de dosare instrumentate de DNA. Ne vindem mult prea ieftin, este evident pentru oricine. Cît priveste mineritul, în perioada 1994-1996, guvernarea cederistă, am închis mine pentru că asa ar fi cerut conditiile de preaderare. Mă refer la mine de cupru, de aur, de plumb si de cărbune.
Rep.: Si chiar trebuia să le închidem? Care ar fi si aici adevărata explicatie?
M.A.: Îi concuram pe cei din Vest si nu trebuia să fim competitivi. Trebuia să fim doar piată de desfacere. Sigur, au fost probabil si factori obiectivi, cum ar fi cotatiile metalelor amintite si nu ar fi fost rentabilă exploatarea lor. Însă vă dau acum un singur exemplu: pretul la cupru în acest moment ar face rentabilă redeschiderea minelor. Sigur, aici trebuie spus foarte clar că redeschiderea trebuie făcută cu respectarea strictă a normelor de mediu. Avem si exemple de bune practici în acest sens: Finlanda, Suedia, Canada. Deci nu trebuie să folosim o posibilă poluare ca o sperietaoare pentru a nu ne valorifica resursele.
Rep.: Si credeti că se va întîmpla acest lucru?
M.A.: Acest lucru nu se poate întîmpla peste noapte. Dar se poate face un plan pe termen mediu si lung, în asa fel încît să nu redeschizi minele peste două luni doar pentru a le închide din nou peste un an. Dacă se va întîmpla? Păi guvernul actual nu a făcut nimic pentru investitorul român în general. Tocmai de aceea, ALDE, singurul partid cu adevărat liberal si a treia fortă politică la nivel actual, sustine investitiile românesti. E clar că investitorii străini au venit la noi să facă profit pe care să-l ducă apoi la ei acasă. Vă dau doar două exemple la Neamt. Trebuie să ne folosim de ceea ce avem. Avem lemn de exemplu, dar nu-l valorificăm superior, ci ne limităm la a-l vinde doar ca si cherestea. Apoi industria textilă. Nu valorificăm resursa umană pe care o avem. Asta trebuie să facem: să dăm valoarea adăugată atît serviciilor, cît si produselor. Valoarea adăugată care să rămînă în tară. Am ajuns doar consumatori si la cîteva luni mai deschidem un supermarket, sau un mall, si ne lăudăm cu asta.
Rep.: Cît priveste activitatea de consilier judetean, ce ati trece la capitolul reusite si ce la capitolul nerealizări?
M.A.: Ar fi multe de spus, însă legat de ceea ce afirmam anterior, mă bucur că m-am implicat într-un proiect pentru un incubator de afaceri, dar, din păcate, din motive ce nu au tinut de mine, ci de derularea la timp a unor proceduri, proiectul nu a mai fost finalizat. Puteau fi cîteva zeci de firme care puteau să beneficieze de acest incubator. Însă cererea există pe undeva pe la minister si poate se pot relua demersurile.

A consemnat Cezar FILIP

Articol afisat de 1265 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective