Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mortii, brătări la mînă si eprubetă în sicriu

• pe motiv că se combate evaziunea, au apărut noi norme ce reglementează modul cum se fac înhumările si activitatea firmelor de pompe funebre • acestea vor trebui să plătească la un fond de garantare, în caz că sînt reclamate că nu si-au îndeplinit sarcinile • o mostră din substanta folosită la îmbălsămare trebuie depusă în sicriu •

O decizie a guvernului, care a fost aprobată zilele trecute, dă oarecum peste cap modul în care se vor îngropa persoanele decedate si functionarea firmelor de pompe funebre. Măsura a fost motivată prin aceea că va preveni evaziunea fiscală în domeniu, dar la prima vedere se pare că va afecta familiile îndoliate prin cresterea costurilor înhumării. Noile reguli vor fi aplicate de la sfîrsitul lunii noiembrie. Concret, societătile vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate si documentele fiscale timp de 5 ani, iar o brătară din materiale care nu sînt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a prestat servicii mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mîna dreaptă sau stîngă a decedatului, în eventualitatea unor plîngeri ulterioare ale rudelor. Noua reglementare stabileste si cerinte de securitate si sănătate pentru lucrătorii firmelor de pompe funebre. Astfel, patronii sînt obligati să aibă în schema de personal cel putin trei salariati cu atributii în transportul decedatului. Numărul a fost calculat pornindu-se de la ideea că o persoană decedată are, în medie, circa 75 de kilograme, sicriul cam 25 de kilograme, astfel că sarcina ce ar trebui ridicată si dusă de către fiecare transportator este de circa 33 de kilograme. Societătile de pompe funebre vor mai avea obligatia să plătească la un fond de garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sarcinilor asumate. Cotizatia va reprezenta echivalentul a cinci ajutoare de înmormîntare (acesta are în prezent valoarea de 26,8 milioane de lei vechi).

Critici

Prestatorii din domeniu spun că hotărîrea este proastă si este foarte posibil să ducă la scumpirea serviciilor. „Reglementarea nu tine cont de ceea ce se petrece la o înmormîntare. Sînt obligat să am trei angajati care să se ocupe de transportul sicriului si asta duce la cheltuieli suplimentare pe societatei - carte de muncă, salarii, impozite etc. La o înmormîntare nu este nevoie ca salariatii firmei de pompe funebre să transporte cosciugul. Cutuma, una care se respectă la noi, spune că el este dus de rude mai îndepărtate a decedatului, prieteni sau vecini. În plus, costurile de confectionare a brătării ce trebuie pusă pe mîna mortului cade tot în sarcina noastră si va trebui să le adunăm în factura emisă clientului. Toate acestea vor mări cheltuielile unei înmormîntări. Si îmbălsămarea va costa mai mult dacă familiile îndoliate vor trebui să achite contravaloarea substantelor ce trebuie puse în sticluta din sicriu. Cică măsura guvernului ar vrea să scadă evaziunea din domeniu! Să fim seriosi! Cine riscă amenzi de sute de milioane de lei pentru că vinde un sicriu sau 20 de prosoape pe care nu are acte de provenientă? Mai urmează să ne impună să avem garantie de 100 de ani la cosciuge si totul e reglementat în domeniu“, ne-a declarat patronul unei firme de pompe funebre care a dorit să-i păstrăm anonimatul.

Scolarizare

Decizia guvernului stipulează că o mostră de minimum 10 mililitri din substanta folosită la îmbălsămare/tanatopraxie va fi depusă în sicriu alături de persoana decedată pentru a facilita examenul toxicologic la o eventuală deshumare, sau atunci cînd se raportează poluări ale solului sau apei. Asta deoarece la îmbălsămări se folosesc biocide care în timp ajung în sol si în pînza freatică, iar la un număr mare de cadavre se folosesc tone de biocide. Initiatorii hotărîrii au arătat că la 200.000 decese pe an, 1.000 tone de biocide ajung anual în pînza freatică (la un cadavru se folosesc aproximativ cinci-sase litri de substante biocide de conservare. O regulă este si în ceea ce priveste îngroparea. Peste sicriu trebuie turnat var cloros si numai după aceea sicriul este acoperit cu pămînt. În altă ordine de idei, noua reglemetare prevede formarea profesională în ocupatia de autopsier - tanatopractor, program finalizat cu diplomă. Cei interesati să practice aceste meserii vor dobîndi cunostinte teoretice si practice despre îmbălsămare, refacerea corpului si estetică mortuară. În ceea ce priveste cimitirele si ele au o lege, care a fost promulgată acum doi ani. Pînă la aparitia Legii 102/2014 ele se puteau înfiinta dacă se respecta o distantă minimă de 50 de metri fată de zonele protejate (locuinte, spatii de odihnă si recreere, institutiile social-culturale, spitale sau scoli), iar după la 100 de metri, pentru a nu crea disconfort. În judetul Neamt nu prea există nici un fel de evidentă a cimitirelor, pentru că unele sînt în proprietatea primăriilor, altele a bisericilor. Directia Sanitară a autorizat cîteva dintre ele, restul de pînă la vreo 200 functionînd pe principiul merge si asa. Controale se fac doar dacă există cereri pentru certificarea conformitătii cu normele de igienă si sănătate sau reclamatii care semnalează neconformităti.

Articol afisat de 1582 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective