Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2017
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Memoria arhivei. Revolutia, asa cum a fost pe la Piatra Neamt

• cu ani ´┐Żn urm´┐Ż, artistul fotograf Ioan Clopotel a fost de acord s´┐Ż dest´┐Żinuie cum a tr´┐Żit clipele revolutiei din decembrie 1989 la Piatra Neamt • el ne-a oferit si fotografii unicat din acele zile • pietreanul a urm´┐Żrit asemeni milioanelor de rom´┐Żni ´┐Żnceputul revolutiei la televizor • apoi si-a luat aparatul foto pe um´┐Żr si a venit ´┐Żnsotit de c´┐Żtre sotie, ´┐Żn centrul orasului • asa au fost martori la „cucerirea“ sediului partidului •

Pentru c´┐Ż zilele acestea se ´┐Żmplinesc 28 de ani de la ´┐Żnceputul a ceea ce s-a numit Revolutia rom´┐Żn´┐Ż din 1898, redactia Monitorul a considerat c´┐Ż este potrivit s´┐Ż republice cele scrise ´┐Żn urm´┐Ż cu multi ani. Ne-am oprit asupra unui interviu realizat cu artistul fotograf Ioan Clopotel, un pietrean arhicunoscut ´┐Żn urbea de sub Pietricica, unul dintre martorii evenimentelor din acele zile. Tot el ne-a pus la dispozitie niste fotografii unicat. Asadar, acum 28 de ani, pietrenii au intrat si ei ´┐Żn hora revolutionarilor rom´┐Żni. Chiar dac´┐Ż implicarea lor nu a fost la nivelul celei ´┐Żn care au fost prinsi timisorenii sau bucurestenii, nu se poate spune c´┐Ż la Piatra Neamt nu s-au petrecut lucruri ce nu merit´┐Ż a fi evocate. Panica general´┐Ż, cumulat´┐Ż cu dorinta de a se manifesta ´┐Żntr-un fel sau altul a unora pentru a fi p´┐Żrtasi la revolutie, au f´┐Żcut ca ´┐Żn oras schimbarea „conduc´┐Żtorului iubit“ s´┐Ż fie marcat´┐Ż prin proteste de strad´┐Ż, sloganuri preluate prin intermediul televiziunii centrale, c´┐Żrti arse, oameni fug´┐Żriti, geamuri si tablouri sparte.

Reporter: Domnule Ioan Clopotel, ce v´┐Ż mai amintiti despre revolutia
din '89, despre ceea ce ati v´┐Żzut personal ´┐Żn Piatra Neamt?
Ioan Clopotel: ´┐Żmi trec multe prin minte, dar cred c´┐Ż e bine s´┐Ż ´┐Żncepem cu ´┐Żnceputul. Surprinz´┐Żtor, dar odat´┐Ż cu trecerea timpului am constatat c´┐Ż foarte mutle din replicile celebre din teatrul lui Caragiale s-au potrivit ca o m´┐Żnus´┐Ż ´┐Żn evolutia evenimentelor de acum dou´┐Ż decenii. Fierberea din Timisoara tinea cu sufletul la gur´┐Ż pe toat´┐Ż lumea. Impartial, ca tot rom´┐Żnul, urm´┐Żream cu coada ochiului Telejurnalul TVR, dup´┐Ż care ciuleam urechile la Europa Liber´┐Ż sau Vocea Americii. Era clar c´┐Ż valul revolutionar care m´┐Żtura Europa ´┐Żn acea toamn´┐Ż ne va lovi si pe noi. Cu mult´┐Ż emotie am ascultat comentariile asupra c´┐Żderii Zidului la Berlin. ´┐Żn copil´┐Żrie avusesem ocazia s´┐Ż v´┐Żd cu ochii mei Poarta Brandemburg, Zidul si s´┐Ż ascult terifiante istorisiri despre nefericitii care si-au g´┐Żsit sf´┐Żrsitul ´┐Żn ´┐Żncercarea de a trece dincolo. Seara, de pe terasa unui bloc comunist de l´┐Żng´┐Ż Zid, asem´┐Żn´┐Żtor multor blocuri de pe la noi, priveam fascinati ´┐Żn Berlinul de Vest, o mare de feerice lumini, si-i ascultam contrariati pe ghizii nostri de ocazie, redactori ai unei reviste pentru copii nemti, cum ne vorbeau pe sleau despre crimele regimului lor comunist. ´┐Żncercau si reuseau s´┐Ż ne deschid´┐Ż ochii. Era ´┐Żn 1966. Evenimentele de la Timisoara si reflectarea lor pe unde scurte ne-au sporit ner´┐Żbdarea. Faptul c´┐Ż de la cabin´┐Ż era extrem de dificil s´┐Ż vorbesti interurban era o confirmare c´┐Ż lucrurile sc´┐Żpaser´┐Ż de sub control. Un ochi exersat sesiza usor agitatia trep´┐Żdusilor sistemului, c´┐Żznindu-se s´┐Ż disperseze grupurile mai mari. Atrocit´┐Żtile de la Timisoara ne bulversaser´┐Ż si, dac´┐Ż p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn acel moment fusesem sceptic ´┐Żn leg´┐Żtur´┐Ż cu posibilitatea unei schimb´┐Żri, atunci am ´┐Żnteles c´┐Ż t´┐Żv´┐Żlugul pornise.
Reporter: Domnule Ioan Clopotel, povestiti-ne despre atmosfera care se g´┐Żsea ´┐Żn casele pietrenilor, despre starea lor de spirit si care au fost primele griji ale oamenilor dup´┐Ż lansarea zvonurilor de panic´┐Ż!
Ioan Clopotel: Dup´┐Ż ´┐Żmpusc´┐Żturile transmise ´┐Żn direct de la Bucuresti, ´┐Żn Piatra Neamt, ca la un semn a pornit sarabanda zvonurilor: a fost otr´┐Żvit´┐Ż apa la statia de pompare, teroristii de la Bac´┐Żu se ´┐Żndreapt´┐Ż spre Piatra, s-au tras focuri de arm´┐Ż pe Pietricica si multe altele. Z´┐Żmbeam ´┐Żn coltul gurii ca unul care r´┐Żsfoise mult´┐Ż literatur´┐Ż politist´┐Ż. Era clar c´┐Ż ´┐Żncepuse r´┐Żzboiul psihologic cu o campanie de intoxicare informativ´┐Ż. Piata de la teatru s-a golit ´┐Żn c´┐Żteva minute. Nu pentru mult timp. Repede l´┐Żmuriti cet´┐Żtenii s-au ´┐Żntors la locurile lor. Si Dumnezeu tinea cu lumea - era neobisnuit de cald pentru acea dat´┐Ż. Ne-am adunat mai multi prieteni acas´┐Ż la unul dintre noi, peste drum de teatru, s´┐Ż ne uit´┐Żm la televizor, s´┐Ż nu rat´┐Żm episoadele magice ale acelei zile. La un moment dat am fugit acas´┐Ż, am intrat ´┐Żn laborator, am developat filmul din aparat si am pus c´┐Żteva imagini pe h´┐Żrtie fotografic´┐Ż. Am zburat cu ele ´┐Żn redactia singurului cotidian de pe atunci. Personalul redactiei era bulversat si oarecum dep´┐Żsit de situatie. Cotidianul avea s´┐Ż lipseasc´┐Ż a doua zi de pe piat´┐Ż. A ap´┐Żrut abia a treia zi. Pe prima pagin´┐Ż era tip´┐Żrit´┐Ż una din fotografiile mele.

Dornici de putere

Reporter: C´┐Żt dumneavoastr´┐Ż developati pozele, ce se ´┐Żnt´┐Żmpla pe „scena revolutiei“?
Ioan Clopotel: Dup´┐Ż ce am rezolvat cu pozele, m-am ´┐Żntors ´┐Żn piat´┐Ż. La balcon ap´┐Żrea din c´┐Żnd ´┐Żn c´┐Żnd c´┐Żte cineva ´┐Żncerc´┐Żnd s´┐Ż explice ´┐Żn ce stadiu erau cu preluarea puterii. Jos, publicul pricepea c´┐Ż proasp´┐Żt intratii ´┐Żn politic´┐Ż, ce se organizau foarte greu, n-ar mai fi fost dispusi s´┐Ż ´┐Żmpart´┐Ż scaunele cu altii ´┐Żntruc´┐Żt restrictionaser´┐Ż intrarea. ´┐Żn definitiv nu te ´┐Żnt´┐Żlnesti de dou´┐Ż ori ´┐Żn viat´┐Ż cu sansa de a fi ridicat pe val. La scar´┐Ż mai mic´┐Ż, la Piatra se derulau aceleasi etape ale eman´┐Żrii ca la Bucuresti. Multi dintre anonimii acelor zile, prob´┐Żnd o ascutit´┐Ż intuitie, au urcat si au r´┐Żmas pe diferite trepte ale esichierului politic. Spectacolul continua la televiziune. ´┐Żn ziua aceea (n.r. - 22 decembrie) si ´┐Żn urm´┐Żtoarele urma s´┐Ż fim victime sigure ale bombardamentului mediatic. ´┐Żncercam starea aceea de r´┐Żu pe care trebuie s´┐Ż o aib´┐Ż cel ce a tr´┐Żit jum´┐Żtate de viat´┐Ż ´┐Żn pester´┐Ż si, dintr-odat´┐Ż, este azv´┐Żrlit ´┐Żn lumin´┐Ż. Evenimentele ce se derulau pe ecran si se reluau ´┐Żn fata Casei Albe (actualul sediu al CJ si Prefecturii - n.r.) erau simultan patriotice si grotesti. Cuv´┐Żnt´┐Żrile celor ce f´┐Żceau o periculoas´┐Ż echilibristic´┐Ż s´┐Ż ajung´┐Ż la microfon erau pline de candoare si ridicol. Lumea venea, scanda c´┐Żteva lozinci, pleca, veneau altii. P´┐Żn´┐Ż spre miezul noptii, alertati de apelurile patetice ale televiziunii, trecuser´┐Ż prin piat´┐Ż c´┐Żteva zeci de mii de pietreni. Chipurile acestora erau luminoase, o fericire explicabil´┐Ż plutea ´┐Żn atmosfer´┐Ż.

Z´┐Żmbete, fericire si pl´┐Żcinte fierbinti

Reporter: Si cam c´┐Żt aveau s´┐Ż fie pietrenii fericiti, pentru c´┐Ż, totusi, atrocit´┐Żtile se desf´┐Żsurau nestingherite ´┐Żn tar´┐Ż.
Ioan Clopotel: ´┐Żn Piatra Neamt fericirea aceea avea s´┐Ż d´┐Żinuiasc´┐Ż si ´┐Żn zilele urm´┐Żtoare, ´┐Żn ciuda episoadelor s´┐Żngeroase derulate ´┐Żn tar´┐Ż. Cet´┐Żtenii ´┐Żsi z´┐Żmbeau pe strad´┐Ż, conversatiile se derulau cu spontaneitate, leg´┐Żturile ´┐Żntre oameni se realizau firesc. Frica, aceea care te f´┐Żcea s´┐Ż vezi ´┐Żn fiecare conviv un potential turn´┐Żtor, se topea ca un sloi de gheat´┐Ż expus soarelui neobisnuit de decembrie. Trecerea de la apelativul «tovar´┐Żse» la «domnule» s-a f´┐Żcut cu dificultate si cu multe poticneli. Poticnelile acestea le-am cunoscut fiecare dintre noi ´┐Żn ´┐Żncercarea de a ne adapta libert´┐Żtilor proasp´┐Żt dob´┐Żndite, libert´┐Żti cu care nu stiam ce s´┐Ż facem. Copiii de atunci si cei n´┐Żscuti dup´┐Ż aceea, cei care nu au ´┐Żn memoria lor date anterioare la care s´┐Ż se raporteze, s´┐Żnt singurii capabili a se misca ´┐Żn libertate ca-n haina lor de fiecare zi. Spre miezul noptii, ´┐Żmpreun´┐Ż cu sotia mea si cu un prieten, ne-am retras acas´┐Ż la acesta. Locuia ´┐Żntr-un bloc din Precista, ´┐Żn complexul nou. Amfitrioana, care plecase mai devreme de la manifestatie, culcase copiii si ne astepta cu pl´┐Żcinte calde. Priveam transmisia maraton de la Bucuresti, comentam cu ´┐Żnsufletire evenimentele si ´┐Żnfulecam pl´┐Żcintele.
Reporter: Lumea era multumit´┐Ż de c´┐Żderea comunismului, dumneavoastr´┐Ż m´┐Żncati pl´┐Żcinte calde si comentati evenimentele din tar´┐Ż la un pahar de vorb´┐Ż cu prietenii. Aceeasi stare de multumire domnea si peste oras?
Ioan Clopotel: Si da, si nu. Dup´┐Ż ora dou´┐Ż noaptea ne-am retras de la prieten c´┐Żtre casa mea. Drumul cel mai scurt trecea pe l´┐Żng´┐Ż latura estic´┐Ż a Militiei, acolo unde era sediul Securit´┐Żtii. Din curtea institutiei se ridica un foc de zeci de ori mai mare dec´┐Żt cel de dup´┐Ż amiaz´┐Ż, din fata Casei Albe. S´┐Ż nu credeti c´┐Ż, dac´┐Ż, teoretic, institutia trecuse sub controlul Armatei, c´┐Żtanele ´┐Żsi vor fi frig´┐Żnd c´┐Żrnatii la p´┐Żl´┐Żlaia acelui foc. Mirosea a h´┐Żrtie ars´┐Ż, rapoartele, produsul muncii intelectuale de ani de zile al ap´┐Żr´┐Żtorilor valorilor or´┐Żnduirii care tocmai agoniza, luau drumul v´┐Żzduhului, desen´┐Żnd un fantastic foc de tab´┐Żr´┐Ż. Grea avea s´┐Ż fie sarcina istoricilor de a reconstitui ultimii ani ai socialismului biruitor. Eram sigur c´┐Ż documentatia responsabilului cu S´┐Żn´┐Żtatea si Cultura prin care ni se punea mie si altora ´┐Żn c´┐Żrc´┐Ż povara transcendentalismului la Piatra se reg´┐Żsea ´┐Żn fuioarele de fum care, ´┐Żn absenta v´┐Żntului, se ridicau spre cer. Peste ani, ´┐Żn dosarul personal de la CNSAS, nici pomeneal´┐Ż de acele demersuri ale Securit´┐Żtii ´┐Żmpotriv´┐Ż-ne; quod erat demonstrandum! La cinci minute, ´┐Żn piata Casei Albe, c´┐Żteva sute de entuziasti vegheau, ap´┐Żr´┐Żnd cuceririle democratice. La ad´┐Żpostul ´┐Żntunericului, alte c´┐Żteve sute ´┐Żsi cur´┐Żtau biografiile. Ajunsi acas´┐Ż am pornit televizorul: democratiile occidentale ´┐Żncurajau revolutia, ca-n Conu' Leonida: «Bravos natiune! Halal s´┐Ż-ti fie!»

Si-a venit Cr´┐Żciunul ´┐Żns´┐Żngerat...

Reporter: Cum a decurs perioada urm´┐Żtoare ´┐Żn orasul nostru?
Ioan Clopotel: ´┐Żn ziua ce-a urmat lumea a trecut ´┐Żn pelerinaj prin piata Casei Albe; s-au depus flori pentru martiri, s-au ´┐Żn´┐Żltat rug´┐Żciuni colective, s-au f´┐Żcut speculatii privind soarta cuplului fugar. Un tanc cu o garoaf´┐Ż-n teav´┐Ż str´┐Żjuia simbolic teatrul. Cei mai multi dintre pietreni ne-am ´┐Żntors la preg´┐Żtirile specifice Ajunului. Tr´┐Żisem cea mai lung´┐Ż noapte din an, din istoria recent´┐Ż a neamului si ne bucuram de renasterea Soarelui, de biruinta luminii asupra ´┐Żntunericului. Biruint´┐Ż ce avea s´┐Ż fie serios amenintat´┐Ż ´┐Żn anii care au urmat. ´┐Żn arhiva foto p´┐Żstrez imagini care evoc´┐Ż bulversarea social´┐Ż produs´┐Ż de Piata Universit´┐Żtii. Pe ziduri erau celebrele ´┐Żnscrisuri, ast´┐Żzi r´┐Żc´┐Żite, prin str´┐Żdania autorit´┐Żtilor: «Dreptate, ochii pl´┐Żnsi vor s´┐Ż te vad´┐Ż!», «De Cr´┐Żciun ne-am luat ratia de Libertate!» ´┐Żn Piatra, undeva pe Paulista am ´┐Żnt´┐Żlnit o lozinc´┐Ż antologic´┐Ż, mai t´┐Żrzie: «Pentru ceva salam ati votat comunismul ´┐Żn Rom´┐Żnia. Halal!» Genial! Este scris de un pietrean de-al nostru care, ca orice autor de grafitti serios, a r´┐Żmas anonim. Am, de asemenea, imagini de la prima vizit´┐Ż la Piatra din campania din 1992 a lui Iliescu, c´┐Żnd, ´┐Żncercam s´┐Ż fotografiez un grup al Aliantei Civice care agita un c´┐Żrnat ´┐Żnfipt ´┐Żntr-un buchet de trandafiri. Mi-au c´┐Żrat dupaci ´┐Żn spate ´┐Żn mod egal at´┐Żt agitatorii Aliantei, care m´┐Ż ´┐Żntrebau pentru ce «Serviciu» fotografiez, c´┐Żt si un distins profesor de socialism, conduc´┐Żtor al grupului de presiune FSN, care-mi reprosa c´┐Ż n-am g´┐Żsit altceva mai reprezentativ de fotografiat. «M-a furat valul» a g´┐Żsit cu cale s´┐Ż se scuze c´┐Żnd m-a recunoscut. Experienta aceasta m-a lecuit de jurnalism. Si-apoi, fiecare dintre dumneavoastr´┐Ż puteti veni cu exemple personale care s´┐Ż ilustreze ne´┐Żncetatele atacuri la democratie comise ´┐Żn anii de libertate; asa ´┐Żnc´┐Żt m´┐Ż v´┐Żd nevoit, ´┐Żn ´┐Żncheiere, s´┐Ż citez din aceeasi pies´┐Ż a miraculosului Caragiale: «Natiune, fii desteapt´┐Ż!»

Articol afisat de 2107 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective