Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zone de control de 10 km instituite de aviarã

• 25 de sate si municipiul resedintã de judet sînt monitorizate dupã ce douã lebede au murit din cauza gripei aviare • reprezentantii companiei Apa Serv linistesc populatia, nefiind nici un risc în ceea ce priveste apa •

Toatã zona Piatra Neamt si comunele învecinate sînt luate în cãtare de cãtre veterinari si alti specialisti pusi sã monitorizeze teritoriul cu scopul declarat de a supraveghea sã nu se extindã gripa aviarã dupã ce douã lebede au murit rãpuse de virusul H5N8, clasificat de înaltã patogenitate, la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Pentru a se tine în frîu situatia, se impun mai multe mãsuri prevãzute de cadrul legal în domeniu. Prin Ordin al Prefectului au fost activitate structurile care sprijinã actiunile si aplicarea mãsurilor necesare pentru combaterea aviarei. În cursul diminetii de ieri a fost convocat, prin ordin, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã, care a aprobat Planul de mãsuri pentru combaterea influentei aviare pe teritoriul judetului Neamt. Fiind vorba de confirmarea virusului la pasãre sãlbaticã, mãsurile se referã la constituirea unei zone de control de 10 km (zonã ce include localitãtile Vaduri, Viisoara, Agârcia, Bisericani, Bistrita, Scãricica si Vãdurele din comuna Alexandru cel Bun, localitãtile Preluca, Oantu, Pîngãrãcior, Pîngãrati din comuna Pîngãrati, localitãtile Dumbrava Rosie, Cut si Brãsãuti din comuna Dumbrava Rosie, localitãtile Gîrcina, Cuejdiu si Almas din comuna Gîrcina, localitãtile Gura Vãii, Popesti si Turturesti din comuna Girov si localitãtile Dobreni, Negresti, Sãrata si Cãsãria din comuna Dobreni, localitatea Sãvinesti din comuna Sãvinesti si municipiul Piatra Neamt - anexele Ciritei, Doamna, Vãleni). În acest areal, mãsurile impun limitarea contactului între pãsãrile sãlbatice care populeazã zona si oameni, pãsãri domestice din gospodãriile populatiei si/sau exploatatiile nonprofesionale si comerciale. Conform procedurilor, mãsurile sînt dispuse pentru un interval de timp de 30 de zile de la confirmarea prezentei virusului la pãsãrile sãlbatice, cu monitorizarea zilnicã a evolutiei fenomenului. Populatia este informatã sã respecte o serie de mãsuri de igienã si sã nu intre în contact cu pãsãrile sãlbatice, cu atît mai mult cu cadavrele acestora, care vor fi ridicate doar în conditii de biosecuritate de personalul Laboratorului Sanitar Veterinar si al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt.

Stare de vigilentã
„Subliniez cã toate procedurile pe care le aplicãm se referã la manifestarea fenomenului la o specie sãlbaticã. Mentinem o stare de vigilentã pe tot teritoriul judetului, mai precis în toate unitãtile administrativ teritoriale care au luciu de apã populat de pãsãri sãlbatice. Sînt convinsã cã serviciile publice implicate îsi cunosc atributiile, cã vor actiona potrivit cadrului legal si considerãm cã buna colaborare dintre acestea si autoritãtile administratiei publice locale din zona de atentie va face sã depãsim cu bine aceastã situatie“, a declarat Niculina Dobrilã, prefectul judetului Neamt. Sefii serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã ai localitãtilor din zona de control au sarcina de a urmãri desfãsurarea zilnicã a unor activitãti de patrulare, dimineata si dupã-amiaza, pentru depistarea pãsãrilor sãlbatice moarte, a pãsãrilor bolnave si pentru identificarea eventualelor efective de pãsãri domestice care pot intra în contact cu pãsãrile sãlbatice. Recoltarea cadavrelor ori a pãsãrilor bolnave si transportul acestora se face doar de cãtre personalul DSVSA. Pînã la un termen care va fi anuntat ulterior, sînt interzise activitãtile sportive sau recreative în zona de supraveghere (monitorizare), în scopul limitãrii contactului dintre pãsãrile sãlbatice care populeazã teritoriul si oameni. Exploatatiile nonprofesionale din zona monitorizatã vor fi inspectate, pentru un recensãmînt al efectivelor. Gospodarilor li se recomandã sã separe gîstele si ratele de alte pãsãri si toate orãtãniile sã fie tinute închise, în spatii acoperite. Administratorii fondurilor cinegetice din zona de supraveghere au obligatia sã realizeze, zilnic, supravegherea efectivelor de pãsãri sãlbatice, în special a pãsãrilor de apã, si notificarea în regim de urgentã a DSVSA Neamt în vederea recoltãrii de probe de la pãsãrile sãlbatice moarte sau bolnave. ÃŽn aceastã perioadã este interzis transportul sau împrãstirea gunoiului de grajd neprocesat de la pãsãrile domestice sau alte pãsãri captive, aflate în zona de supraveghere. Gripa aviarã poate fi luatã de la pãsãri la om, principalele semne ale bolii fiind starea febrilã si starea generalã prostã.

Nici un risc la apa potabilã

Pietrenii nu riscã nimic din cauza aviarei depistate la douã lebede moarte pe luciul apei, pe Lacul Bîtca Doamnei si pe cursul Bistritei. „Avînd în vedere confirmarea gripei aviare cu virusul H5N8 la lebedele gãsite moarte pe lacul Bîtca Doamnei si pe rîul Bistrita, Compania ApaServ tine sã precizeze cã apa furnizatã în reteaua de distributie nu prezintã pericol pentru consumul populatiei. Sursa de apã brutã este captatã din Lacul Bîtca Doamnei cu ajutorul sorburilor de la o adîncime de trei metri, fiind supusã în timpul procesului tehnologic unor tratamente fizico-chimice în vederea potabilizãrii. Fluxul tehnologic din Statia de captare-tratare de la Piatra Neamt, avînd ca sursã de suprafatã Lacul de acumulare Bîtca Doamnei, este supravegheat permanent pe fiecare etapã în parte, prin efectuarea de analize fizico-chimice si microbiologice. Parametrii obtinuti se încadreazã in limitele impuse de Legea Calitãtii Apei 458/2002. Nu s-au constatat depãsiri ale valorilor parametrilor obtinuti atît pe flux cît si la iesirea din statia de tratare“, se precizeazã într-un comunicat Apa Serv.

Articol afisat de 1218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective