Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 8 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Faptul cã sîntem independenti este unul dintre marile atuuri“

• interviu realizat cu Sebastian Burduja, candidat independent Camera Deputatilor

Reporter: Ce spun nemtenii cu care v-ati întîlnit în campanie despre ideea unui candidat independent?
Sebastian Burduja: ÃŽn aceastã campanie am bãtut judetul Neamt stradã cu stradã, sat cu sat, om cu om. Am vorbit împreunã cu Andrei Carabelea, candidat independent pentru Senat, cu zeci de mii de nemteni. Cred cã faptul cã sîntem independenti este unul dintre marile atuuri ale campaniei noastre. Sînt nenumãrate exemple de oameni care în primã fazã ne resping cînd vrem sã le înmînãm un pliant. Este reactia tot mai frecventã a cetãteanului fatã de tot ce tine de politicã: lehamite, lipsã de încredere, scepticism. Majoritatea, totusi, ne întreabã: „De la ce partid sînteti?“. Cînd le spunem cã sîntem independenti, se opresc si ne ascultã. Ne mãrturisesc cã s-au sãturat de toate partidele si devin atenti la noi. Sînt surprinsi sã vadã cã existã candidati care-si fac campanie singuri, printre oameni si cã alãturi de noi au venit tineri voluntari din toatã tara si chiar din strãinãtate. Devin din ce în ce mai deschisi si ne mãrturisesc cã a vota cu independentii reprezintã o solutie pentru a da o palmã vechilor partide politice. Oamenii vãd cã stau de vorbã cu cetãteni la fel de revoltati ca ei, care nu mai pot sta pe margine si care refuzã sã se alãture partidelor politice compromise de la noi. Nu vã ascund faptul cã mai întîlnim si cazuri de cetãteni care ne ascultã si ne felicitã, dar ne mãrturisesc cã nu sînt siguri cã un candidat independent poate schimba ceva de unul singur. Acestora le transmitem cã un independent este legitimat direct de cãtre nemteni si le reprezintã vocea în Parlament, fãrã a avea ca intermediari activistii de partid. Mai mult, un independent va fi singurul care va putea pune la aceeasi masã toate partidele politice, de multe ori orbite de orgolii, pentru a munci împreunã pentru un scop comun: dezvoltarea judetului Neamt si a întregii regiuni. Si nu în ultimul rînd, Neamtul va avea sansa sã facã istorie si sã dea primul deputat independent din istoria României.
Rep.: Judetul Neamt, Moldova în genere, e ruptã de lume prin lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate. De ce s-a ajuns aici si care sînt solutiile pentru rezolvarea problemei?
S.B.: În perioada în care am lucrat la Banca Mondialã ca expert în dezvoltare, am coordonat vizite de lucru în peste 300 de localitãti din întreaga tarã. Concluzia pe care am tras-o în urma experientei mele este simplã: nu se poate dezvoltare fãrã acces la oportunitãti. Lipsa infrasctucturii rutiere are o singurã cauzã, la fel ca toate problemele României: politicienii care ne-au condus pînã acum, care s-au dovedit si nepriceputi si necinstiti. Eu propun trei solutii în zona de infrastructurã: maxim o orã pînã la o resedintã de judet pentru orice cetãtean prin cresterea conectivitãtii între zonele rurale si cele urbane ale judetului Neamt, prioritizarea investitiilor în drumuri pe baza unor criterii clare asa cum sînt cele pe care le-am prezentat Ministerului Dezvoltãrii Regionle în perioada în care am lucrat la Banca Mondialã si înfiintarea imediatã a unitãtilor de absorbtie a fondurilor europene si de atragere a investitiilor la nivelul tuturor autoritãtilor locale si judetene. Pentru judetul nostru, cred cã prioritar ar fi realizarea drumului expres Piatra Neamt-Bacãu precum si conectarea cu Vestul, acolo unde pleacã peste 70% din exporturile noastre. Totodatã, trebuie sã ne gîndim si la solutii alternative pentru infrastructura rutierã, iar una dintre solutiile pe care eu le propun este constructia unui aeroport judetean care sã atragã turisti, investitori si care sã-i aducã mai repede acasã pe cei aproape 70.000 de nemteni plecati în strãinãtate.

„A fi independent nu înseamnã a fi singur“

Rep.: Ati vorbit despre atragerea de investitori în Neamt. Care ar fi atuurile unui judet aflat pe primele locuri în ceea ce priveste sãrãcia?
S.B.: Se spune cã orice crizã poate însemna o oportunitate. Neamtul are nevoie de lideri în Parlament care sã aibã viziune si sã transforme dezavantajele în avantaje. Judetul Neamt este pe ultimul loc în tarã ca nivel al salariilor. Pentru orice angajator din aceastã lume, aceasta este o oportunitate pentru a gãsi fortã de muncã la un cost atractiv. La fel, jumãtate dintre nemteni sînt plecati la muncã în strãinãtate, ceea ce înseamnã cã acestia pot reveni la Neamt cu un bagaj de cunostinte si abilitãti pe care si le-au însusit si care reprezintã un avantaj pentru orice investitor. Primul pas pentru atragerea de investitori este ca acestia sã afle despre judetul Neamt si despre oportunitãtile sale. Noi am reusit sã le integrãm în platforma pe care am lansat-o sãptãmîna aceasta, „alege Neamtul“ (choose Neamt), destinatã investitorilor si turistilor strãini. Cred cã avem în Neamt resurse extraordinare, precum traditii unice care s-au pãstrat de sute de ani, cum ar fi sezãtorile de la Borlesti. Avem un cost de trai la mai putin de jumãtate decît cel marilor orase europene si mai ales avem oameni bine pregãtiti. Piatra Neamt a fost numit recent al zecelea cel mai prietenos oras cu turistii strãini din toatã Europa. Totodatã, 74% dintre români vorbesc limba englezã. Avem o bucãtãrie localã delicioasã si multiple posibilitãti de recreere si petrecere a timpului liber. Sîntem pe locul trei în lume la viteza internetului. Avem cea mai mare concentratie de lãcasuri de cult din România si o bisericã unicã în lume la Roznov. Conditiile fiscale sînt prietenoase, impozitul pe dividende este de 5%, unul dintre cele mai mici din Europa, iar lucrãtorii în IT sînt scutiti de obligatii fiscale.
Rep.: Cum le garantati nemtenilor cã, dacã veti ajunge în Parlament, nu veti deveni din „independent“ un „politician clasic“?
S.B.: România a fost condusã din 1990 si pînã acum de o gascã de politruci. Nu le pot spune politicieni si cu atît mai putin oameni politici. Una dintre reusitele lor cele mai importante este tocmai denaturarea termenului de „politician“. Eu sînt om împlinit. Am renuntat la viata foarte bunã pe care o aveam în America pentru a face ceva pentru tarã. Cei mai multi dintre actualii politicieni fac drumul invers: sînt oameni lipsiti de orice fel de competentã, irelevanti din punct de vedere profesional, care vor sã ajungã în politicã pentru diverse avantaje pe care le presupune functia: salarii, diurne, pensii speciale. Acela nu este un politician, este un impostor si un arivist. Acel „politician“ clasic despre care vorbiti, de fapt un politruc, are ordine de partid si sefi de care trebuie sã asculte. Eu cînd voi ajunge în Parlament, voi da socotealã doar cetãtenilor care m-au trimis acolo si voi vota doar pe baza intereselor lor. Asa cum s-a anuntat si public, inclusiv de Moise Guran, noi am avut oferte de la toate marile partide de a candida pe listele lor, dar am refuzat. Credem cã drumul drept este acela fãrã nici un fel de compromis. Sîntem o platformã a tinerilor care sustine candidati independenti noi, curati si competenti în toatã tara (Suceava, Sibiu, Brasov, Caras-Severin, Bucuresti si Neamt) avînd acelasi scop: de a clãdi o Românie pe bune. A fi independent nu înseamnã a fi singur.

Articol afisat de 1996 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective