Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cuibusorul de coruptie de la Rutier

• Biroul Rutier de la Politia municipiului Piatra Neamt a fost decimat de DNA, deocamdată 14 cadre fiind acuzate oficial • un ofiter si sase subofiteri au fost retinuti pentru luare si dare de mită, plus fals intelectual • alti sapte politisti au fost pusi sub control judiciar • procurorii îi acuză de 115 fapte de luare de mită în mai putin de o lună • oamenii legii ar fi trebuit să prevină excesul de viteză, dar au închis ochii la nereguli pentru bani • în cauză mai sînt cercetate si alte persoane •

Procurorii din cadrul DNA au dat iama în oamenii legii din cadrul Biroului Rutier al Politiei municipiului Piatra Neamt si au pus sub acuzare 14 din cei 22 de lucrători ai acestui compartiment. Totul s-a întîmplat pe 9 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la sediul instutiei din apropierea mall-ului de la Piata Ceantrală, asupra unor cadre planînd acuze de coruptie, în spetă dare de mită si fals intelectual. După primele audieri, un ofiter si sase subofiteri au fost retinuti si ieri urmau a fi prezentati magistratilor din cadrul Curtii de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă, iar alti sapte au fost plasati sub control judiciar. Au fost încătusati pentru 24 de ore Viorel Andronic, comisar sef, la data faptei avînd atributii de conducere a activitătii Biroului Rutier din cadrul Politiei Piatra Neamt, acuzat de 11 acte materiale de luare de mită, agentul Iulian Ciolpan, cu 49 de acte materiale de luare de mită si 4 de fals intelectual, agentul Marius Laurentiu Greaca, acuzat de 50 de fapte de luare de mită, 2 fapte de dare de mită si 3 de fals intelectual, precum si agentul Constantin Neamtu, de la acelasi serviciu, cu 30 de fapte de luare de mită si 2 de dare de mită. Au mai fost retinuti de procurorii anticoruptie alti trei agenti de la Rutier, Bogdan Eugen Miziligeanu, acuzat de luare de mită în formă continuată, cu 30 de acte materiale, Dragomir Loredan Covasan cu 23 de fapte de luare de mită si 2 infractiuni de fals intelectual, precum si agentul Ionut Alexandru Berbec, cu 18 acte materiale de luare de mită si 3 infractiuni de fals intelectual. Alti sapte politisti, din care 4 de la Ordine Publică, au fost plasati sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Ioan Alexandru Găluscă, Ioan Inimosu Botcă, Marius - Ioan Munteanu, Ionut Popescu, Vasile Lucian Chifu si Adrian Ovidiu Zaharia, agenti la municipiu în cadrul birourilor Rutier si Ordine Publică, sînt acuzati de luare de mită în formă continuată, iar Nicolae - Cristian Buga este cercetat pentru luare de mită. Conform actelor de urmărirere penală, toti oamenii legii cercetati de procurorii anticoruptie au participat la activităti de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de exesul de viteză, activităti care au avut loc în perioada 22 aprilie - 18 mai 2016.

Mita, între 50 si 400 de lei

„Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăsura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). În acest context, lucrătorii de politie, în legătură cu neîndeplinirea atributiilor de serviciu privind constatarea si sanctionarea contraventiilor la regimul circulatiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei si 400 lei de la mai multi conducători auto opriti în trafic pentru depăsirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier“, conform unui comunicat al DNA. Politistii Ciolpan, Greaca, Covasan si Berbec ar fi falsificat procesele verbale de constatare a contraventiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinta reducerii amenzii. Pentru asta primeau bani de la soferii în culpă, dar unii agenti nu tineau totul pentru ei, ci împărteau cu comisarul sef Andronic. „La datele de 25.04.2016 si 29.04.2016, inculpatii Greaca Marius Laurentiu si Neamtu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificati inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atributiile acestuia de coordonare a activitătii Biroului Rutier si controlul asupra agentilor din cadrul biroului“, au mai arătat procurorii anticoruptie. Rămîne de văzut dacă cei retinuti vor fi si arestati. Politistii plasati sub control judiciar au de respectat o serie de conditii impuse de anchetatori. Ei sînt obligati să se prezinte la organul de urmărire penală, judecător sau instanta de judecată de cîte ori sînt chemati, să anunte procurorii DNA dacă-si schimbă locuinta, să se prezinte la politistii care-i supraveghează conform programului, sau atunci cînd sînt chemati. În plus, nu pot iesi din tară decît cu acordul procurorului si nu au voie să comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalti colegi aflati sub control judiciar. Politistilor le este interzis să exercite profesia în exercitarea căreia au săvîrsit fapta si nu au voie să detină, să folosească sau să poarte arme. Tututor li s-a atras atentia că în cazul în care încalcă cu rea credintă obligatiile care le revin, măsura controlului judiciar poate fi revocată si înlocuită cu o măsură preventivă mai aspră, arestul la domiciliu sau arestul preventiv.

Cine mai munceste la Rutier

Lucrurile sînt mai profunde decît par la Biroul Rutier Piatra Neamt deoarece „în cauză, se efectuează acte de urmărire penală si fată de alte persoane“, mai spun procurorii. Deocamdată, au mai rămas la muncă un număr de 10 politisti din care doi ofiteri si restul subofiteri. Aceste forte vor fi însă suplimentate prin delegări de la Ordine Publică, oamenii legii de acolo avînd si atributii pe circulatie. Conform conducerii Politiei Neamt, dacă este nevoie, pot fi delegati politisti si de la alte structuri, dar va fi greu, deoarece cei rămasi la muncă trebuie să acopere volumul de activitate si pentru cei indisponibilizati din cauza anchetei de anvergură din acest caz. Acestea sînt solutiile care se pot lua la urgentă, iar dacă cei inculpati de procurorii anticoruptie vor fi găsiti vinovati si condamnati penal, functiile vor fi declarate vacante, iar pentru locurile libere va fi organizat concurs pentru acoperirea schemei de personal. Cazul în sine este o mare pată pe obrazul Politiei Piatra Neamt, avînd în vedere că nu este vorba de ceva izolat, ci de mai bine de jumătate din oamenii legii din cadrul unui birou unde coruptia pare că era la ordinea zilei, iar actele erau înfăptuite de la la mic la mare, cu girul sefului.

Articol afisat de 2973 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective