„Catavencii“ din CL si rusinea PSD-ului
• „majoritarii“ din CL Piatra Neamt si-au dat cu stîngul în dreptul • au convocat o „extraordinară“, dar nu le-a trecut nici un proiect • pe cel cu restrîngerea accesului în sălile de sport l-au „retras cu succes“ • liberalii învîrt cutitul în „rana“ parcărilor n
„Majoritarii“ din CL Piatra Neamt au reusit în mod „magistral“ să-si dea cu stîngul în dreptul în ultimele două sedinte. După rusinea din sedinta de joia trecută, cînd a fost evident că au resurse să-l întreacă si pe celebrul Catavencu la oportunism si promisiuni fără acoperire, în subiectul tarifelor pentru parcările de resedintă, si-au dat si mai abitir în petec la sedinta extraordinară de ieri. Pe care au convocat-o cei de la PSD si PMP, avînd initial sase proiecte pe ordinea de zi. Au retras mai întîi un proiect, apoi un al doilea chiar înainte de sedintă, au încercat fără succes să modifice prin amendament un altul, pentru ca în final să le pice toate. În conditiile în care au chipurile majoritate - desi s-a văzut cît de fragilă - fiind suficient să lipsească doi consilieri si să se abtină un altul de la PMP. Moment în care nici majoritate la vot nu au mai avut, darămite să-si asigure două treimi din voturi asa cum ar fi trebuit pentru a le trece proiectele. Toate acestea s-au petrecut sub privirile încîntate ale minoritarilor liberali, îmbrăcati în tricouri „de ocazie“ pe care scria că sustin sportul nemtean. Si care probabil si-au făcut cruce văzînd cum se faultează singuri oponentii politici. După care au învîrtit cutitul în rană la o conferintă de presă în care au marsat pe subiectul parcărilor de resedintă si pe cel cu accesul liber al cluburilor în sălile de sport din curtea Primăriei. Concluzia privind modul în care au convocat si pregătit sedinta de CL cei de la PSD-PMP-ALDE a fost trasă de primarul Dragos Chitic. O brambureală din care a spus că a încercat o zi întreagă să înteleagă ceva, dar nu a reusit. Cît priveste proiectul cu accesul în sălile de sport, criticat de liberali si de opinia publică, pentru că ar lovi în interesele cluburilor sportive si ale practicantilor de sport în general, cei de la PSD l-au retras pe ultima sută de metri. După ce în spatiul public apăruse informatia că PMP va vota împotrivă. Venită chiar de la sef, Laurentiu Dulamă. Care e de văzut dacă va avea de suferit pe viitor. Politic, cu trimitere la functia de vicepresedinte de CJ, tot pe o majoritate PSD-PMP-ALDE. Revenind, retragerea proiectului a fost cea mai „inspirantă“ cale găsită de social democrati pentru a mai salva ceva din dezastrul de imagine.
Parcările de resedintă, cuiul din talpa PSD
Dezastru se prefigura încă de după sedinta anterioară. Cînd PSD îsi dăduse rău de tot cu ciocanul electoral peste degete în subiectul cu tarifele la parcările de resedintă. Cei mai multi si-au amintit atunci de Caragiale si celebrul citat: „Din două una, dati-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, si anume în punctele… esentiale”. Cam asa a fost cu votul pentru tarifele pentru parcările de resedintă din CL Piatra Neamt, în sedinta de pe 24 noiembrie. Cel putin dinspre consilierii arcului majoritar PSD-ALDE-PMP. Care au votat împotriva proiectului initiat de minoritarii liberali pentru reducerea tarifelor cu 30%, însă, ulterior, social-democratii au bălmăjit ceva despre o reducere cu 60%. Care se va produce în mod „extraordinar“, într-un viitor incert, posibil prin ianuarie, si după îmbunătătirea managementului firmei Parking. Că printre politicienii români sînt foarte multi „catavenci“, stiam. Însă vom continua mereu să fim surprinsi pînă unde se pot unii înfunda în ridicol, semn că nici marele Caragiale nu a avut suficiente resurse de imaginatie comparativ cu rezervele de oportunism si „lipsă de simtire“ ale unor alesi contemporani. Dar să rememorăm faptele care au dus la „deznodămîntul“ din sedinta de joi. Liberalii au anuntat în urmă cu cîteva zile că vor reducerea tarifelor practicate de Parking pentru parcările de resedintă. Pentru persoane fizice de la 142 lei la 100 lei, iar pentru persoane juridice de la 342 lei la 170 lei si vor initia un poriect de hotărîre de CL în acest sens. Despre suspiciunile mai mult sau mai putin întemeiate că a fost urmărit si un interes electoral prin această propunere am mai vorbit. Ca si despre faptul că decizia vizează o societate care nu e în „sfera de influentă“ a PNL, conducerea Parking fiind apropiată politic de PMP. Dincolo de aceste aspecte, rămîne problema tarifelor pentru un serviciu în cazul căruia pietrenii sînt „consumatori captivi“. Adică nu prea au alternativă si trebuie să plătească obligatoriu tariful stabilit de alesii locali. Care e unul peste ceea ce se practică în orase mult mai mari, unde si veniturile populatiei sînt mai consistente. Aici nici nu prea e loc de greseală în conditiile în care Neamtul e la coada clasamentului privind veniturile. Te-ai fi asteptat să fie la coada clasamentului si cînd vine vorba de pretul parcărilor, al apei, al gunoiului etc.
Explicatii tîmpe
Revenind, liberalii au aruncat cartoful electoral cu parcările direct în poala majoritarilor din CL, care, în încercarea de a scăpa cît mai usor, au venit ulterior cu explicatii care au frizat penibilul. Cu greu am reusit să întelegem că votul împotrivă a avut la bază grija de a nu băga Parking în faliment. Numai că, tot în explicatiile greu inteligibile ale PSD pe marginea subiectului, se mai vorbea de o analiză a unor experti independenti care ar duce la concluzia că poate fi operată o reducere de... 60%. Si din acest moment chiar nu am mai înteles nimic. Ori există o „analiză a unor experti independenti“ care spune că se pot reduce tarifele cu 60%, primesc, si atunci zic să se reducă fără amînare. Ori nu se cunoaste încă impactul unei reduceri, primesc, si atunci scăderea de 60% e doar praf în ochi. Un mic moment de atentie merită si o declaratie cel putin nefericită făcută în sedinta de joi de un consilier PSD. Victor Marghidan a opinat, citat fiind în presa locală, că n-ar trebui să beneficieze pietrenii în detrimentul unei societăti a CL. Afirmatie care în cazul în care ar exista societate civilă l-ar trimite pe nefericitul emitent în cosul politicii, pentru că „tradusă“ afirmatia nu spune altceva decît că nu trebuie să renunte politicienii la nici o bucătică de ciolan, chiar dacă asta înseamnă un pic mai bine pentru amărăsteanul votant. Iar liberalii au preluat din zbor gafele adversarilor si au trecut la ultimatumuri: au anuntat ieri că, dacă pînă pe 5 decembrie, PSD nu depune un proiect pentru reducerea cu 60% a tarifelor, fac ei acest lucru. La pachet cu trecerea parcărilor în administrarea primăriei. Moment în care, au calculat liberalii, primăria ar încasa mai mult decît din redeventă, chiar dacă tarifele ar fi mai mici de jumătate. E drept că liberalii nu au părut la fel de convinsi că aceeasi retetă de ieftinire a tarifului s-ar putea aplica si în cazul parcărilor cu ora. Care sînt administrate de un operator privat. Ceea ce poate da nastere la unele semne de întrebare. Apropos de consecventă în a urmări interesul pietreanului. O abordare sănătoasă ar fi însă cea care ar porni de la cît poate suporta pietreanul ca tarif pentru un loc de parcare, fie ea de resedintă sau cu ora. Apoi ar trebui mers la eficientizarea activitătii pentru a oferi celor din Piatra Neamt servicii la preturi pe care si le pot permite. Pentru că nu-mi aduc aminte să ne fi „condamnat“ cineva să sustinem din buzunarele noastre niste societăti ale CL care sînt neperformante sau să crestem profitul unui privat ce „trage linii“ (de parcare) pe domeniul public. Doar ca să-si ia unii salarii frumusele si să primească si ei cîte un ciolan pentru munca de la partid sau să prospere vreun privat „conectat“ la mediul politic.
|