Competi�ie crunt� pentru firmele din industria alimentar�
• integrarea european� oblig� tot mai multe fabrici s� �i �nchid� por�ile • firmele au nevoie de investi�ii de zeci de miliarde lei pentru modernizare • sute de fermieri refuz� s� declare cota de lapte, amintindu-�i de perioada comunist� • Integrarea �n Uniunea European� reprezint� un moment dificil pentru Rom�nia fiind �anse mici de a fi realizat� cota de lapte negociat�, de 3 milioane tone lapte anual. Cum, �n prezent, se proceseaz� doar o treime din cota negociat�, acest lucru va �nsemna, din 2007, venituri mai mici pentru fermieri, dar �i pierderea cotelor de pia�� pentru procesatorii autohtoni. �n acest fel, pentru acoperirea consumului, Rom�nia are mari �anse s� devin� un mare importator de produse lactate. Pentru a face fa�� standardelor europene �i concuren�ei, firmele din industria alimentar� trebuie s� fac� investi�ii uria�e �n modernizare �i retehnologizare.�n jude�ul Neam�, doar 17 firme din industria alimentar� au �anse s� reziste integr�rii europene, cu condi�ia s� investeasc� sume importante �n modernizarea unit��ilor de produc�ie. Unit��ile de procesare s�nt monitorizate, iar, dac� nu �ndeplinesc standardele europene sau nu se angajeaz� la investi�ii �n modernizare, anul viitor �i vor �nceta activitatea. Mai concret, pentru a nu fi �nchise, trebuie s� demareze programe de restructurare �i modernizare p�n� la 30 iunie 2006.
Deja, de la �nceputul anului, 12 unit��i �i-au �nchis por�ile, printre acestea afl�ndu-se �i fabrica de produse lactate Montana, mai multe abatoare �i ateliere de preparat carne.
Doar un sfert din fermierii nem�eni livreaz� lapte conform standardelor europene
�n domeniul proces�rii laptelui, s�nt 14 unit��i din care 4 au pierdut, deja, trenul �i vor fi �nchise sau, cel mult, vor putea produce pentru un num�r limitat de consumatori. Cele mai multe societ��i au propus proiecte de modernizare, dar �i vor continua activitatea doar dac� le vor finaliza p�n� �n 2007. Doar societ��ile Lactate Dobrogene SA T�rgu Neam� �i „Kubo Ice Cream Company“ apar�in grupei A �i �ndeplinesc cerin�ele UE, iar opt firme din grupa B s-au angajat s� se conformeze normelor comunitare p�n� la data ader�rii.
�n jude�ul Neam�, cel mult un sfert din fermieri furnizeaz� laptele de vac� procesatorilor �i primesc sprijin financiar de la bugetul de stat. Conform analizelor de laborator, doar laptele livrat procesatorilor de�ine sub 100.000 de germeni, c�t reprezint� limita acceptat� de standardele europene. Astfel doar 11.075 din cele aproape 40.000 de gospod�rii nem�ene au primit peste 48 miliarde lei sub forma primelor de lapte. Din p�cate, doar 10% dintre ace�tia reprezint� exploata�iile viabile av�nd ferme cu efective cuprinse �ntre 10 �i 50 de capete, majoritatea av�nd una sau cel mult dou� vaci cu lapte.
Ca �i cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, peste 700 de fermieri nem�eni, mai ales din zona de munte, refuz� s� completeze declara�iile privind cota de lapte, sus�in�nd c� nu vor comercializa laptele ob�inut �n gospod�rie �i �l vor p�stra doar pentru consumul propriu. De�i actuala cot� de lapte este un concept practicat �n ��rile UE �i garanteaz� cresc�torului sprijin financiar din partea statului, cet��enii privesc cu rezerv� ideea stabilirii cotei de lapte, deoarece �i amintesc de cotele din perioada comunist�.
P�n� la 31 martie 2006, fiecare ferm� sau gospod�rie trebuie s� monitorizeze produc�ia de lapte comercializat� c�tre procesatori sau pia�a liber�. Cota de lapte reprezint� tocmai cantitatea de lapte pe care o valorific� produc�torul, fie prin v�nzare direct�, fie prin livrare la procesatori. Cota de lapte se contabilizeaz� la anul de referin�� aprilie 2005 - martie 2006, iar pe baza cantit��ii totalizate se va stabili cota pentru anul urm�tor.
Unit��ile de prelucrare a c�rnii trebuie s� bage zeci de miliarde lei �n modernizarea capacit��ilor de produc�ie
�n domeniul prelucr�rii c�rnii s�nt �inute sub observa�ie 8 unit��i, din care Dustim SRL Piatra Neam� �i Prodprosper SRL Dumbrava Ro�ie s�nt �n prag de finalizare a programelor de modernizare. Celelalte unit��i beneficiaz� de o perioad� de tranzi�ie �i vor rezista doar dac� vor finaliza p�n� la 1 ianuarie 2007 proiectele de modernizare a capacit��ilor de produc�ie.
„Este foarte greu s� �ndepline�ti condi�iile pentru a rezista �i dup� integrarea �n Uniunea European�. Noi vrem s� acces�m un program Sapard pentru construirea unui abator de porci, investi�ie care se ridic� la circa 1,2 milioane euro doar pentru dot�ri, dar, fiind nevoie �i de bani pentru cl�diri, se ajunge la dou� milioane dolari. Moderniz�rile pe cl�diri vechi nu s�nt de dorit, mai degrab� se ia investi�ia de la zero. Alt milion de euro ar mai fi necesar �i pentru modernizarea atelierului pentru preparate din carne de la Z�ne�ti, care s� produc� 7 tone pe zi. �n industria alimentar� va fi o competi�ie crunt� dup� integrare, iar, f�r� programe de modernizare costisitoare, nu exist� alternativ� dec�t ceea ce am v�zut �n Polonia, �i anume produc�ia pentru un num�r limitat de consumatori �i desfacerea la poarta fabricii. Astfel, ei scriau c� v�nd «Br�nz� pentru c�ini», dar, de fapt, era ca�, iar localnicii, fiind �n tem�, mergeau �i cump�rau de la poarta fabricilor. Chiar �i la noi cred c� va mai r�m�ne aceast� tradi�ie, m�car �n privin�a st�nilor“, a declarat inginer Radu B�l�u, directorul executiv al societ��ii comerciale TCE 3 Brazi Z�ne�ti.
|